Presedintele Traian Basescu a trimis luni o scrisoare sefilor Senatului si Camerei Deputatilor prin care le cere sa ia act de demisia lui Teodor Melescanu de la sefia SIE, potrivit Administratiei Prezidentiale. Melescanu (73 de ani) a devenit directorul SIE in 2012, dupa demisia lui MR Ungureanu.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Partidul Dreptatii Sociale a anuntat Biroul Electoral Central (BEC) ca va depune, marti dimineata, candidatura lui Teodor Melescanu pentru alegerile prezidentiale, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Partidul Dreptatii Sociale (PDS) este un partid de stinga infiintat in 2011. Potrivit Evenimentului Zilei, unul dintre cei care au contribuit la infiintarea PDS ca replica la PSD a fost Octav Cozmanca, un fost lider al social-democratilor din epoca Iliescu - Nastase.

PDS a participat si la europarlamentarele din 2014, unde a obtinut 0,24% din voturi (13.570 voturi).

Teodor Melescanu (fost membru PNL) si-a manifestat vineri intentia de a intra in lupta electorala pentru alegerile prezidentiale, dind de inteles ca va intra in cursa daca va reusi sa stringa semnaturile necesare.

Melescanu nu a precizat cine s-a ocupat de stringerea semnaturilor sale, dar la jumatatea lunii august a aparut informatia ca Mircea Dogaru se va ocupa de acest proces. Dogaru, seful militarilor rezervisti, s-a facut remarcat prin cererile de desfiintare a DNA si Curtii Constitutionale, precum si prin pozitiile apreciative la adresa lui Vladimir Putin.

Tot vineri, Melescanu a facut o declaratie dura la adresa lui Traian Basescu, sustinind ca seful statului i-ar fi cerut detalii despre posibilii ofiteri acoperiti din rindul persoanelor nominalizate pentru un post de ministru.

Adjunctii lui Melescanu la conducerea SIE sint generalii Silviu Predoiu si Vasile Sarca.

La putin timp dupa anuntul demisiei lui Melescanu, presedintele onorific al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a salutat inscrierea in cursa prezidentiala si nu a exclus posibilitatea ca o serie de voturi ale liberalilor sa migreze spre fostul sef al SIE. "Pozitia lui Klaus Iohannis e asa de puternica incat chiar daca s-ar intampla ca niste voturi sa ajunga la dl Melescanu locul sau in finala acestei intreceri, adica in turul doi, nu poate fi amenintat", a spus Quintus, la B1 TV.

Iata comunicatul integral al Presedintiei:

Domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului

Domnului Valeriu-Ștefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte,

În temeiul Art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, republicată

VĂ PROPUN

Să luați act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor-Viorel Meleşcanu și să declarați vacantă această funcție, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre conform Art. 76 alin. (2) din Constituție.