Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, se arata "foarte ingrijorat" de evenimentele desfasurate "in jurul rafinariei Petrotel" , care apartine companiei petroliere rusesti Lukoil, precum si de "atmosfera care se creeaza in legatura cu aceasta situatie", in contextul anchetei derulate de procurori.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg MalginovFoto: Agerpres

"O preocupare aparte o provoaca faptul ca in cadrul masurilor de ancheta s-a dispus ca uzina sa opreasca productia, ceea ce a pus in pericol functionarea intregului lant de productie al companiei Lukoil din Romania", precizeaza Oleg Malginov, conform unei declaratii de presa transmise luni de Ambasada Federatiei Ruse in Romania si citata de Agerpres.

Ambasadorul rus sustine ca, de cand activeaza in Romania, compania Lukoil a fost verificata "de multe ori" de catre "organele corespunzatoare de control".

"Ultima verificare s-a terminat anul trecut. (...) Intreprinderile Lukoil au indeplinit intotdeauna toate dispozitiile scrise in adresa lor. Impreuna cu aceasta, vreau sa subliniez in mod special ca, in cursul tuturor verificarilor, intreprinderea nu s-a oprit niciodata si ciclul de productie nu s-a intrerupt niciodata", declara Oleg Malginov.

Oficialul rus mai sustine ca "si acum conducerea uzinei procedeaza in conformitate totala cu legislatia romaneasca, indeplinind in mod ireprosabil toate dispozitiile organelor romanesti de control si de ancheta si ramane deschisa pentru colaborare ulterioara".

"Sper ca ancheta se va face nepartinitor si obiectiv in cadrul legii si tinand cont in mod cuvenit de interesele atat ale mediului de afaceri, cat si ale muncitorilor, precum si de interesele relatiilor ruso-romane. Cred ca sistemul de justitie din Romania va da dovada de competenta si de concordanta cu cele mai inalte standarde de drept. Vom urmari atent dezvoltarea situatiei in jurul rafinariei Petrotel-Lukoil", afirma Oleg Malginov.

Oficialul rus aminteste faptul ca Lukoil activeaza pe piata romaneasca de mai mult de 15 ani, timp in care "si-a indeplinit intotdeauna toate angajamentele in mod constiincios si a respectat strict legislatia romaneasca".

Potrivit diplomatului rus, Lukoil a creat mii de locuri de munca, a platit regulat impozite la bugetul Romaniei, a acordat sprijin comunitatilor locale, a investit in sustinerea ecologiei, perfectionarea structurilor de acordare a asistentei medicale de urgenta, in dezvoltarea surselor netraditionale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi si orfani si a facut mult pentru pregatirea profesionala a inginerilor romani pentru munca in domeniul energetic.

"Intr-un cuvant, activitatea Lukoil a devenit un element important constructiv si in economia nationala, si in relatiile ruso-romane", mai apreciaza ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti.

Rafinaria Lukoil Ploiesti, pe platforma careia procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au efectuat joi perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, si-a intrerupt vineri activitatea.

Potrivit unor surse din interiorul rafinariei, procesul de oprire a instalatiilor a inceput vineri dupa-amiaza si dureaza 24 de ore pana cand acesta va fi finalizat.

Conform unui comunicat transmis vineri, in jurul pranzului, de Lukoil, anchetatorilor li s-au pus la dispozitie "documente financiare si resurse informationale electronice ale rafinariei", fara ca la adresa companiilor din cadrul grupului si a angajatilor sa fie inaintate invinuiri.

"La adresa companiilor Grupului Lukoil si angajatilor acestora nu au fost inaintate invinuiri. Procesul de productie in cadrul Rafinariei Petrotel Lukoil Ploiesti nu s-a oprit iar in momentul de fata acest proces continua in regim normal", se arata in documentul citat.

Conform unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, o echipa complexa formata din procurori, ofiteri de politie de la Inspectoratul General al Politiei Romane, inspectori ai Directiei Generale Vamale, inspectori din Directia Nationala Antifrauda si lucratori ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova au efectuat joi 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, SC Lukoil Energy & Gas Romania SRL, SC Lukoil Lubricant"s East Europe SRL, SC Agentia Lukom-A-Romania SRL, SC TP Log Services SRL, toate situate in municipiul Ploiesti.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

In urma perchezitiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului in saci si cutii