Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a amendat cu 2.000 de lei Ministerul Sanatatii, pentru ca nu a reglementat dreptul persoanelor cu deficiente auditive sa aiba permis auto. In urma cu un an, Ministerul Sanatatii a primit avertisment de la CNCD sa realizeze un nou ordin care sa prevada in ce conditii persoanele hipoacuzice au dreptul sa obtina avizul medical pentru permisul de conducere, in functie de severitatea deficientei, relateaza Mediafax. Vezi si celelalte decizii luate de CNCD in sedinta de miercuri.

Ca urmare a faptului ca Ministerul Sanatatii nu a realizat ordinul pentru care primise avertisment, Consiliul l-a sanctionat in sedinta de miercuri, 17 septembrie. "Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1162/2010, potrivit caruia unitatile medicale refuza sa isi asume responsabilitatea pentru completarea fiselor medicale si lasa loc de interpretari in ceea ce priveste compatibilitatea persoanelor cu deficiente auditive cu calitatea de conducator auto, precum si refuzul autoritatilor de a realiza un ghid cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu deficiente de auz pentru a dobandi calitatea de conducator auto", este discriminatoriu, se arata in decizia Colegiul director al CNCD.

Decizia de amendare cu 2.000 de lei a Ministerului Sanatatii in aceasta speta a fost luata cu unanimitatea membrilor colegiului CNCD prezenti la sedinta.

Inspectoratul Scolar Braila - amendat cu 2.000 de lei pentru mutarea disciplinara a unui elev cu sindromul Asperger si nerespectarea confidentialitatii starii sale de sanatate

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in cadrul aceleiasi sedinte si sanctionarea Inspectoratului Scolar Braila si a Colegiului National Gheorghe Murgoci, cu cate 2.000 de lei. "Mutarea disciplinara a elevului cu sindromul Asperger la o alta unitate de invatamant, nerespectarea confidentialitatii starii de sanatate a acestuia, prin relatarea in presa locala a manifestarilor sale fata de colegi, reprezinta discriminare", a hotarat CNCD.

Publicatia Probraila relateaza ca, in luna martie, Consiliul profesoral al Colegiul National Gheorghe Murgoci a decis in cadrul unei sedinte la care au participat si juristul Inspectoratului Scolar Judetean Braila, precum si inspectorul scolar responsabil cu managementul scolar, mutarea disciplinara a unui elev la alta scoala. Dupa aceasta sedinta, parintii elevului au contestat decizia la CNCD.

Jurnalist amendat cu 1.000 de lei pentru dezbaterea apartenentei religioase a primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches

"Dezbaterea apartenentei religioase a primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, in mod public, in cadrul emisiunii TV 'Atac la cenzura', prin care s-a pus la indoiala religia petentului ('este sau nu Catalin Chereches ortodox, desi parintii si bunicii sai sunt catolici?'), fara ca reclamatul sa se fi documentat in acest sens, si provocand telespectatorii la opinii si mesaje cu caracter discriminatoriu, reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanei", a decis Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Colegiul CNCD l-a sanctionat pe moderatorul emisiunii "Atac la cenzura", Romeo Dobocan, cu 1.000 de lei.

Deciziile CNCD pot fi atacate in instanta de contencios administrativ.