Adrian Sobaru, angajatul TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului in decembrie 2010, a fost retinut de politisti dupa ce a intrat miercuri cu autoturismul personal in gardul Guvernului. Potrivit imaginilor de la locul accidentului difuzate de televiziunile de stiri, Sobaru nu a fost ranit grav.

Autoturismul lui Adrian SobaruFoto: Captura Realitatea TV

UPDATE Adrian Sobaru a fost retinut, miercuri seara, pentru distrugere si tulburarea ordinii si linistii publice, dupa ce a rupt cu masina o bariera de acces de la sediul Guvernului, potrivit Mediafax. Masura a fost luata in urma audierii acestuia la Sectia 1 de Politie. Potrivit Politiei Capitalei, Sobaru a lovit cu intentie una dintre barierele de acces spre sediul Guvernului Romaniei.

"Mentionam faptul ca acesta nu prezenta leziuni, detine permis de conducere valabil, iar autoturismul este proprietate personala. Barbatul a fost audiat de politisti pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs evenimentul, la finalizare fiind emisa ordonanta de retinere pentru comiterea infractiunilor de distrugere si tulburarea ordinii si linistii publice", se arata intr-un comunicat remis Mediafax.

Adrian Sobaru a fost transformat in 2010 de Antena 3 intr-un erou al luptei anti-Basescu, alaturi de invatatoarea Cristiana Anghel, care a intrat in greva foamei. Anghel este acum parlamentar.

Imediat dupa aparitia stirii, Radu Tudor a indemnat la Antena 3 la calm si a spus ca "sa nu facem mult scandal cu un om care are nevoie de mult ajutor". Reamintim ca in 2010 Antena 3 a facut zeci de emisiuni in care Adrian Sobaru era folosit ca exponent al luptei anti-Basescu.

"Trebuie sa avem intelegere pentru acest om", care a fost "serios de colegii din TVR, de autoritati, atat cat s-a putut", dar este "e un personaj dificil", "un permanent nemultumit".

"Genul acesta de gesturi, amplificate si mediatizate ii stimuleaza si pe altii sa faca la fel", a facut apel la deontologie Radu Tudor.

-------------------------

Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon in Parlament, pe 23 decembrie 2010, in timpul unui discurs sustinut de premierul de la acea vreme Emil Boc. Angajatul TVR care purta un tricou cu mesajul "Ne-ati ucis viitorul" s-a urcat in picioare pe balustrada de la balcon si s-a aruncat, lovindu-se de doua banci din plen. In momentul in care s-a aruncat, acesta a strigat: "Ati luat painea de la gura copiilor mei, ne-ati ucis viitorul copiilor nostri!". Un echipaj SMURD si ISU i-au acordat imediat primul ajutor.

Colegii sai spuneau la acea vreme ca unul dintre copiii lui Adrian Sobaru are probleme de sanatate, sotia sa era casnica, iar majoritatea salariului era cheltuit pentru tratamentul si psihologul copilului. Potrivit declaratiilor colegilor sai, unul dintre copii este autist. Copilul facea patru sedinte de terapie pe saptamana, iar o sedinta costa 2,5 milioane de lei (Sursa). Sotia sa primea o indemnizatie de insotitor de 550 de lei, care a fost redusa cu 25% in urma masurilor de austeritate luate de guvern.

Imaginile cu Sobaru care s-a aruncat de la un balcon al Parlamentului Romaniei, in timpul discursului premierului de atunci Emil Boc, au facut inconjurul presei internationale. Vezi aici ce scria presa straina pe 24 decembrie 2010

Pe 5 februarie 2011 conducerile PSD, PNL si PC au semnat formarea Uniunii Social Liberale. Dupa semnarea protocolului de infiintare a USL, Victor Ponta a declarat ca momentul decisiv care a dus la constituirea USL a fost momentul in care Adrian Sobaru, un electrician de la TVR, s-a aruncat de la balconul Parlamentului in timpul unui discurs tinut de premierul de atunci Emil Boc (Sursa).

Adrian Sobaru primeste propunerea de a candida din partea USL la alegerile din decembrie 2012

In noiembrie 2012, Sobaru declara pentru Libertatea: "M-am aruncat in cap degeaba! Am crezut ca pot schimba ceva, dar ideea e ca acum traiesc mai rau decat atunci".

"Adrian Sobaru spune ca a fost atras, la un moment dat, de ideile USL. Intr-o emisiune, un membru al Uniunii l-a propus, acum ceva timp, drept candidat pentru alegerile din 9 decembrie. Sperantele lui Sobaru cresteau cu cat politicienii se bateau sa-l aiba pe liste. Chiar si premierul Victor Ponta a intervenit in acea emisiune si a spus ca angajatul TVR 'are oricand un loc pe listele USL'. Promisiunea de a-l inscrie printre candidatii USL s-a naruit imediat dupa interventia lui Victor Ponta. 'Daca n-ai bani, nimeni nu te tine intr-un partid', a tras concluzia Sobaru, care a renuntat la candidatura dupa ce si-a dat seama ca n-are sustinere din partea celor care.

Adrian Sobaru a declarat in 2013, invitat la B1 TV, ca USL si-a batut joc de el si ca-i pare rau ca si-a asociat numele cu ceea ce a urmat dupa gestul sau de a sari de la balconul Parlamentului in timp ce era dezbatuta motiunea de cenzura la adresa Guvernului Boc, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

"Sila, atat imi este. Am crezut in USL, am facut parte din ce a urmat atunci. Am sperat sa-i ajut, dar mi-au zis nu ne mai sunteti de folos. Nu mai cred in USL. Vroiam doar sa plec afara" din tara, a declarat Sobaru.