Procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala in rem (pentru fapta) in cazul plangerii penale depusa de DNA impotriva primarului Constantei, Radu Mazare, pentru presiuni asupra justitiei, dupa ce acesta i-a injurat pe procurorii care il anchetau. Informatia a fost confirmata vineri pentru Agerpres de reprezentanti ai Parchetului General.

In 15 septembrie, DNA a formulat fata de primarul Constantei, Radu Mazare, un denunt pentru savarsirea infractiunii de presiuni asupra justitiei, in urma unor declaratii publice facute de acesta.

"Ca urmare a unor declaratii publice facute, la data de 12 septembrie, de primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, persoana avand calitatea procesuala de inculpat in dosarul nr. 2/ P/ 2014 aflat in faza de urmarire penala, Directia Nationala Anticoruptie a formulat fata de acesta un denunt pentru savarsirea infractiunii de presiuni asupra justitiei, prevazuta si pedepsita de art. 276 Cod Penal. Denuntul a fost formulat in temeiul dispozitiilor art. 290 combinat cu dispozitiile art. 289 C.pr. pen. si a fost inaintat, la data de 15 septembrie 2014, catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, spre competenta solutionare", se arata intr-un comunicat al DNA.

Sursa citata preciza ca, potrivit relatarilor aparute in mass-media, la o reuniune publica a organizatiei de partid din care face parte, Radu Mazare a facut urmatoarele afirmatii: "Poate sa te ia cu mascatii de la masa, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenta si timp de cinci luni de zile in dosarul meu sa nu faca niciun act procurorii. Pai (limbaj trivial la adresa procurorului de caz - n.n.), cand m-ai luat cu mascati si ai zis ca e urgenta, ca de-aia m-ai adus la DNA, ca era stare de urgenta, dupa aia trec cinci luni de zile fara ca tu sa faci o hartie!? De asta trebuie sa-l votam pe Ponta, ca noi care mai stam pe aici liberi, neliberi sa traim intr-o tara normala".

Potrivit dispozitiilor art. 276 C.pen., este incriminata fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre organul de urmarire penala a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a-l influenta sau intimida.

"Caracterul nereal al acestor afirmatii rezulta din analiza activitatilor de urmarire penala efectuate in dosarul nr. 2/ P/ 2014, despre care inculpatul avea cunostinta in urma exercitarii drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar. Totodata, imprejurarea in care Radu Mazare a facut aceste afirmatii, caracterul lor public si limbajul folosit denota scopul urmarit de faptuitor, respectiv influentarea si intimidarea procurorului care efectueaza urmarirea penala in cauza", a subliniat DNA.