Cantitatea de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti a fost platita, a anuntat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, duminica, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, semnaleaza Agerpres. Anterior, Electrocentrale Bucuresti anuntase, duminica dupa-amiaza, ca apa calda urma sa revina la temperatura obisnuita, pana duminica la ora 18:00, in toate sectoarele afectate din Capitala, dupa cum au declarat pentru Mediafax reprezentantii Elecrocentrale Bucuresti (ELCEN). Bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 nu au mai avut apa calda incepand de joi.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) a anuntat pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2, 3, 4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre ELCEN.

Incepand de marti, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anuntand sambata ca a reluat furnizarea la parametri normali.

"Cresterea temperaturii se face gradual. In prezent, ELCEN distribuie caldura la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp pana consumatorul final va avea acces la apa calda", a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

  • Sorin Oprescu: Intreaga cantitate de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti a fost platita

Sorin Oprescu a anuntat, insa, dumnica, pe Facebook, ca intreaga cantitate de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti a fost platita: "Pentru cantitatile de energie termica cumparate de la Electrocentrale Bucuresti SA in volum de 2.840.000 Gcal in perioada ianuarie - septembrie, RADET Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti au achitat din incasari directe si respectiv din subventii acordate de Primaria Municipiului Bucuresti suma totala de 677.580.571 de lei fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate in valoare de 609.907.040 de lei, ceea ce inseamna ca a fost platita in totalitate cantitatea de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti", a afirmat duminica primarul Sorin Oprescu.

Potrivit acestuia, avand in vedere acest lucru, nu pot fi retinute motivele invocate de Electrocentrale Bucuresti SA conform carora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate in principal de neplata obligatiilor financiare ale RADET si Primariei Municipiului Bucuresti privind achizitia de agent termic pentru perioada mentionata.

"In consecinta consideram ca nefondata afirmatia Electrocentrale Bucuresti SA si va solicitam clarificarea de urgenta a situatiei in vederea identificarii solutiilor de remediere, intrucat orice fel de masuri de sistare a furnizarii gazelor naturale pentru producerea agentului termic reprezinta o amenintare la siguranta populatiei Municipiului Bucuresti", a declarat Oprescu.

El a facut aceste precizari referitor la o adresa din 3 octombrie a Distrigaz Sud Retele SRL, transmisa la Cabinetul primarului general al Municipiului Bucuresti, prin care compania afirma ca are o creanta de 88,86 milioane de lei la Electrocentrale Bucuresti SA, reprezentand contravaloarea serviciilor de distributie a gazelor naturale neachitate pana in prezent, motiv pentru care pe 2 octombrie, de la ora 10,00, au fost realizate limitari in furnizarea gazelor naturale la CET Sud si CET Vest. De asemenea, societatea a anuntat aplicarea masurii de sistare a prestarii serviciilor de distributie a gazelor naturale pentru locurile de consum mentionate incepand de luni, ora 10:00.