Europarlamentarul italian Barbara Spinelli, fiica lui Altiero Spinelli, unul dintre "parintii" Uniunii Europene, a transmis colegilor din Parlamentul European o scrisoare, intrata in posesia HotNews.ro, in care le cere sa respinga numirea candidatului nominalizat de Ungaria pentru functia de comisar european pentru Educatie, cultura, tineret si cetatenie, Tibor Navracsics. Ea ii reproseaza lui Navracsics o serie de masuri pe care le considera anti-democratice, adoptate de Guvernul de la Budapesta, amintind, printre altele, si de discursul premierului ungur Viktor Orban din iulie, de la Baile Tusnad, in care anunta sfaristul democratiei liberale si facea apologia regimurilor autoritariste din Rusia si China.

Scrisoarea fiicei lui Altiero Spinelli impotriva comisarului desemnat ungarFoto: Hotnews

Barbara Spinelli vs. Tibor Navracsics

Barbara Spinelli vs. Tibor Navracsics

Foto: change.org/ budapesttimes.hu

Dupa ce si-a desemnat saptamana trecuta noua Comis ie, Jean-Claude Juncker are de trecut urmatorul hop peste doua saptamani, cand echipa sa de comisari desemnati va fi audiata in comisiile competente din Parlamentul European incepand cu 29 septembrie. Comisarul desemnat pentru Educatie, cultura, tineret si cetatenie, ungurul Tibor Navracsics, pare sa fie cel mai contestat in ajunul audierilor, toate grupurile europarlamentare, cu exceptia PPE (familia sa politica) declarandu-se impotriva lui. Principalul repros: in calitate de vicepremier si ministru al Justitiei in Guvernul Orban II, Navracsics a fost artizanul spolierii Curtii Constitutionale si a Consiliului Superior al Magistraturii de puterile pe care le aveau, masuri acuzate de Comisia Europeana si de celelalte state membre UE ca fiind antidemocratice.

Candidatul Ungariei pentru functia de comisar european primeste in ajunul audierilor din Parlamentul de la Bruxelles o lovitura chiar din partea fiicei lui Altiero Spinelli, mare ganditor si om politic italian, unul dintre "parintii fondatori" ai Uniunii Europene.

Jurnalista italiana Barbara Spinelli (68 de ani), ajunsa eurodeputat, le cere colegilor din Parlamentul European, printr-o scrisoare, sa respinga numirea actualului ministru de Externe si pentru Comert ungar, Tibor Navracsics, in functia de comisar european.

"Eu am convingerea ca este esential sa respingem desemnarea dl. Tibor Navracsics - actualul ministru ungar de Externe si Comert - pentru postul de comisar european. Desemnarea lui cu responsabilitati in educatie, cultura, tineret si cetatenie este in mod special alarmanta si suna pur si simplu ca un paradox pentru cei care considera ca este o necesitate de neevitat protectia informatiei, educatiei si participarea activa a tineretului in societatea civila - domenii care au libertatea de exprimare drept nucleu cel mai adanc si mai fragil", spune fiica lui Altiero Spinelli, in scrisoarea ei catre europarlamnetari.

Ea mai arata ca europarlamentarii nu pot ramane indiferenti la faptul ca "dl. Tibor Naracsics - al carui document strategic <> (Jovonk - in ungureste) a stat la baza Manifestului adoptat de partidul conservator Fidesz in 2007 - este un sfetnic apropait al lui Viktor Orban - premierul nationalist care acum doua luni tocmai ce si-a declarat refuzul fata de democratia liberala".

Barbara Spinelli si-a documentat scrisoarea cu note de subsol minitioase, in care reda fragmente din discursul lui Orban de la Scoala de Vara de la Baile Tusnad, din 26 iulie:

"<>, a vorbit Viktor Orban pe 26 iulie 2014, unei audiente de etnici unguri din Romania. <>".

Dupa audierea comisarilor desemnati in comisiile europarlamentare de specialitate, deputatii europeni dau votul in plen asupra intregii Comisii Juncker, insa in functie de modul cum sunt perceputi membrii viitorului executiv comunitar in randul europarlamentarilor, numele controversate ar putea fi retrase din Comisie sau schimbate pe alte portofolii, pentru a nu risca un vot negativ in ansamblu, in plen.

Alte reprosuri aduse de Barbara Spinelli lui Tibor Navracsics:

  • "Este recomandat sa consideram ca in calitate de comisar european - avand printre competentele sale directe programele privind cetatenia - dl. Tibor Navracsics va avea puterea sa blocheze sau sa limiteze nu numai orice viitoare initiativa legislativa, dar si fondurile alocate organizatiilor non-guvernamentale pentru proiecte menite sa promoveze si sa intareasca cetateania europeana. Aceasta ingrijorare este legitima, daca luam in considerare politica agresiva curenta dusa impotriva ONG-urilor care lucreaza in Ungaria, incluisv cele active in regiunile cele mai sarace sau care apara comunitatile roma".
  • "Sa nu uitam ca dl. Tibor Navracsics a fost ministru al Justitiei si vicepremier in al doilea guvern Orban, cand, in anul 2011, o reforma constitutionala a delegitimizat sistemul judiciar unguresc, limitand Consiliul Superior al Magistraturii la un rol aproape consultativ, deposedand Curtea Constitutionala de puterile sale si dand Guvernului frau liber sa-si treaca legile-cadru fara o dezbatere parlamnetara".

Ce reprezinta Altiero Spinelli pentru Uniunea Europeana

Intrarea in Parlamentul European- Cladirea Altiero Spinelli

Intrarea in Parlamentul European- Cladirea Altiero Spinelli (click pentru a mari)

Foto: Hotnews

Altiero Spinelli este o personalitate-cult a Uniunii Europene. Cine vine la Parlamentul European de la Bruxelles este insotit aproape permanent de imaginea "parintilor fondatori" ai Uniunii si in mod special de cea a marelui om politic si ganditor italian.

Sediul principal al Parlamentului European, de la Bruxelles, poarta numele lui Altiero Spinelli, iar la tot pasul gasesti informatii despre acest "parinte fondator" al UE.

Altiero Spinelli (1907-1986) a fost printre cei care au pus bazele federalismului european prin "Manifestul Ventotene", pe care l-a publicat in anul 1941.

Manifestul, care a circulat in randul membrilor Rezistentei antifasciste Italiene, a fost adoptat ca program al Miscarii Federaliste Europa, fondata de Altiero Spinelli in anul 1943.

In perioada 1976 - 1986, Altiero Spinelli a fost membru al Parlamentului European, promovand elaborarea unui tratat care sa infiinteze Uniunea Europeana ca structura mai bine integrata, dar statele membre s-au opus acestui proiect ambitios.

In schimb, statele membre au impus un document mai putin integrator al Uniunii Europene - Actul Unic European (intrat in vigoare din 1987), care a creat Piata Unica Europeana.

Semnatara scrisorii impotriva comisarului propus de Ungaria, Barbara Spinelli, este fiica lui Altiero Spinelli si a luptatoarei anti-fascism Ursula Hirschmann, la randul ei militanta a federalismului european.

In anul 1976, Barbara Spinelli s-a numarat printre jurnalistii si scriitorii care au fondat ziarul stangist moderat La Reppublica, al doilea ca tiraj din Italia.

Barbara Spinelli a fost aleasa europarlamentar la alegerile din 25 mai, candidand in circumscriptia Italia Centrala. Ea face parte dintr-un grup de trei europarlamentari italieni care au fost alesi din partea Listei "Alta Europa cu Tsipras", care isi propunea sustinerea pentru functia de presedinte al Comisiie Europene a grecului Alexis Tsipras, liderul stangii radicale Syriza.

In Parlamentul European, Barbara Spinelli face parte din Grupul Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica (GUE/NGL).