"Educatia primeste bani in plus la aceasta rectificare in cadrul bugetului general consolidat. Este vorba despre 134,4 miloane de lei, bani alocati, spre exemplu, prin intermediul bugetelor autoritatilor publice locale (sume defalcate din TVA) pentru plata salariilor in invatamantul preuniversitar sau pentru plata titlurilor executorii", transmite Ministerul Educatiei, intr-un comunicat de presa. Si Guvernul a comunicat ca Educatia incaseaza mai mult prin bugetul consolidat, dar ca bugetul de stat al Ministerului Educatiei este redus cu 34 milioane lei, la a doua rectificare bugetara programata pentru aceasta saptamana.

Ministerul Educatiei sustine in cadrul unui comunicat de presa ca "rectificarea bugetara este pozitiva pentru educatie, sumele alocate acestui domeniu prioritar pentru guvernul Ponta inregistrand o crestere de peste 350 de milioane de lei. Numai prin Ordonanta de Urgenta adoptata saptamana trecuta, educatia primeste 50 de milioane de euro (aprox. 220 de milioane de lei), bani care vor fi alocati profesorilor ca sume forfetare, pentru dezvoltare profesionala".

"Concret, desi are loc o reasezare a diferitelor capitole ale bugetului de stat, ca urmare, in principal, a reducerii CAS, in realitate, educatia primeste bani in plus la aceasta rectificare in cadrul bugetului general consolidat. Este vorba despre 134,4 miloane de lei, bani alocati, spre exemplu, prin intermediul bugetelor autoritatilor publice locale (sume defalcate din TVA) pentru plata salariilor in invatamantul preuniversitar sau pentru plata titlurilor executorii. De asemenea, tot prin proiectul de rectificare bugetara s-au majorat cu 28,4 milioane lei sumele pentru invatamantul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii", sustine Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit MEN, "pentru o intelegere corecta a modului de alocare a resurselor financiare, este important sa fie analizat nu doar bugetul de stat, ci si bugetul general consolidat. Practic, la aceasta rectificare, educatia primeste mai multi bani, continuandu-se trendul crescator din ultimii doi ani. Astfel, bugetul educatiei a avut in 2013, comparativ cu anul 2012, cea mai mare rata de crestere din cadrul UE (6,4%), iar pentru 2014, educatia a primit, la inceputul anului, 13% din bugetul national, cu 2 miliarde mai mult decat in 2013."

Bugetul de stat al Ministerului Educatiei este redus cu 34 milioane lei, la a doua rectificare bugetara programata pentru aceasta saptamana, dar in cadrul bugetului general consolidat banii alocati in plus pentru educatie reprezinta 134,4 milioane lei, au sustinut reprezentantii Guvernului, citati de Mediafax.

Potrivit agentiei de presa citate, din bugetul Ministerului Educatiei se vor taia 1,8 milioane lei de la cheltuieli de personal (urmare a scaderii CAS), va fi dat un plus de 1,8 milioane transferuri catre universitati, de 3 milioane lei sume necesare modernizarii instalatiilor statiei de tratare a deseurilor radioactive (ELI), de 3 milioane lei cheltuieli cu transportul studentilor si de 10 milioane lei cheltuieli de investitii.

In acelasi timp, insa, vor fi taiate 50 milioane lei pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile (FEN).