Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al CJ Constanta pe numele caruia exista mandat de arestare preventiva, acorda interviuri din libertate. "Legati-ma! Arestati-ma! Dar pentru ce? In niciun caz nu m-am sustras de la niciun fel de urmarire penala", a declarat acesta intr-un interviu acordat Romania TV si difuzat joi seara, la 10 zile dupa ce Curtea de Apel Constanta a decis definitiv ca Nicusor Constantinescu sa ramana cu mandatul de arestare preventiva. Tot joi, premierul Victor Ponta a declarat tot pentru RTV, referitor la Nicusor Constantinescu, urmatoarele: "In primul urand ii doresc sanatate. Nu se ascunde. Procurorul general a facut toate demersurile legale in acest caz".

Nicusor Constantinescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Nicusor Constantinescu vorbeste liber in fata presei, desi pe numele sau exista mandat de arestare preventiva. Romania TV a difuzat joi, 25 septembrie, un interviu cu Nicusor Constantinescu, in care acesta sustine ca este sub tratament in Statele Unite ale Americii.

"Voiam sa aratam romanilor care este adevarul despre starea mea de sanatate in acest moment. Ultimele hotarari care mi-au dat aceste mandate de arestare sunt niste abuzuri. Legati-ma! Arestati-ma! Dar pentru ce? In niciun caz nu m-am sustras de la niciun fel de urmarire penala", sustine Nicusor Constantinescu in interviul publicat si pe romaniatv.net. Presedintele suspendat al CJ Constanta afirma ca este victima unor "abuzuri facute de unii judecatori, care au fost presati de procurorii DNA" si spune ca este o victima a "politiei politice a lui Traian Basescu".

"Cum adica cu cancer de prostata, unui cetatean al lumii, roman, european, i se contesta dreptul de a avea o viata, de a se vindeca, spunandu-se de catre procurorii DNA, politia politica a lui Basescu, ca nu am avut niciun cancer de prostata?", sustine Nicusor Constantinescu.

Acesta declara ca are o infectie care a aparut ca "efect secundar al a operatiei de prostata si s-a intamplat la Hopkins, cea mai mare unitate de medicina robotica din Statele Unite si printre cele mai mari din lume. Nu a fost nici intentia mea, probabil nu a fost nici intentia medicilor de acolo. De aceea am si deschis un proces impotriva lor, pentru ca nu pot face radioterapia in continuare. Din cauza acestor infectii si a acestor complicatii. In niciun caz nu m-am sustras de la niciun fel de urmarire penala".

Constantinescu afirma, potrivit sursei citate, ca boala lui - cancer de prostata tip 9 - nu poate fi tratata in Romania: "Sunt alte tipuri de cancer, care se pot trata, dar numai in Statele Unite". Acesta a spus ca in octombrie ii expira viza de sedere in SUA, dar va cere prelungirea ei pe baza documentelor medicale.

Presedintele suspendat al CJ pe numele caruia exista mandat de arestare preventiva sustine ca "Romania se vede aici ca o inchisoare, un loc de ura, de arestari, de catuse si de urmariri unii pe altii, inclusiv cu ofiteri acoperiti si descoperiti, mascatii jurnalisti sau in alte institutii ale statului, si eu sunt aici doar pentru a ma trata de cancer", potrivit romaniatv.net.

Victor Ponta, despre Nicusor Constantinescu: Nu se ascunde. Procurorul general a facut toate demersurile legale in acest caz

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Agerpres

Tot seara trecuta, joi 25 septembrie, si tot la Romania TV, premierul Victor Ponta a declarat, referitor la Nicusor Constantinescu, urmatoarele: "In primul rand ii doresc sanatate. Nu se ascunde. Procurorul general a facut toate demersurile legale in acest caz". (Sursa)

Ministerul Justitiei a efectuat toate demersurile in cazul lui Nicusor Constantinescu, dar legislatia americana este diferita de cea romaneasca, a continuat Victor Ponta, citat de Mediafax. "Din ce stiu eu de la ministrul Justitiei, pentru ca l-am intrebat, Ministerul Justitiei a facut absolut toate demersurile prevazute de legea romana si legile internationale, nu pentru ca ar fi vrut Ministerul Justitiei, dar asta e obligatia, vine Parchetul si cu ordin de la judecata... s-au facut. Care este rezultatul acestor proceduri ? Statele Unite au o legislatie de alt tip decat a noastra", a spus Ponta, aflat la New York, la Romania TV (Sursa).

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, despre Nicusor Constantinescu: Evident ca avem informatii unde este. Procedura de extradare este o procedura extrem de riguroasa

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc

Foto: AGERPRES

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat pe 5 septembrie in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Sibiu, ca are informatii despre locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si "orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze", relateaza Mediafax.

"Procedura de extradare este o procedura nepublica. Noi am incercat sa explicam acest lucru. Procedura de extradare este o procedura extrem de riguroasa si orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze. Prefer sa nu fac niciun fel de comentariu atata timp cat aceasta procedura este supusa regimului prevazut de lege, si anume confidentiala, pana la un anumit moment. De principiu, aceasta procedura poate fi facuta publica in momentul in care un urmarit international este retinut de o autoritate a unui stat strain. Atunci procedura poate fi facuta publica. Pana in momentul in care persoana nu este retinuta procedura nu poate fi facuta publica, tocmai pentru a nu pune in pericol procesul in sine", a afirmat Cazanciuc, citat de agentia de presa.

Intrebat daca se stie unde este Nicusor Constantinescu, ministrul Justitiei a raspuns: "Evident ca avem informatii unde este persoana, dar nu vi le pot comunica la acest moment" (Sursa).

Curtea de Apel Constanta a decis pe 15 septembrie ca presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, sa ramana cu mandatul de arestare preventiva, emis la inceputul lunii de Tribunalul Constanta. Decizia este definitiva. Magistratii au judecat astfel contestatia formulata de Nicusor Constantinescu la decizia din 4 septembrie a Tribunalului Constanta. Masura arestarii preventive a fost luata la solicitarea procurorilor DNA. (Detalii aici)

Pe 16 septembrie, Curtea de Apel Bucuresti a emis motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Nicusor Constantinescu, aratand ca nu a adus documente medicale credibile care sa arate ca e in stare grava. "Afirmatia apararii ca la momentul la care se solutiona cererea (de inlocuire a masurii preventive - n.r.) formulata de Directia Nationala Anticoruptie, inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York nu se bazeaza pe vreun inscris medical credibil", arata instanta. (Detalii aici)

DNA a cerut Tribunalului Constanta arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, in dosarul in care acesta este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar din municipiu. In paralel, intr-un alt dosar, repectiv cel in care presedintele suspendat al CJ Constanta este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, care se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata sub control judiciar. In acest proces, instanta a dispus ca el sa fie arestat preventiv, dupa ce s-a constatat in 12 iunie ca acesta nu se afla in tara, incalcand astfel controlul judiciar.

Citeste si: