Fostul presedinte al Consiliului Judetean si al PSD Gorj Nicolae Mischie, condamnat in 2007 la un an de inchisoare cu suspendare pentru introducerea in tara a unei arme de vanatoare, va fi despagubit de statul roman cu 3.000 de euro pentru sentinta data de ICCJ, a decis marti CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a notat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Mischie, in conditiile in care acesta fusese achitat de doua instante inferioare, fara a audia direct unii martori, relateaza Mediafax.

Astfel, a constatat CEDO, a fost incalcat articolul 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, ce prevede dreptul la un proces echitabil.

Nicolae Mischie trebuie sa primeasca de la statul roman daune morale de 3.000 de euro, a decis CEDO.

Fostul presedinte al CJ Gorj a fost acuzat de contrabanda cu arme dupa ce fostul prefect de Gorj Pantelimon Manta a declarat, in noiembrie 2003, ca, in timpul unei vizite oficiale facute in 1997, in Elvetia, ar fi fost rugat de fostul presedinte al Consiliului Judetean sa ii introduca o parte din arma prin vama. Manta a precizat ca a refuzat, iar Mischie si-ar fi trecut singur arma, fara sa o declare la vama. Procurorii gorjeni au deschis o ancheta si, dupa doua zile, au dispus neinceperea urmaririi penale. Dosarul a fost redeschis ulterior, iar ancheta a fost preluata de procurori bucuresteni si craioveni, care au retrimis dosarul la instanta.

Mischie a spus ca in 9 februarie 2003 a intrat in tara cu arma "in sacosa" si ca, "fiind duminica", nu i s-ar fi cerut in mod expres sa faca declaratia vamala. De altfel, fostul sef al CJ Gorj a aratat ca stia ca este necesar sa se prezinte la Politie pentru autorizatie si ca exista posibilitatea vamuirii in localitatea de domiciliu. Din acest motiv, el s-a prezentat doua saptamani mai tarziu, la Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj. Nicolae Mischie a aratat ca arma era defecta cand a cumparat-o, motiv pentru care a lasat-o la reparat, obiectul fiindu-i predat sase ani mai tarziu.

Magistratii Tribunalului Gorj si cei ai Curtii de Apel Craiova i-au aplicat lui Mischie doar o amenda administrativa, dupa ce au considerat ca fostul presedinte al Consiliul Judetean Gorj a comis doar o contraventie.

Procurorii au contestat solutia Curtii de Apel Craiova la instanta suprema.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat, in aprilie 2007, pe Nicolae Mischie, la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Magistratii au dispus si confiscarea armei respective.

Inainte de pronuntare, Nicolae Mischie le-a declarat magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca a cumparat aceasta arma "din snobism vanatoresc", ca, oricum, era "una rudimentara, destul de ieftina". Pe de alta parte, el a adaugat ca de cand a cumparat aceasta arma, in 1997, si pana la introducerea ei efectiva in tara, in 2003, s-a laudat cu ea prietenilor.

Nicolae Mischie a fost incarcerat in 18 martie 2013, dupa ce ICCJ l-a condamnat definitiv la patru ani de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta. Mischie a fost anchetat in 2004 si trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie.

In mai anul acesta, Mischie a fost eliberat conditionat, printr-o decizie a Tribunalului Gorj.