Lukoil ar intentiona sa renunte la rafinaria Petrotel din Romania in conditiile in care a facut o investitie importanta in rafinaria din Burgas - Bulgaria, marind capacitatea acesteia, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energiei. Astfel, potrivit surselor HotNews.ro, Lukoil ar fi avut oricum intentia de a parasi Romania, indiferent de problemele in justitie cu care se confrunta in aceste zile. Primele informatii referitoare la o posibila retragere a Lukoil din Europa de Est au aparut in luna august, cand compania ruseasca si-a vandut benzinariile din trei tari central - europene.

Rafinaria Lukoil din Burgas - BulgariaFoto: Lukoil.com
  • De altfel, si amenintarile privind numarul de 3.500 de angajati Lukoil care vor deveni someri (lansata de sindicate si preluata de Victor Ponta) sunt neconforme cu realitatea. Potrivit ZF, companiile vizate de ancheta procurorilor sunt Petrotel-Lukoil (436 angajati), Lukoil Energy & Gas (135 angajati), Lukoil Lubricants East Europe (83 angajati), Agentia Lukom-A-Romania (395 angajati) si TP LOG Services (117 angajati), adica un total 1166 de angajati.

Rafinaria Petrotel are o capacitate de aproape 3 milioane de tone in timp ce rafinaria din Bulgaria ar ajunge, in urma unor investitii de peste 1 miliard de euro, la o capacitate de cca 12 milioane de tone. In plus, spre deosebire de rafinaria de la Ploiesti, rafinaria din Burgas are iesire directa la Marea Neagra, ruta prin care petrolul brut vine direct din Rusia. Din toate aceste motive, decizia Lukoil de a parasi Romania era deja luata, sustin sursele HotNews.ro.

Capital.ro a scris in august ca LUKOIL intentioneaza sa vanda unele active din Europa de Est, dupa ce si-a lichidat afacerile cu amanuntul si din Ucraina. Sanctiunile impuse Rusiei de statele occidentale din cauza crizei din Ucraina vor forta Lukoil sa-si reduca programul de investitii, din cauza accesului limitat la finantare, avertizase la acel moment directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, adaugand ca vor fi vandute unele active din Europa de Est pentru 'concentrarea pe proiectele din Rusia'.

Potrivit sursei citate, cel mai mare producator privat de titei din Rusia, Lukoil, si-a vandut la inceputul lunii august reteaua de benzinarii din trei tari central europene in cadrul planului de optimizare care a provocat deja retragerea din Ucraina. Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii, compania rusa estimand ca aceasta se va finaliza pana la sfarsitul lui 2014.

Astfel, Lukoil a vandut 44 de benzinarii din Cehia grupului energetic maghiar MOL, 75 de benzinarii din Ungaria si 19 din Slovacia companiei Norm Benzinkut Kft din Ungaria. 'Decizia de vanzare a activelor va fost luata ca parte a efortului de optimizare a afacerilor Lukoil in domeniul pietei produselor petroliere', se arata in declaratia companiei ruse.

Recent, compania a achizitionat cateva active in Rusia si se concentreaza pe proiectele interne. Potrivit Capital, Alekperov a declarat ca Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est, dar a refuzat sa ofere amanunte. Compania opereaza rafinarii in Bulgaria si Romania. 'Ne optimizam portofoliul de active. In prezent, compania se concentreaza pe proiectele din Rusia', a afirmat seful Lukoil.

Lukoil Romania detine o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.