​Noi controverse legate de lucrarile deja intarziate cu mai bine de un an si jumatate pe lotul 3 din autostrada A1 Sibiu - Orastie au aparut in ultimele zile in spatiul public. Comunitatea forumistilor pasionati de subiectele de infrastructura au publicat primele informatii si fotografii cum ca pe lotul 3 constructorul a incetat lucrarile si s-a retras de pe santier, facand ca termenul de finalizare de 15 noiembrie - asumat si de constructor, si de autoritati - sa nu mai fie realizabil. Informatiile au fost apoi preluate de presa, iar CNADNR a transmis un comunicat prin care infirma faptul ca lucrarile s-ar fi sistat. Cu toate acestea, comunitatea forumistilor a reactionat din nou si a publicat o filmare aeriana in zona care arata ca utilajele constructorului au disparut de pe santier si ca lucrarile au inghetat.

Problemele de la dealul Aciliu, A1 Sibiu - Orastie (Lot 3)Foto: Captura YouTube

In urma cu aproape o saptamana, comunitatea utilizatorilor de pe forumurile dedicate subiectelor de infrastructura atragea atentia - printr-o serie de fotoreportaje realizate de catre unii din utilizatori - ca lucrarile la lotul 3 din autostrada Sibiu - Orastie au fost incetitinite semnificativ si ca sunt semne cum ca firma italiana Impregilo - constructorul autostrazii - ar fi inchis santierul.

Ulterior, informatiile au fost preluate si de catre presa centrala si locala, iar vestile cum ca lotul 3 a fost inghetat au capatat contur. Mai mult, presa locala a relatat ca odata cu noile informatii, santierul autostrazii a fost inchis accesului presei si ca activitatea de pe santier a fost tinuta la secret.

In cele din urma, CNADNR a intervenit cu un comunicat oficial prin care infirma ipoteza blocarii lucrarilor si ca situatia din santier se datoreaza mai degraba unor probleme logistice. Mai mult, autoritatile au infirmat ipotezele lansate de unele publicatii cum ca santierul ar fi inchis de catre constructor din cauza lipsei platilor, precizand ca in zilele ce urmeaza va fi autorizata o plata de circa 17 milioane de lei pentru lotul respectiv.

Din comunicatul CNADNR:

  • Lucrările de drum la Autostrada Orăștie – Sibiu sunt în desfășurare;
  • Ipotezele lansate în mass-media conform cărora motivul unei presupuse opriri a lucrărilor ar fi de natură financiară sunt complet false, întrucât  au fost efectuate plăți, iar în perioada imediat următoare vor fi efectuate și alte plăți semnificative în vederea atragerii de fonduri europene. De pildă, în acest moment, se află în verificări, urmând a fi plătit un certificat de lucrări în valoare de 17 milioane RON;
  • Motivul pentru care o parte din utilaje așteaptă să poată interveni, se referă la faptul că procesul tehnologic nu presupune utilizarea concomitentă a tuturor utilajelor, pe tronsonul de autostradă desfășurându-se deja lucrări de asfaltare.

Cu toate acestea, comunitatea forumistilor a reactionat imediat si a dat publicitatii o filmare aeriana realizata deasupra lotului 3 care arata intocmai faptul ca utilajele constructorului au parasit santierul si ca lucrarile par mai degraba inghetate.

Mai mult, in fotoreportajele anterioare realizate de unii membri ai forumurilor, se putea vedea faptul ca lucrarile de stabilizare a zonelor afectate de alunecari de teren nu au fost cu succes si ca in multe puncte se pot observa surpari si siroiri.

In clipul de mai jos se poate observa lucrarile deja realizate si lipsa utilajelor pe lotul 3 din A1 Sibiu - Orastie:

Incepand cu secunda 10 se poate observa lotul 3 filmat dinspre lotul 4 dinspre Sibiu. La secunda 45 filmarea ajunge deasupra zonei critice de la dealul Aciliu, iar aici se pot observa doar cateva dintre utilajele constructorului, insa mai degraba trase pe dreapta. In plus, in zona imensului debleu de dinainte de viaduct (00:52-1:02) se pot observa alunecari de teren si fisuri in zonele ce ar fi trebuit sa fie stabilizate. In rest, miscarea pe restul santierului a constructorului pare a fi mai degraba inexistenta (desi punctul critic ramane zona dealului de la Aciliu).

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

Lotul 3 face parte din Autostrada Orastie - Sibiu, inaugurata pe toate celelalte loturi in decembrie 2013. Lotul 3 n-a putut fi gata la timp (termenul oficial fiind aprilie 2013) in principal din cauza problemelor generate de alunecari de teren pe cateva tronsoane, dar si din cauza reactiei lente a autoritatilor in acest caz.

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

- 22,11 km, valoare contractuala: 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- termen de finalizare (initial): aprilie 2013

---

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Autostrada Orastie - Sibiu, lotul 3 - bucata lipsa dintre Sibiu si Sebes

Foto: Google Maps

Cei 22 de kilometri din autostrada Orastie - Sibiu, Lotul 3 au ramas neinaugurati in decembrie 2013 din cauza unor probleme legate de alunecarile de teren. Problemele au inceput sa apara la finele lui 2012 si, desi constructorul a anuntat ca a notificat CNADNR de situatie, o decizie a autoritatilor a venit abia la finele anului trecut.

Degringolada institutionala s-a tradus si pe santier si in prezent, dupa o serie de amenintari cu rezilierea contractului si actiuni la Comisia de Arbitraj, lotul 3 este in constructie, cu termen de finalizare noiembrie 2014, adica cu mai bine de 19 luni fata de termenul initial.

Chiar si asa, filmarile aeriene anterioare au aratat atunci o slaba mobilizare a constructorului pe santier. In plus, pana si fostul ministru Dan Sova s-a aratat circumspect ca se vor termina la timp lucrarile.

Cum au aparut problemele, cum s-a pierdut timpul si ce solutie s-a ales

Intarzierea pe acest lot vine in urma problemelor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu.

Constructorii - italienii de la Impregilo SpA - spun ca problemele de teren nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor.

Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo.

In noiembrie 2012, constructorii anuntau ca au informat autoritatile de la CNADNR si asteptau aprobarea unei propuneri de rezolvare. La acel moment a fost avansata ideea unui tunel in zona dealului de la Aciliu, o solutie care ar fi presupus si costuri mari.

Aflata pe masa celor de la CNADNR, problema a ramas fara rezolvare pana in vara lui 2013. In acest timp, lucrarile in zonele cu problema s-au blocat.

O solutie drastica: Dealul de la Aciliu, excavat masiv si despicat in doua

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)

Viaductul si imensul debleu de la Aciliu (iunie 2014)

Foto: Captura YouTube

In cele din urma, CNADNR a acceptat propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului. La un moment dat, utilajele care urmau sa ajute la constructia tunelului au fost aduse pe santier si au stat acolo luni bune.

Cu toate acestea, lucrarile la tunel nu au inceput niciodata si, din cauza problemei costului urias, CNADNR a decis sa renunte la ideea tunelui si sa ceara constructorului sa sape mai puternic in deal si sa stabilizeze pantele rezultate. Practic, intreg dealul de la Aciliu a fost excavat si impartit in doua de autostrada in constructie.

In martie 2013, Dan Sova a amenintat ca reziliaza contractul cu cei de la Impregilo pentru ca italienii ar fi cerut sume de bani suplimentare pentru a termina lucrarile, insa in cele din urma s-a renuntat la aceasta masura, iar disputa autoritati-constructor s-a dus la Comisia de Arbitraj. Acolo s-a dat dreptate statului roman si s-a ajuns la concluzia ca Impregilo a continue lucrarile in banii stipulati initial in contract si sa termine lucrarile pana in noiembrie 2014. Acesta este, de fapt, termenul final la care intreg tronsonul ar trebui dat circulatiei.

Orastie - Sibiu Lot 3, singurul tronson de autostrada care ar putea fi deschis circulatie in acest an

Ca o nota, lotul 3 din Sibiu - Orastie este, practic, la ora actuala singurul tronson de autostrada care are sanse sa fie deschis circulatiei in acest an, chiar si cu intarzierile de care discutam acum. Tot ce conteaza, in cazul unei reluari a lucrarilor, este ca zona dealului Aciliu sa fie bine stabilizata si fara surpari sau siroriri.

Chiar daca si autostrada Nadlac - Arad lot 1 (Nadlac - Pecica) se afla in stadiu avansat si ar putea fi finalizata pana la sfarstul anului, lipsa unui drum de legatura si a unui nod rutier pentru descarcarea traficului (ambele facand parte din proiectul Arad - Nadlac Lot 2, aflat inca in stadiul de licitatie publica) face improbabila deschiderea autostrazii pentru trafic.