Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat sambata ca programul de fertilizare in vitro va fi reluat, probabil din 2015, precizand ca "a fost rau ca s-a intrerupt" dupa 2011, pentru ca este un program bun, dar trebuie stabilite mai atent criteriile de selectie a clinicilor si cuplurilor, potrivit Mediafax.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres

"Undeva dupa 2011, dupa foarte multe timp si asteptari, a fost lansat un astfel de program, pe care predecesorul meu nu a mai simtit sa il continue, dar pe care sper ca din anul 2015 sa il cuprindem in buget si va putea fi redeschis", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, la lansarea primului program de e-learning pe teme de infertilitate.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, in anul 2011, programul de fertilizare in vitro a avut o rata foarte mica de reusita, respectiv dupa 1.129 de proceduri de fertilizare s-au nascut doar 197 de copii.

"Este bine ca il vom redeschide, dar trebuie sa fim atenti, pentru ca banii pe care ii alocam, o suma considerabila, sa aiba efectele scontate si sa ajunga la acele persoane care au nevoie de el si care merita. Cifrele din 2011 trebuie imbunatatite, si asta se poate face doar printr-un management foarte bun", a spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca trebuie stabilite mult mai atent criteriile de selectare a clinicilor si a cuplurilor. El a precizat ca statul va finanta dosarele care vor fi depuse de catre cupluri, iar aceste dosare vor fi aprobate doar dupa o verificare temeinica de catre Comisia de Specialitate, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are cum sa se substituie acesteia.

Banicioiu a mai aratat ca aceasta Comisie are datoria sa fie atenta la modalitatea de selectie a dosarelor care vor intra in programul de fertilizare, precizand ca Ministerul Sanatatii va avea doar sarcina de a asigura finantarea.

Ministerul Sanatatii a lansat in 2011, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar. Bugetul programului a fost de patru milioane de lei, Ministerul Sanatatii sustinand financiar o singura procedura de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu, in doua etape: 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, recoltarea spermei si procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) si 1.230 de lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.