Curtea Constitutionala urmeaza sa dezbata, marti, exceptia ridicata in instanta de PNL privind OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei. Potrivit site-ului CCR, pe ordinea de zi a sedintei de marti a Curtii se afla exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.1 pct. 2, pct.7, pct. 10 si pct. 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 45/2014 privind modificarea si completarea Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, ridicata in procesul aflat la CAB dintre Partidul National Liberal, prin presedintele acestuia, Klaus Iohannis, si Guvern. Pe 21 august, liberalii au anuntat ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au admis solicitarea depusa in numele Partidului National Liberal de presedintele liberalilor, Klaus Iohannis, si a decis sesizarea CCR cu modificarile aduse legii alegerii presedintelui Romaniei introduse prin OUG 45/2014.

"Consideram ca, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar sa fie clarificat urgent daca legislatia in baza careia vor fi organizate alegerile prezidentiale respecta sau nu Constitutia. Din punctul nostru de vedere, exista serioase suspiciuni ca modificarile adoptate prin OUG 45/2014 favorizeaza frauda electorala. Introducerea posibilitatii de a vota intr-o alta localitate pe liste suplimentare, in baza unei simple declaratii pe proprie raspundere, nu face decat sa incurajeze turismul electoral, in conditiile in care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizarii urnei mobile si eliminarea prevederilor care fac posibila o usoara identificare a unor nereguli nu fac decat sa ridice banuieli", se arata intr-un comunicat al Aliantei Crestin-Liberala (ACL).

ACL a facut atunci apel la institutii sa clarifice aceste suspiciuni: "Facem un apel la institutiile statului de drept din Romania sa clarifice daca aceste suspiciuni sunt intemeiate sau nu si avem toata increderea ca judecatorii constitutionali vor analiza cu responsabilitate aceasta situatie", a mai precizat sursa citata.