Justitia sa isi faca datoria, a reactionat premierul Ponta la solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale pentru noua fosti ministri in cazul Microsoft, adaugand ca nu poate comenta mai mult avand in vedere ca printre persoanele vizate nu este niciunul dintre actualii membri ai Cabinetului, informeaza Mediafax. Pe de alta parte, premierul a mai declarat ca legea privind redeventele petroliere va fi pusa in dezbatere publica la inceputul anului viitor

Victor PontaFoto: Agerpres

"Singurele informatii pe care eu le am sunt cele pe care le-am si prezentat public, constatate de Corpul de Control al primului-ministru, referitoare la nereguli grave si ilegalitati comise de catre ministrii Funeriu si Vreme, daca nu ma insel. Alte lucruri nu cunosc si nu pot sa comentez", a mai spus Ponta, aflat in SUA.

Serviciile de informatii sunt afectate de disputa politica, dar isi fac foarte bine treaba

"In niciun caz nu vreau sa starnim panica. Evident ca, inca de la momentul recrudescentei actelor de terorism care privesc cetatenii Europei, serviciile noastre de informatii isi fac datoria si monitorizeaza orice fel de amenintare la adresa Romaniei si am incredere ca isi fac foarte bine treaba. Sunt, din pacate, afectate de disputa politica si vedem toate aceste petarde care s-au aruncat in discutia publica, ca si deciziile care privesc legislatia, au afectat intr-un fel activitatea serviciilor de informatii".

Legea privind redeventele petroliere va fi pusa in dezbatere publica la inceputul anului viitor

"Noua lege este de discutat in primul rand cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar International, va fi pusa in dezbaterea mediului de afaceri la inceputul anului viitor pentru ca acea obligatie a statului roman de a nu modifica sistemul redeventelor expira pe 31 decembrie 2014 si va oferi in primul si in primul rand predictibilitate, adica cei care vin sa investeasca stiu foarte clar in viitor cum isi recupereaza banii si ce datorii au de platit fata de statul roman', a spus Ponta la finalul evenimentului 'Romania, poarta catre un sector energetic sigur si diversificat".

"Am asigurat toate companiile care sunt deja prezente in Romania si mai ales cele care urmeaza sa vina (...), am confirmat faptul ca sistemul de redevente va fi un sistem care sa asigure, sigur, resurse bugetare la media europeana insa nu va descuraja investitiile, nu va fi un sistem in care sa incercam sa luam prea mult pentru ca daca vrei sa iei prea mult dupa aia nu mai ai de la cine!", a mai spus prim ministrul.

Intrebat daca subiectul gazelor de sist va fi o tema de campanie electorala, in conditiile in care exista un candidat la prezidentiale care se opune exploatarii acestor resurse, Ponta a raspuns: ''Pozitia mea este cea pe care o stiti si care nu se schimba, pentru ca e o pozitie in favoarea Romaniei. Trebuie respectate toate standardele de mediu, atat cele europene cat si cele internationale. De altfel, recent si Departamentul pentru energie din SUA a finalizat un nou studiu din acest punct de vedere. Deci, trebuie respectate toate standardele de mediu dar in acelasi timp trebuie sa iti folosesti toate resursele', informeaza Agerpres.

Context:

DNA vrea sa inceapa urmarirea penala impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane. Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.

Pe scurt, procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savirsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI).