Primii militari ai Fortelor Aeriene Romane care vor urma un curs de pregatire pentru trecerea pe aeronave F-16 au plecat marti spre Portugalia, cu o aeronava militara, informeaza Mediafax. Detasamentul este format din 23 de ofiteri si maistri militari din Fortele Aeriene: piloti, personal tehnico-ingineresc si specialisti in planificare.

Cursul, organizat la Baza 5 Aeriana din Monte Real, este format din mai multe module si se va desfasura in mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari romani, pe o durata de aproximativ doi ani.

Programul strategic "Avion multirol al Fortelor Aeriene", aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, prevede realizarea, in prima faza, a unei capabilitati aeriene initiale si ulterior, gradual, a capabilitatii finale cu avioane de generatia a cincea, parcurgand o perioada de tranzitie asigurata cu avioane F-16.

Din primul detasament de militari romani care au plecat pentru a se pregati in Portugalia fac parte trei piloti: capitan-comandor Catalin Miclos, capitan-comandor Andrei Constantin si locotenent-comandor Mihaita Marin, de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii

Inainte de imbarcare, pilotul Mihaita Marin a precizat ca procesul de pregatire a inceput cu mult timp in urma.

"Procesul nostru de pregatire a inceput de mult timp, se desfasoara deja de 2-3 ani pentru acest program de trecere. Avionul MIG 21 Lancer a fost modernizat tocmai in perspectiva de a oferi o platforma similara de antrenament a pilotilor si consider ca in acest moment toti suntem foarte bine pregatiti pentru a executa trecerea pe avionul F-16. In urma etapelor pe care le-am parcurs in perioada premergatoare plecarii in misiune, am capatat toate deprinderile necesare, suntem cu totul si cu totul pregatiti pentru a ne indeplini misiunea", a spus el.

El a mentionat ca avionul F-16 are capabilitati mult mai ridicate decat MIG 21.

"Noi credem ca am reusit, cel putin din punct de vedere teoretic, sa ne pregatim dupa standardele NATO de cand facem parte din Alianta, asa ca nu va fi o problema foarte mare sa ne adaptam avionului F-16. In perioada imediat urmatoare va urma un program teoretic de cunoastere a aeronavei, dupa care un program intensiv de pregatire in zbor pentru a ne putea intoarce in tara si a opera avioanele la maxima lor capacitate. Spatiul tarii noastre trebuie aparat si daca este nevoie sa il aparam o s-o facem", a mentionat pilotul.

Potrivit afirmatiilor sale, procesul de selectie a fost indelungat, avandu-se in vedere numeroase criterii, cum ar fi experienta acumulata in anii anteriori, cunostintele de limba engleza, cunostinte operationale extinse si pregatirea fizica.

Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra in dotarea Armatei Romaniei dupa anul 2016 si vor fi operationale din 2017, iar pregatirea pilotilor va fi facuta in doua etape - prima in Portugalia si a doua in Romania.

Avioanele F-16 achizitionate din Portugalia vor avea resurse de zbor in medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, in conditiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

Potrivit MApN, pentru realizarea capabilitatii operationale aeriene potrivit Legii 240/2013 este necesara si realizarea unei infrastructuri in bazele aeriene pentru operarea avioanelor F-16. In acest sens, au fost initiate proiecte finantate prin programul NATO de investitii de securitate, precum si prin proiecte de infrastructura care se vor realize prin investitii nationale in perioada 2014-2016, aflate in diferite faze de realizare.