Fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Cristian Fughina, este audiat miercuri la DIICOT, intr-un dosar in care se fac cercetari privind falimentarea controlata a societatii, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, sotii Alina si Cristian Fughina, precum si tatal fostului patron al firmei, Stefan Fughina, ar fi urmarit, din 2010, falimentarea controlata a societatii Ultra Pro Computers.

Cei trei sunt suspectati ca ar fi scos bani din societate, pe care i-ar fi bagat ulterior in offshor-uri apartinand lui Laszlo Kiss, al carui nume a aparut si in dosarul privind delapidarea Petromservice.

In acest fel, societatea ar fi acumulat datorii de peste 40 de milioane de euro la stat si la banci.

Procurorii DIICOT verifica in acest caz doar modul in care ar fi fost devalizata firma de IT, in cauza nefiind stabilit un prejudiciu.

Anchetatorii fac perchezii la domiciliile sotilor Alina si Cristian Fughina si al lui Stefan Fughina, precum si la un sediu al Ultra Pro Computers, din Calea Floreasca, si la domiciliile altor persoane.

In dosar sunt vizate 18 persoane, care urmeaza sa fie aduse la audieri la DIICOT.

In iunie 2010, Tribunalul Constanta hotara intrarea in faliment si dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se numara, pe langa institutiile bancare, si producatori si distribuitori IT internationali si locali, institutii de stat si primarii.

Conform datelor publicate in 2010 de Tribunalul Constanta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia Economica si de Finante Publice Locale Iasi, directiile generale ale Finantelor Publice Braila si Constanta, precum si primariile din Craiova, Arad si Sector 6 Bucuresti, se aflau printre cei 114 creditori.

Dintre furnizorii de utilitati, printre creditorii companiei se numarau Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti, CEZ Vanzare, Enel Energie, EON Gaz Romania, precum si Electrocentrale Deva.

Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era catre Banca Romaneasca, in baza unui imprumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

K Tech Electronics a fost infiintata in anul 1997 de Alina si Cristian Fughina.

In 2008, afacerile societatii au crescut cu 1,5%, la 252,84 milioane de lei, iar rezultatul activitatii a fost negativ, pierderi ridicandu-se la 12,97 milioane de lei, de la un profit net de 457.751 lei in 2007, potrivit datelor de atunci de la Ministerul Finantelor.

In prima parte a anului 2009, afacerile K Tech Electronics au scazut puternic, la putin peste 56 milioane de lei, in timp ce pierderile au crescut cu peste 40% fata de decembrie 2009, la peste 18 milioane de lei, potrivit datelor din raportul administratorului judiciar, BDO Conti Insolvency.

Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlata integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrata de Cristian Fughina.