Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României în Japonia, a verificat datele statistice privind cetăţenii români reţinuţi de Poliţia niponă publicate de domnul Ştefan Liiceanu în articolul „I pay taxes, you work for me!” subcapitolul „Mulţi români în „cutia cu porci” şi aduce următoarele clarificări:

- Numărul cetăţenilor români reţinuţi de Poliţia Metropolitană Tokyo în 2013 a fost de 9 persoane (6 bărbaţi şi 3 femei). Aceştia au stat în arest, în faza de cercetare poliţienească, însumat un număr de 326 de zile (158 cei şase bărbaţi şi 168 cele 3 femei);

- Datele publicate de dl. Ştefan Liiceanu ca şi număr de cetăţeni români reţinuţi în Japonia - 158 de bărbaţi şi 168 de femei - reprezintă, în fapt, numărul de zile în care cei 9 cetăţeni români reţinuţi s-au aflat sub investigaţie poliţienească şi NU numărul de cetăţeni români reţinuţi;

- Raportat la numărul de cetăţeni români rezidenţi în Japonia - 2191 persoane la nivelul întregii ţării din care 526 de persoane în Tokyo, conform datelor oficiale din iunie 2013 - rezultă că procentul cetăţenilor români reţinuţi pentru cercetări de Poliţia Metropolitană Tokyo este de 1,7% din totalul cetăţenilor români rezidenţi în capitala niponă, fără a lua în calcul şi cei aproximativ 4000 de turişti români care vizitează în fiecare an arhipelagul nipon. Subliniem faptul că nu toate cele 9 persoane reţinute pentru cercetări au fost şi trimise în judecată.

- Este regretabil că un român care a petrecut 17 ani în Japonia prezintă în mod eronat o realitate niponă, dezinformând astfel cititorii români.

Pentru a reflecta realitatea, Ministerul Afacerilor Externe solicită domnului Ştefan Liiceanu să corecteze datele statistice prezentate în mod eronat. Comunitatea românească din Japonia, în majoritatea sa covârşitoare, este compusă din persoane oneste, care respectă legislaţia niponă şi au o imagine bună la nivelul societăţii japoneze.