Entuziasmul ratificarii simultane a Acordului de asociere UE-Ucraina in Parlamentul European si in Rada Suprema de la Kiev este domolit de voci moderate din randul unor importante grupuri europarlamentare, care avertizeaza ca actul risca sa ramana"document de sertar" daca Bruxelles-ul si Kievul cedeaza presiunilor Rusiei.

Ratificarea Acordului Ucraina-UE in Rada de la Kiev, transmisa in direct in plenul Parlamentului EuropeanFoto: Parlamentul European

Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), cel de-al treilea grup europarlamentar, si-a afirmat "sprijinul ferm" pentru Acordul ratificat in Parlamentul European si Rada Suprema, dar "regreta intarzierile in implementarea sa".

"Deputatii ALDE saluta acest acord si sprijina Ucraina in reformele politice si economice. Conflictul armat din estul Ucrainei a condus la peste 2600 militari si civili ucisi, dar a adus, de asemenea, si costuri economice majore, inclusiv costul reconstructiei regiunilor estice. Deputatii ALDE subliniaza valoarea economica si psihologica a acestui acord de asociere, dar regreta intarzierile in punerea sa in aplicare", a transmis grupul, intr-un comuncat de presa.

La randul lui, vicepresedintele Comisiei de comert international (INTA), for al Parlamentului European competent in privinta Acordului cu Ucraina, Iuliu Winkler (UDMR/PPE), avertizeaza ca documentul ar putea fi golit de continut, daca nu va fi implementat rapid pe fondul presiunilor Moscovei.

Presiunile interne din Ucraina, dar si cele externe risca sa transforme Acordul de asociere UE - Ucraina intr-un document de sertar, neaplicat sau neaplicabil, considera europrlamentarul roman, care critica decizia recenta luata in urma discutiilor tripartite - Comisia Europeana, Ucraina si Rusia - de a amana cu un an si jumatate aplicarea Acordului.

"Daca la inceputul saptamanii trecute, acest gest politic era privit cu incredere, azi, este umbrit de decizia de amanare a implementarii Acordului de liber-schimb dintre Kiev si UE. Trebuie sa evitam festivismul referitor la ratificarea simultana a acordului, deoarece presiunile interne din Ucraina, dar si cele externe risca sa transforme Acordul de asociere intr-un document de sertar, neaplicat sau neaplicabil. PE si institutiile UE trebuie sa urmareasca prioritar aplicarea Acordului de asociere, indeosebi a componentei sale comerciale", a afirmat Winkler intr-o declaratie scrisa transmisa in cadrul dezbaterilor pe marginea Acordului de asociere UE- Ucraina care s-au desfasurat, marti, in plenul PE reunit la Strasbourg.

In relatia cu Ucraina si Federatia Rusa, UE si statele membre trebuie sa dea dovada de mai multa coerenta si consecventa, a mai spus el.

"Cred ca este nevoie de mai multa consecventa si coerenta in politica UE si a statelor membre in relatia cu Ucraina in privinta politicilor de sanctiuni aplicate Federatiei Ruse, in consolidarea relatiei UE- NATO si pentru o mai buna coordonare cu masurile recentului summit nord-atlantic. Telul nostru este pacea si stabilitatea in regiune si mentinerea nivelului de ambitie a obiectivului Parteneriatului Estic", sustine Iuliu Winkler.

La finalul dezbaterilor din PE, el a mai declarat ca printre problemele pe care guvernul de la Kiev va trebui sa le solutioneze, in urmatoarea perioada, se afla si cea a acordarii si garantarii de drepturi pentru comunitatile minoritatilor etnice, printre acestea numarandu-se comunitatile maghiara si romana. Potrivit lui Winkler, dreptul la identitate, la utilizarea limbii materne si la reprezentare a acestor comunitati vor trebui respectate in Ucraina.

Parlamentul European a ratificat marti, in acelasi timp cu Parlamentul de la Kiev, Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeana si Ucraina, anunta AFP.

Acordul, calificat drept "istoric" de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a obtinut 535 de voturi pentru, 127 impotriva si 35 de abtineri in PE.

Parlamentul European reunit la Strasbourg era in legatura video directa cu Rada (Parlamentul ucrainean), unde parlamentarii ucraineni au ratificat de asemenea acordul de asociere. Dupa vot, parlamentarii au intonat imnul national ucrainean. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a semnat ulterior acordul, in aplauzele celor prezenti.

Acest acord, care are componente politice si economice, ramane insa in mare parte simbolic in acest stadiu, dupa ce UE a anuntat amanarea intrarii in vigoare a acordului de liber schimb pana la sfarsitul lui 2015, pentru a permite discutii cu Rusia, care se opune acestui acord.

"Astazi am asistat la felul cum se face istorie. Niciodata pana acum un acord de asociere nu a mai fost votat simultan de doua parlamente Mesajul nu putea fi mai clar: Parlamentul Europan sprijina Ucraina in vocatia sa europeana. Parlamentul European va continua apararea unei Ucraine Unite si suverane", a declarat presedintele socialist al Parlamentului European, Martin Schulz.

"Parlamentul European va continua sa ajute ca adavarata democratia sa prinda radacini in Ucraina, urmatorul pas fiind trimiterea de observatori la viitoarele alegeri pentru a se asigura ca acestea sunt libere si corecte", a mai spus germanul.

Acordul de asociere cu UE ar fi trebuit incheiat in noiembrie 2013, la Summit-ul de la Vilnius, lucru refuzat, in ultima clipa, de presedintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a cedat astfel presiunilor Federatiei Ruse. Refuzul sau a aruncat Ucraina intr-o uriasa criza politica, opozitia politica declansand ample proteste care s-au soldat cu rasturnarea regimului Ianukovici si organizarea de alegeri anticipate, dar si cu interventia armata, in februarie 2014, a Federatiei Ruse care preluat controlul Peninsulei Crimeea.

Componenta politica a Acordului de asociere dintre UE si Ucraina a fost semnata, in 21 martie a.c., de premierul ucrainean Arseni Iateniuk alaturi de alti 30 de lideri ai blocului comunitar cu prilejul summit-ului liderilor europeni de la Bruxelles.

La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul reuniunii tripartite UE - Ucraina - Rusia, s-a convenit ca Acordul de liber schimb sa nu se aplice inainte de finalului anului 2015.