Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, neaga informatiile aparute in presa privind presupusele sale datorii catre Gigi Becali, calificandu-le drept "niste mizerii". Intr-un comunicat remis luni redactiei, Ciorbea afirma ca a contractat imprumuturile pe care le are la banci cand "Romania se afla in plina explozie a creditelor", dar ca "in acest moment ma numar si eu printre milioanele de romani afectati de criza". El mentioneaza insa ca, "in anii ce vor veni, dupa cum se arata si in declaratia mea de avere, urmeaza sa incasez peste un milion de euro din onorarii de succes, dobandite in perioada exercitarii profesiei de avocat".

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Victor Ciorbea are de platit rate la banca, lunar, de cel putin 12.000 de euro, in conditiile in care veniturile familiei sale sunt putin peste 3.000 de euro lunar, relata la inceputul lunii septembrie publicatia Romania Libera. Potrivit acesteia, Ciorbea are credite si imprumuturi in valoare de aproape 1,6 milioane de euro. Victor Ciorbea declara atunci pentru ziarul citat: "Sigur ca banca ne-ar putea executa, sa ne ia casa, dar stie si banca: in perioada asta nu ar scoate prea multi bani pe casa. Asa ca avem o perioada de gratie".

Cotidianul Romania Libera scria ca Ciorbea a contractat in 2007 doua credite din care mai are de returnat 536.000 de euro pana in 2024. In 2008, Ciorbea a mai luat doua credite, din care mai are de returnat, pana in 2024, peste 635.000 de euro. Datele au fost mentionate de Ciorbea in declaratia sa de avere depusa in luna mai 2014 in calitate de Avocat al Poporului.

Comunicatul integral difuzat luni de Avocatul Poporului, Victor Ponta:

"Victor Ciorbea: Afirmatiile privind presupusele mele datorii catre George Becali sunt niste mizerii !

Nu pot sa calific decat ca mizerii afirmatiile facute de catre unii jurnalisti si politicieni privind presupuse datorii pe care le-as avea fata de George Becali. Aceste afirmatii sunt total false si m-as bucura foarte mult daca cineva din familia Becali sau insusi George Becali ar prezenta adevarul. Totodata, ca sa fac o figura de stil, ii provoc la "duel" pe "prietenii binevoitori" de pe scena politica, care plang, pe la colturi, de mila datoriilor pe care le am, sa spuna public ce datorez si cui.

Datoriile mele sunt publice, sunt mentionate in declaratia de avere inca din urma cu doi ani, cand am fost ales senator. Poate nu ar fi lipsit de importanta sa reamintesc ca, la data cand am contractat respectivele imprumuturi, eram avocat, nu detineam nicio functie publica si nu am incheiat niciun contract de asistenta si reprezentare juridica cu institutii ale statului. La vremea aceea Romania se afla in plina explozie a creditelor, iar in acest moment ma numar si eu printre milioanele de romani afectati de criza. In context, este important de spus ca, in anii ce vor veni, dupa cum se arata si in declaratia mea de avere, urmeaza sa incasez peste un milion de euro din onorarii de succes, dobandite in perioada exercitarii profesiei de avocat.

Marturisesc ca sunt profund "miscat" sa vad ca unii ziaristi si politicieni se arata extrem de preocupati de datoriile mele. Nu pot sa nu constat insa ca cei in cauza nu manifesta aceeasi preocupare fata de zecile si sutele de milioane de euro pe care le castiga alte persoane aflate in posturi importante.

Cat priveste afirmatia calomnioasa "La fel de curios este faptul ca (...) Victor Ciorbea a reactionat prompt si a dispus o ancheta cand a venit vorba de probleme invocate de Gigi Becali..." , singurul adevar este urmatorul: demersurile institutiei la Penitenciarul Poarta Alba au fost facute avand drept baza sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului, urmare a decesului unui detinut, aflat in acea perioada in penitenciarul mentionat. In context, reprezentantii Avocatului Poporului, care s-au deplasat la Poarta Alba, au verificat si aspectele semnalate de catre detinutul George Becali (incarcerat la acelasi penitenciar), prin petitii adresate anterior institutiei.

La final, le-as sugera celor care s-au "specializat" in problemele Avocatului Poporului si in special ale lui Victor Ciorbea, sa semnaleze pe viitor aspecte mult mai credibile si demne de luat in seama. Le multumesc anticipat !"