Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 2.000 de lei pentru "publicarea in ziarul Gandul a unui articol care aduce atingere demnitatii romilor", a decis Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Contactat de HotNews.ro, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat: "consider ca este un lucru nedrept, dar nu am energie, bani, timp, nervi pentru un proces in justitie".

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis astazi, 24 septembrie, sa il amendeze cu 2.000 de lei pe Cristian Tudor Popescu, pentru discriminare la adresa romilor, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Decizia CNCD:

"Publicarea in ziarul Gandul a unui articol, care aduce atingere demnitatii romilor si creeaza o atmosfera degradanta si ofensatoare la adresa persoanelor de etnie roma, cu urmatorul continut:

'Asta toamna am participat la Paris la o intalnire internationala. Cea mai neplacuta situatie de care m-am lovit a fost confundarea, voita sau nu, a tiganilor autori de infractiuni pe banda rulanta in Franta cu romani. M-am straduit cat am putut sa explic ca acesti tigani hoti, cersetori, criminali, nu au legatura cu romanii. Ca au o cultura internationala a faradelegii, proprie etniei lor, careia trebuie sa-i faca fata intreaga Europa, nu Romania de una singura"

reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanei".

Colegiul CNCD a hotarat sanctionarea jurnalistului cu 2.000 de lei si obligarea lui sa publice in mass-media un rezumat al acestei hotarari. Votul a fost luat in unanimitatea celor prezenti.

Cristian Tudor Popescu: Consider ca decizia CNCD este nedreapta

Contactat de HotNews.ro, jurnalistul a declarat ca "decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii este nedreapta in ceea ce ma priveste. Am fost amendat pentru un articol, dar eu am scris un alt articol, in urma discutiei pe care am avut-o impreuna cu reprezentantul partii vatamate, respectiv Romani Criss, cea care a facut reclamatia. Am avut o discutie in fata Consiliului la CNCD si in urma acelei discutii eu am scris un articol intitulat 'Pot sa votez un tigan la presedintia Romaniei', deci un alt articol, tot in Gandul, in care explicam ca niciodata nu am comis si nu voi comite vreo discriminare in ceea ce priveste criticile pe care le aduc in articolele mele etniei tiganesti si etniei romanesti, ca nu fac nicio diferenta intre acestea doua si nici fata de alte etnii de pe teritoriul Romaniei, in ceea ce priveste atitudinile mele critice".

"Daca nu au fost convinsi domnii de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, consider ca este un lucru nedrept, dar nu am energie, bani, timp, nervi pentru un proces in justitie. Consider ca m-ar costa mult mai mult, din toate punctele de vedere, asa ca voi plati aceasta amenda", a afirmat pentru HotNews.ro Cristian Tudor Popescu.