Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca prin "invectivele" adresate de catre primarul Constantei, Radu Mazare, unui procuror DNA s-au depasit limitele admisibile ale discursului politic si recomanda tuturor celor implicati in activitati cu caracter public, generate de apropiata campanie electorala, sa manifeste rezerve in raport cu activitatea de judecata sau de urmarire penala, pentru a nu lasa impresia ca folosesc aceste teme in lupta politica.

Potrivit unui comunicat al CSM citat de Agerpres, Consiliul a luat la cunostinta din relatarile mass-media despre invectivele adresate de catre primarul Constantei, Radu Mazare, la adresa procurorului DNA care a dispus conducerea sa la sediul Directiei Nationale Anticoruptie cu mandat de aducere, in urma cu mai multe luni.

"In baza rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, CSM considera ca folosirea, in cadrul unor adunari publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situatie concreta vizata de un dosar penal, este de natura nu numai a induce un sentiment de nesiguranta raportat la independenta si impartialitatea judecatorilor si procurorilor, ci si de a leza demnitatea acestora. CSM apreciaza ca prin invectivele adresate de catre primarul Constantei la adresa unui procuror DNA s-au depasit limitele admisibile ale discursului politic public si ale libertatii de exprimare asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale", se arata in comunicat.

Sursa citata reaminteste ca, potrivit art. 30 alin (6) din Constitutia Romaniei, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

"Consiliul Superior al Magistraturii solicita tuturor celor implicati in activitati cu caracter public, generate de apropiata campanie electorala, sa manifeste rezerve in discurs in raport cu activitatea de judecata sau de urmarire penala, pentru a nu lasa impresia ca folosesc aceste teme in lupta politica", se puncteaza in comunicat.

Vineri, la Congresul Extraordinar al PSD Constanta, Radu Mazare a injurat dur procurorul DNA care l-a "luat cu mascatii de la masa".

Mazare a spus ca, dupa ce si Arhiepiscopul Tomisului a ajuns sa fie cercetat de DNA, "pe Dumnezeu trebuie sa-l mai ancheteze".

Liderul PSD Constanta a afirmat ca nimeni nu stie daca va fi liber maine sau poimaine si ca orice persoana publica poate fi ridicata cu mascatii in orice clipa.

"Poate sa te ia cu mascatii de la masa, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenta si timp de cinci luni de zile in dosarul meu sa nu faca niciun act procurorii", a afirmat Mazare.

El a continuat cu o injuratura dura, dupa care a reluat: "Cand m-ai luat cu mascati si ai zis ca e urgenta, ca de-aia m-ai adus la DNA, ca era stare de urgenta, dupa aia trec cinci luni de zile fara ca tu sa faci o hartie. De asta trebuie sa-l votam pe Ponta, ca sa traim intr-o tara normala", a afirmat Mazare.