Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 15 - 28 septembrie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte, potrivit agentiei Mediafax.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In prima saptamana de prognoza, temperaturile diurne vor marca o crestere treptata, de la valori medii in jurul a 20 de grade, pana la 23...24 de grade. In intervalul 21 - 24 septembrie, vremea va intra intr-un proces de racire si maximele vor scadea cu aproximativ 4 grade, apoi temperaturile se vor mentine neschimbate pana spre sfarsitul lunii. In ceea ce priveste minimele nocturne, acestea vor oscila intre 10 si 14 grade, cu cele mai scazute valori in jurul datei de 18 septembrie si, din nou, dupa 24 septembrie.

Va ploua pe arii extinse in primele doua zile ale intervalului, cand si cantitatile de apa vor fi mai insemnate, dar probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata si dupa data de 19 septembrie.

CRISANA

Pana pe data de 19 septembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori normale din punct de vedere climatologic, in jurul a 24 de grade, apoi vremea va incepe sa se raceasca usor, iar temperaturile vor ajunge spre sfarsitul lunii la medii de 18...19 grade. Mediile temperaturilor minime vor scadea semnificativ pana in 18 septembrie, apoi vor reveni la valori de 13...14 grade. In a doua saptamana temperaturile nocturne vor marca o noua scadere, ajungand pana la 9...10 grade.

Pe parcursul intregului interval sunt posibile ploi slabe, de scurta durata si pe arii restranse, exceptand perioada 20 - 24 septembrie, cand vor fi mai frecvente si, posibil, in cantitati moderate.

TRANSILVANIA

Prima parte a intervalului va fi caracterizata de valori ale maximelor termice intre 22 si 24 de grade si minime intre 7 si 10 grade, cu cele mai scazute temperaturi nocturne in depresiuni. In a doua saptamana, regimul termic va marca o scadere treptata, de aproximativ 3 grade, astfel ca, spre sfarsitul lunii vor fi, in medie, maxime in jurul a 18 grade si minime de 5...6 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor, foarte redusa in prima saptamana, va creste dupa data de 20 septembrie, iar ploile vor putea fi moderate cantitativ.

MARAMURES

Pana pe data de 19 septembrie, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori normale pentru a doua decada a lunii, cu maxime de 23...24 de grade, apoi temperaturile vor incepe sa scada, mai accentuat pana in data de 23 septembrie, si vor ajunge la 18..19 grade. Minimele nocturne vor oscila intre 7 si 12 grade, cu cele mai scazute valori in intervalele 17 - 19 septembrie, respectiv 24 - 28 septembrie.

Probabilitatea de precipitatii creste dupa data de 20 septembrie, iar ploile vor putea fi moderate cantitativ.

MOLDOVA

In prima jumatate a intervalului, valorile termice medii diurne se vor mentine relativ constante, cu maxime in jurul a 22 de grade, insa temperaturile minime, in scadere accentuata, vor ajunge la 8 grade in data de 20 septembrie. A doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de o scadere a temperaturilor, atat maxime cat si minime, astfel ca, spre sfarsitul lunii maximele vor oscila in jurul a 18 grade, iar minimele vor fi de 8...9 grade, valori comparabile cu normele climatologice.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in perioada 21 - 26 septembrie, in restul intervalului doar cu totul izolat fiind posibile ploi slabe.

DOBROGEA

In cea mai mare parte a intervalului de prognoza regimul termic se va mentine apropiat de cel climatologic specific, desi temperaturile vor scadea usor de la medii de 23...24 de grade in prima saptamana, la o medie de 20 de grade la sfarsitul celei de-a doua. Temperaturile minime se vor situa, in medie, intre 12 si 15 grade, cu cele mai scazute valori in 20 septembrie.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi foarte redusa pana la sfarsitul lunii, exceptie facand intervalul 21 - 26 septembrie cand sunt posibile ploi, in general slabe cantitativ.

MUNTENIA

Pana pe data de 22 septembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori normale din punct de vedere climatologic ale maximelor, in jurul a 24 de grade, apoi vremea va incepe sa se raceasca usor, iar temperaturile maxime vor ajunge spre sfarsitul lunii la medii de 20...21 grade. Mediile temperaturilor minime vor scadea pana in 20 septembrie, cand vor fi in jurul a 9 grade, in weekend vor creste cu aproximativ 3 grade, apoi vor marca o noua scadere usoara.

Probabilitatea de ploaie se va mentine foarte redusa aproape pe tot parcursul celor doua saptamani si doar intre 21 si 26 septembrie vor fi ploi, in general slabe.

OLTENIA

In cea mai mare parte a intervalului de prognoza regimul termic diurn se va mentine relativ scazut, cu maxime, in medie, intre 19 si 23 de grade, valori cu aproape 5 grade sub cele normale pentru a doua jumatate a lunii septembrie. Mediile temperaturilor minime se vor situa intre 10 si 13 grade, cu cele mai scazute valori in intervalele 18 - 20 septembrie, respectiv 25 - 28 septembrie.

Va ploua pe arii relativ extinse in primele doua zile ale intervalului, cand sunt asteptate cantitati de apa mai insemnate, dar probabilitatea de aparitie a ploilor se mentine ridicata si dupa data de 20 septembrie.

LA MUNTE

In cele doua saptamani de prognoza, regimul termic diurn nu se va modifica semnificativ, situandu-se, in medie, intre 12...14 grade, iar cel nocturn va suferi usoare modificari de la o zi la alta, incadrandu-se intre 4 si 7 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in 15 si 16 septembrie in masivele sudice, iar dupa data de 20 septembrie va creste probabilitatea de aparitie a ploilor in toata zona montana.