Asocierea Humanitas - Read Forward a contestat rezultatul licitatiei de manuale scolare - in ceea ce priveste manualul de Comunicare in limba romana - clasa I. Paul Balogh, managing partner la ReadForward, a declarat pentru HotNews.ro ca ieri, in ultima zi de contestatii, asocierea a transmis prin posta o contestatie pe acest lot. Potrivit declaratiilor editorilor, nicio alta editura nu a mai contestat pana acum al doilea rezultat anuntat de Ministerul Educatiei, ceea ce inseamna ca la inceputul saptamanii viitoare Ministerul Educatiei ar putea incheia contractele cu castigatorii pentru manualele noi, print si digitale, de Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasele I si a II-a, Comunicare in limba materna maghiara clasa I si Limba moderna clasa I - limba engleza. Intre timp, desi Ministerul Educatiei a anuntat inca de acum 2 saptamani ca elevii de clasele I vor invata dupa manualele vechi, pana la finalizarea licitatiei pentru manuale digitale, in scoli nu au venit nici macar vechile manuale.

Manuale scolareFoto: Agerpres
  • Amintim ca Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august primele rezultate ale licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Marii castigatori: CD Press si Siveco.
  • Noua edituri si companii care nu fusesera declarate castigatoare au contestat rezultatele la CNSC.
  • Pe 10 septembrie, CNSC a dat raspuns contestatiilor si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele.
  • Ca urmare a reevaluarii ofertelor, Ministerul a desemnat pe 22 septembrie noi castigatori si a anuntat ca firmele participante la licitatie pot depune contestatie la aceste rezultatele pana pe 2 octombrie.

Paul Balogh

Paul Balogh

Foto: Agerpres

Asocierea Humanitas - Read Forward a contestat rezultatul reevaluarii ofertelor de manuale digitale la disciplina Comunicare in limba romana - clasa I, rezultat anuntat pe 22 septembrie de Ministerul Educatiei. Paul Balogh, managing partner la ReadForward (firma care a realizat componenta digitala a manualelor cu care s-a prezentat la licitatie asocierea Humanitas - Read Forward), a declarat pentru HotNews.ro ca a transmis o contestatie, prin posta, pe data de 2 octombrie, in ultima zi in care se puteau depune contestatii. Acesta este si motivul pentru care contestatia Humanitas - Read Forward nu fusese inregistrata la CNSC in urma cu o zi, dupa cum declarase pentru HotNews.ro presedintele Consiliului, Lehel Lorand Bogdan (detalii aici).

  • Ministerul Educatiei a anuntat ca 2 octombrie 2014 este data limita la care editorii participanti la licitatia de manuale scolare pot depune contestatii la CNSC. Pe 2 octombrie, presedintele CNSC a explicat pentru HotNews.ro ca ora limita de inregistrare a contestatiilor este 16:00, ca pana la acea ora institutia nu inregistrase nicio contestatie, dar ca aceste contestatii pot fi trimise si prin posta si se ia in considerare data la care a fost trimisa, nu la care a sosit la Consiliu.

La aceasta modalitate de transmitere a contestatiei a apelat Asocierea Humanitas - Read Forward. Paul Balogh a explicat pentru HotNews.ro ca asocierea a facut o solicitare la Centrul National de Evaluare si Examinare [CNEE, organism coordonat de Ministerul Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei - n.red.], “ei ne-au trimis niste raspunsuri de care a trebuit sa tinem seama in realizarea contestatiei si acesta este motivul pentru care am trimis contestatia prin posta. Astazi, contestatia ajunge la CNSC”.

Am contestat doar lotul I - asta inseamna rezultatele pe manualul de Comunicare in limba romana clasa I, si asta pentru ca nu mai aveam alti bani sa contestam si alte loturi. La fiecare contestatie trebuie platita garantia de buna conduita [care este de 1% din valoarea contractului - n.red.] Stim de la diversi colegi de breasla ca ar fi contestat si ei, dar garantiile atat de mari i-au adus in imposibilitate”, a declarat pentru HotNews.ro reprezentantul ReadForward.

Ce anume a contestat Asocierea Humanitas - Read Forward:

  • Faptul ca Centrul National de Evaluare si Examinare [organismul din subordinea Ministerului Educatiei care s-a ocupat de licitatie - n.red.] a mimat o reevaluare. In loc sa aplice inca o data, de la zero, procedura de evaluare a ofertelor de manuale depuse in licitatie, pentru ca de fapt asta i-a cerut CNSC, ei au mimat procedura.
  • Procedural, ce le-a cerut CNSC insemna ca timpul se dadea in urma pana in momentul deschiderii ofertelor si se aplica procedura de evaluare: selectezi evaluatori care nu au vazut proiecte de manuale inainte, anonimizezi din nou manualele, ceea ce inseamna ca fiecare manual ar fi avut alte coduri, pentru ca evaluarea sa fie obiectiva. Dupa aceea, ar fi trebuit ca fiecare dintre cei 5 evaluatori sa faca o fisa de evaluare si la final sa fie 5 fise, apoi daca era diferenta prea mare de punctaje, se aplica o mediere.
  • Ei bine, ce a facut CNEE: a luat fix aceiasi evaluatori pentru fix aceleasi manuale, nu a secretizat, nu a anonimizat nimic din manuale. Deci nu au schimbat nici codurile, nici evaluatorii. Aceiasi evaluatori au evaluat din nou, dar uimitor e ca le-au dat alte punctaje. (…) E ca si cum la scoala ai luat la un examen nota 7, iti contesti nota, vine aceeasi comisie si de data asta iti da 6.
  • Ei au aplicat o procedura de reevaluare care nu exista nicaieri in dosarul de licitatie. Sa spunem ca nu erau pregatiti, atunci trebuia sa emita un ordin care sa emita alte reguli, dar trebuia sa cunoastem aceste reguli. Noi am fost evaluati dupa o procedura de care nu am avut habar.
  • In cauza specifica a conformitatii manualului digital cu caietul de sarcini, CNEE ne-a cerut in aceasta reevaluare tuturor participantilor la licitatie sa livram cate 2 tabele pentru fiecare manual, in care sa trecem dimensiunea fisierilor jpg, png, video, si un tabel cu cate AMII-uri [Activitati Multimedia Interactive de Invatare] avem, sa le notam si sa le spunem la ce pagina.
  • Desi AMII-urile sunt criteriul fundamental, toti banii proiectului se duc pe ele, si chiar daca ne-au cerut inclusiv sa le numaram in acele liste, AMII-urile nu au mai aparut in fisa de conformitate tehnica, la reevaluare. Adica nu au mai contat acele AMII-uri si, in acea situatie, cineva cu zero AMII-uri putea sa fie considerat conform, lucru scandalos. De asta ne-au si crescut costurile, ca a trebuit sa facem 60 de video-uri, iar unii nu au respectat cerintele si au facut mai putine.
  • Motivatia pe care o suspectam e ca cineva din competitie care trebuia sa iasa nu avea AMII-uri, si majoritatea competitorilor nu avea AMII-uri complexe.
  • Apoi noi am cerut fisele de evaluare de la ceilalti concurenti, ca sa vedem de ce noi am luat 7 si colegii 10. Ne-au spus ca fisele sunt confidentiale si ca nu putem sa le vedem. Deci eu nu pot sa stiu daca exigenta dupa care am fost eu judecat este aceeasi cu cea aplicata colegului.

Claudiu Istrate

Claudiu Istrate

Foto: Agerpres

Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca singurii participanti la licitatia de manuale scolare care contesta in continuare licitatia sunt Asocierea Humanitas - Read Forward si Aramis. Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a declarat pentru HotNews.ro: “nu am depus contestatie la CNSC, ci la Curtea de Apel. Am atacat in instanta decizia CNSC de a respinge contestatia noastra”.

Ce se intampla intre timp cu vechile manuale. Ministerul Educatiei a dat ordin acum 2 saptamani inspectoratelor scolare sa comande la edituri vechile manuale pentru clasa I

Intre timp, pe bancile elevilor de clasa I nu au aparut nici macar vechile manuale. Acesta este primul an in care elevii de clasele I si a II-a au inceput anul scolar fara a avea niciun manual pe banca. Pe 18 septembrie, la cererea premierului Victor Ponta, Ministerul Educatiei a anuntat oficial ca elevii claselor I si a II-a vor studia dupa manualele vechi, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, si a dat ordin inspectoratelor scolare judetene sa completeze in regim de urgenta stocurile de manuale pentru clasa I.

Daca la clasa a II-a, elevii au primit manualele vechi care erau depozitate in bibliotecile scolilor (aici manualele sunt transmisibile), la clasa I manualele nu sunt transmisibile. Copiii nu le mai aduc la scoala dupa ce termina clasa I si scoala trebuie sa faca comanda de alte manuale in fiecare an. Cum Ministerul nu a alocat bani anul acesta, pana in septembrie, pentru ca inspectoratele scolare sa cumpere din nou vechile manuale, asteptand ca licitatia sa se termine, elevii s-au trezit pe 15 septembrie fara carti pe banci. Si situatia continua pana in prezent.

Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca “nu au ajuns inca in scoli vechile manuale, pentru ca ele inca nu s-au tiparit. Nicio editura nu a avut in magazie astfel de manuale, pentru ca decizia Ministerului i-a surprins pe toti”.

“Editurile nu au cum sa dea comenzi la tipografie si sa livreze exemplarele, pana cand nu sunt stranse comenzile din toate judetele. Procedura este urmatoarea: Ministerul Educatiei a repartizat sume catre Inspectoratele Scolare Judetene, care trebuie sa dea comanda la edituri”, a explicat pentru HotNews.ro Claudiu Istrate.

Contactata de HotNews.ro, Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis care are majoritatea comenzilor de manuale pe Abecedar si Matematica la clasa I, a declarat ca nu a livrat niciun manual catre scoli, pentru ca “editurile nu au niste stocuri de sute de manuale pe care le tin in pod”.

Ministerul Educatiei a transmis inspectoratelor scolare judetene dreptul de a incheia contracte cu editurile pentru manuale. Editura incheie, asadar, contracte, cu fiecare inspectorat scolar judetean in parte, deci sunt 42 de juedete cu care se incheie contract. Ultimele comenzi de la ISJ-uri au venit ieri. Pana cand nu vine si ultima comanda, niciun editor nu da manualele la tipar. Abia ieri s-a lansat comanda”, a explicat pentru HotNews.ro reprezentanta editurii Aramis.

Deci noi am transmis comanda tipografiei, probabil tipografia si-a dimensionat necesarul de hartie, pentru ca nu au nici ei podul plin de hartie. Necesarul era de vreo 45-50 de tone de hartie. Presupun ca astazi, maine sau luni incepe tiparirea, care dureaza o saptamana, dupa care incepe distribuirea in scoli a manualelor. In 10 zile elevii vor avea si noile vechi manuale pe banci" a declarat pentru HotNews.ro Ana Munteanu.

Aceasta a sustinut ca “nu suntem noi cei care ne-am opus acestei licitatii. Noi am intrat, am jucat, am trecut prin evaluari. Se spune ca ne-am opus deoarece nu am vrut sa plece din scoli vechile manuale. Si atunci de ce am pregatit manuale noi?”.

Reprezentanta editurii Aramis a precizat pentru HotNews.ro ca, in acest moment, 150.000 de copii sunt la clasa I. “Noi am primit pe manualele de Matematica si manualele de Abecedar, impreuna, 175.000-180.000 de comenzi. Noi nu suntem singuri pe piata, dominam pe clasa I, e adevarat, ca avem cel mai mare procent, dar mai sunt si altii care ofera abecedar si matematica”, a afirmat pentru HotNews.ro Ana Munteanu.

Aceasta a spus ca “pretul unui manual este 2 lei si 10 bani, dar din ei se scade procentul alocat inspectoratelor care este de 10% si inca ceva. Deci editorul ia 1 leu si 90 de bani pe manual. Virarea banilor se face dupa trimiterea manualelor in scoli. Teoretic, ai dreptul sa ceri un avans, dar undeva la 150 de zile dupa ce ai furnizat produsul vin si banii de la ISJ-uri. Deci noi nu ne asteptam sa primim acesti bani pana la finele anului”.

Cine sunt castigatorii desemnati de Ministerul Educatiei, dupa reevaluarea ofertelor, pe 22 septembrie

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I - aici a depus ieri contestatie Asocierea Humanitas - Read Forward, deci incheierea contractelor pe acest lot ar putea intarzia:

  • SC CD Press SRL_OF_1 (a fost desemnat castigator si pe 4 august, alaturi de cele doua oferte de mai jos)
  • SC CD Press SRL_OF_2 (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL

2.Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
  • Corint Junior SRL + Tipografia Everest 2001 SRL
  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

3.Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator si pe 4 august, alaturi de oferta de mai jos)

  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • S.C. Aramis Print SRL
  • 4. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    • SC Intuitext SRL
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    • S.C. Aramis Print SRL
    • SC Didactica Publishing House SRL
    • Corint Junior SRL

    5. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

    • Editura Corvin Deva (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    • S.C. Norand SRL

    6.Limba moderna clasa I - limba engleza:

    • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    •  S.C. Aramis Print SRL
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    Citeste si: