Treizeci de copii din Romania au fost salvati din ghearele traficantilor de carne vie in urma unei ample actiuni a Europol impotriva criminalitatii organizate. Politia transfrontaliera europeana a mobilizat forte de ordine din 34 de tari. "Operatiunea Arhimede" s-a concretizat in 1.027 de arestari de persoane suspecte, confiscarea a 800 de kg de droguri tari, 1,3 tone de canabis, un milion de euro bani gheata si mai multe masini de lux. Arestarile au avut loc intre 15 si 23 septembrie, anunta Europol.

"E vorba de cea mai importanta actiune coordonata care a avut loc in Europa impotriva criminalitatii organizate", a declarat directorul Europol Rob Wainwright. "Rezultatul este un avertisment si la adresa celor mai teribile retele de raufacatori, aratand ca organele de justitie internationale sunt hotarate sa combata actiunile ilegale ale acestora", a adaugat Wainwright.

Raziile au avut loc in porturi, aeroporturi, la trecerile de frontiere si in "cuiburi" din marile orase, cunoscute de Europol ca locuri de intalnire sau de actiune ale bandelor organizate de infractori.

Oficiul criminalistic german (BKA) a comunicat ca in Germania au avut loc 17 arestari. 11 dintre suspecti (a caror nationalitate nu este mentionata) au fost retinuti pentru traficul ilegal de straini. BKA nu exclude si alte arestari in urma anchetelor transfrontaliere aflate pe rol.

Actiunea de proportii precede reuniunea de saptamana aceasta a Conventiei Europene a sefilor de politie (European Police Chiefs Convention). "Atentia noastra se va indrepta asupra modului in care fortele noastre concertate pot fi folosite pentru destructurarea a si mai multe retele infractionale care ameninta siguranta si bunastarea societatii noastre", a precizat seful Europol.

Politia europeana a avut ca parteneri institutionali in recenta actiune pe Eurojust, Frontex si Interpol. Fortele de ordine au fost mobilizate din toate cele 28 de tari ale UE, ca si din Australia, Columbia, Norvegia, Serbia, Elvetia si SUA. In cadrul actiunii au fost identificati si cca 10.000 de imigranti ilegali, ceea ce a condus la retinerea a 170 de suspecti de trafic de persoane.