Ministerul Muncii informeaza, dupa afirmatiile lui Traian Basescu privind utilizarea fondurilor europene pentru a reduce somajul in randul tinerilor, ca Romania este data ca exemplu de buna practica la nivelul UE in privinta masurilor guvernamentale de sprijin la integrarea acestora pe piata muncii.

"Pe subiectul masurilor de sprijin pentru integrarea tinerilor pe piata muncii luate de catre Guvernul Romaniei, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice subliniaza ca Romania este data ca exemplu de buna practica la nivelul Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat remis, duminica seara, de Ministerul Muncii, citat de Mediafax.

Acesta precizeaza ca, la 31 iulie, numarul tinerilor ocupati datorita masurilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) se ridica la 44.090.

In acelasi context, Ministerul Muncii enumera "principalele efecte ale masurilor implementate": subventionarea angajatorilor pentru a oferi un loc de munca tinerilor absolventi (2.777 de tineri angajati); consiliere si orientare profesionala (80.610 de tineri consiliati); formare profesionala (5.587 tineri cuprinsi in cursuri de FPC); acordarea primelor de instalare pentru tineri, inclusiv somerilor de lunga durata (134 de beneficiari); subventionarea angajatorilor pentru a oferi stagii de ucenicie tinerilor (46 de contracte de ucenicie incheiate); acordarea primelor de mobilitate pentru tineri, inclusiv somerilor de lunga durata (49 de beneficiari); acompaniament personalizat pentru tinerii cu risc de marginalizare sociala, inclusiv prin subventionarea angajatorilor care incadreaza persoane din aceasta categorie (221 de beneficiari).

In ceea ce priveste Schemele pilot "Garantia pentru Tineri", institutia precizeaza ca rezultatele au fost urmatoarele: 27 de centre de garantii infiintate (22 in regiunea Sud si 5 in regiunea Nord) si 2.580 de tineri identificati si inregistrati (880 in Sud si 1700 in Nord), carora le-au fost furnizate pachete personalizate de masuri active.

La randul sau, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a raspuns afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, precizand ca schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la 1 ianuarie 2014.

"Schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la data de 1 ianuarie 2014. Masurile sunt finantate momentan din bugetul asigurarilor sociale si din bugetul de stat, sumele cheltuite urmand a fi decontate de Comisia Europeana dupa ce aproba Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu exista nicio intarziere in implementarea acestei scheme in Romania", a aratat MFE, intr-un comunicat remis tot duminica.

***

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la Mamaia, la Scoala de Vara a PMP, ca Romaniei i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de munca pentru tineri, suma din care pana in prezent Guvernul nu a cheltuit "niciun leu".

El le-a explicat celor prezenti ca subiectul "locuri de munca pentru tineret" a preocupat Consiliul European inca din 2012, decizii importante fiind luate in 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare tara. Astfel, in programul "Locuri de munca pentru tineret" Romania are alocati 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiti in perioada 2014-2015.

"Daca acesti bani nu se cheltuie, se realoca altor tari. Trebuie sa cheltuim 106 milioane de euro destinati crearii de locuri de munca pentru tineri. Pana acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeana nici macar nu este aprobat, ceea ce e nepermis", a pus presedintele.

Seful statului a mentionat ca banii sunt destinati regiunilor Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est, unde somajul in randul tinerilor depaseste 25%.

"Daca as fi in locul vostru, as face zilnic proteste la Guvern pentru ca nu sunt bani pe care sa ii ai la dispozitie multa vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, acesti bani se realoca altor tari", a spus Basescu.

El le-a mai transmis tinerilor ca la nivelul Uniunii Europene in proiectul "Garantii pentru tineri" sunt create trei surse de finantare, respectiv programul "Locuri de munca pentru tineret", cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European si Banca Europeana de Investitii, unde finantarea este rambursabila in 20 de ani, dar nu de catre tineri, ci de catre stat.

"Asta este ce au putut face altii pentru noi si niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizata pentru crearea de locuri de munca pentru tineri pentru simplul motiv ca acest Guvern nu stie sa utilizez decat banii de la buget pe care ii utilizeaza discretionar. Preponderent merg catre pomeni electorale care, spun ei, ca aduc voturi, dar nu aduc si locuri de munca. Asta arata dispretul si mentalitatea deformata a politicienilor care astazi iau decizii", a spus Basescu.

El a sustinut ca programul "Garantii pentru tineri" este recomandat sa aiba ca sursa de finantare si contributia nationala, iar Guvernul poate sa aloce bani pentru a crea locuri de munca.

"Din acest punct de vedere cred ca iarasi avem deficiente de intelegere a prioritatilor. Nimeni nu spune ca nu avem probleme sociale, dar problematica sociala se rezolva chipurile catre cei care sigur merg la vot si fara niciun fel de prioritate catre tinerii care presupune Guvernul PSD ca nu prea merg la vot sau nu voteaza cu ei", a spus Basescu.