Aproximativ o suta de voluntari - angajati ai Ambasadei SUA in tara noastra, infanteristi marini si militari ai Fortelor Terestre americane de la Baza militara "Mihail Kogalniceanu", atat barbati, cat si femei, precum si membri ai "Let"s Do It Romania" - au participat sambata la o actiune de strangere a gunoaielor de pe plaja de la Navodari, marcand astfel Ziua Internationala de Curatare a Plajelor, anunta Agerpres. La actiunea a luat parte si insarcinatul cu afaceri ad-interim al SUA la Bucuresti, Dean Thompson.

Potrivit acestuia, frumusetea plajei si a zonei costiere nu trebuie sa fie afectata de existenta deseurilor, oamenii trebuind sa constientizeze ca aruncarea gunoaielor pe jos are "un urias impact, atat in ceea ce priveste sanatatea populatiei, cat si din punct de vedere economic, pentru ca descurajeaza turismul".

Dean Thompson a mentionat ca, prin actiunea de curatare a plajei, voluntarii incearca sa le transmita cetatenilor mesajul de a fi cat mai receptivi la probleme legate de protejarea mediului si sa-i incurajeze sa participe in numar cat mai mare la astfel de actiuni de colectare a gunoaielor.

Timp de patru ore, voluntarii americani si cei ai organizatiei "Let"s Do It Romania" au reusit sa colecteze, in saci menajeri, aproximativ cinci tone de gunoaie printre care pet-uri si ambalaje din hartie, deseurile fiind ridicate cu utilajele de catre lucratorii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea - Litoral.

Ziua Internationala de Curatare a Plajelor, celebrata anual in data de 20 septembrie, este un avertisment cu privire la gunoaiele aruncate in mari si oceane, reziduuri care afecteaza sanatatea oamenilor, a florei si faunei, precum si resursele ce depind de sanatatea apelor.