Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Romania este afectata de sanctiunile impuse Federatiei Ruse, asemenea intregii Europe, dar este un pret care merita platit, pentru ca este vorba de un angajament cu privire la faptul ca nimeni nu poate abuza de o alta natiune europeana, transmite Mediafax.

"Romania este afectata, asemenea intregii Europe, dar cred ca trebuie sa ne demonstram angajamentul si sa ne asumam responsabilitatea de a arata ca nimeni nu poate schimba legea internationala, nimeni nu poate abuza de alta natiune europeana. Asadar, este un pret care merita platit de catre comunitatea europeana", a declarat, vineri, prim-ministrul Victor Ponta, intrebat de presa straina cum e Romania afectata de sanctiunile impuse Rusiei.

O noua runda de sanctiuni impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana, ca rezultat al implicarii sale in Ucraina, a intrat vineri in vigoare, potrivit Reuters. Printre sanctiuni se numara si restrictii asupra finantarii unor companii de stat din Rusia si inghetarea activelor unor politicieni rusi din esalonul superior.

Sanctiunile, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, inclus inghetarea activelor si interdictiile de calatorie pentru Igor Lebedev, vicepresedintele Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Jirinovski, un politician ultra-nationalist, si un numar de lideri separatisti pro-rusi din estul Ucrainei.

De asemenea, a mai fost sanctionat Serghei Cemezov, descris ca un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin de cand acesta era in KGB in Germania de Est. Cemezov este presedintele Rostec, un grup tehnologic, cu activitate in industria apararii, care include furnizorul de arme Rosoboronexport si o firma care intentioneaza sa contruiasca centrale energetice in Crimeea.