Scandalul manualelor digitale Presedintele Consiliului de Solutionare a Contestatiilor: Am obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele. Asta poate duce inclusiv la schimbarea castigatorilor

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 11 septembrie 2014, 10:44 Actualitate | Esenţial


Lehel Lorand Bogdan
Foto: EurActiv.ro
Presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), Bogdan Lehel Lorand, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce a luat o hotarare, in privinta licitatiei pentru manuale digitale, dupa ce a primit 11 contestatii. "3 contestatii au fost admise in tot, 6 au fost admise in parte si 2 au fost respinse. S-a dispus ca Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. Nu am amanat pronuntarea, noi ne-am pronuntat in cursul zilei de ieri: am obligat MEN sa reevalueze ofertele", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand.

Bogdan Lehel Lorand a explicat pentru HotNews.ro ca reevaluarea ofertelor, la care este obligat Ministerul Educatiei, inseamna ca autoritatea "sa evalueze din nou toate ofertele operatorilor economici care au participat la licitatie, au depus contestatii si carora li s-au admis contestatiile, in parte sau in tot. Trebuie sa li se reevalueze ofertele, pentru ca s-au gasit anumite nereguli". Oficialul a precizat ca nu poate spune care sunt neregulile, pentru ca nu a facut parte din comisia care a analizat acest caz.

Intrebat daca reevaluarea poate duce la desemnarea de catre Ministerul Educatiei a altor castigatori ai licitatiei pentru manuale digitale, presedintele CNSC a raspuns: "normal. Asta poate duce la schimbarea castigatorilor sau se poate ca ei sa ramana aceiasi. Se poate, ca urmare a reevaluarii, sa desemneze acelasi castigator sau altii ". "Decizia de reevaluare a ofertelor inseamna ca aspectele invocate de operatorii economici au fost intemeiate, deci acele critici tebuie clarificate", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Lehel Lorand.

Oficialul a explicat pentru HotNews.ro care este procedura, in continuare: "Ministerul Educatiei trebuie sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile de la comunicare. Daca primeste astazi decizia CNSC, ministerul are obligatia ca incepand de astazi in 10 zile calendaristice sa reevalueze ofertele. Poate sa faca aceasta evaluare si in 2 zile. Dupa care dau o noua comunicare si desemneaza un nou castigator".

Si acei castigatori pot fi contestati la CNSC. "Se pot face contestatii, insa cu platirea din nou a acelei garantii de buna conduita", care este de 1% din valoarea contractului, a precizat Bogdan Lehel Lorand. Acesta a precizat ca "nu mai putem spune ca operatorii economici fac contestatii de dragul de a face contestatii, pentru ca nimeni nu este nebun sa plateasca o suma foarte mare, cat este aceasta garantie de buna conduita". "Legal, operatorii economici au posibilitatea sa conteste din nou, dar trebuie sa plateasca din nou. Noi ne-am pronuntat deja ieri, astazi se comunica partilor - Ministerului Educatiei si celor 11 contestatori, cu motivarea aferenta. MEN sau orice alta persoana poate ataca decizia noastra la Curtea de Apel in termen de 10 zile", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

Victor Ponta: Sper ca decizia CNSC sa fie foarte clara, in sensul in care cine trebuie sa faca manualele

Victor Ponta
Foto: gov.ro
Amintim ca premierul Victor Ponta a declarat in urma cu o zi, miercuri, 10 septembrie, ca a fost informat in sedinta de guvern de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, ca in cursul zilei Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) se va pronunta asupra contestatiilor depuse in urma licitatiilor la manualele scolare, transmite Agerpres.

"Domnul Pricopie m-a anuntat, in cursul sedintei de guvern, ca in urma contestatiilor depuse de catre diverse companii astazi probabil [miercuri, 10 septembrie - n.red.] ca se va pronunta Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor. Deci, dupa cum stiti, boala contestarii in Romania este una extrem de raspandita, nimeni nu poate incalca legea. Sper ca astazi decizia CNSC sa fie foarte clara, in sensul in care cine trebuie sa faca manualele", a declarat premierul la Palatul Victoria, potrivit agentiei de presa citate.

Cine sunt castigatorii desemnati in prima faza de Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august ca a selectat 9 oferte de manuale pentru clasele I si a II-a. La licitatie au participat 21 de firme - care au depus oferte individual sau in asociere. Marii castigatori ai licitatiei pentru manuale digitale pentru clasele I si a II-a sunt CD PRESS SRL si SIVECO. Vezi mai jos castigatorii licitatiei:

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:
 • SC CD Press SRL_OF_1
 • SC CD Press SRL_OF_2
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:
 • Editura Corvin Deva
3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:
 • SC CD PRESS SRL
4. Matematica si explorarea mediului clasa I:
 • SC CD PRESS SRL
 •  
   
 • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:
 • SC CD PRESS SRL
6. Limba moderna clasa I - limba engleza:
 • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Ce au contestat editorii

Pe 21 august 2014, mai multe edituri care nu au castigat licitatia au anuntat in cadrul unei conferinte de presa organizate de Federatia Editorilor din Romania (FER) ca au depus 17 sesizari la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in privinta licitatiei de manuale digitale.

Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design, a declarat ca "Au fost probleme la deschiderea ofertelor, unde Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE - organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei - n.red.) si-a asumat in scris fraudarea procedurii, pentru ca in procesul verbal de deschidere a ofertelor se stipuleaza: 'Avand in vedere faptul ca la mai multi ofertanti prezentarea ofertei nu a respectat intru totul prevederile din fisa de date, aceste inexactitati neconducand la deconspirarea vreunui element in aceasta etapa neafectand cursul deschiderii ofertelor, pentru a crea cadrul liberei concurente comisia a decis inregistrarea tuturor ofertelor'".

Acesta a sustinut ca in cadrul licitatiei "au fost folosite instrumente de evaluare in mod ilegal", facand referire la un criteriu existent in cadrul unui ordin de ministru si aplicat in cadrul licitatiei, desi "nu se gasea si in caietul de sarcini". "Comisia a acceptat oferte cu preturi suspecte de dumping, au fost descalificate oferte pe criterii tehnice triviale (...), ne-am lovit de refuzul furnizarii propriei fise de evaluare in timp util pentru a putea contesta rezultatul (...), au refuzat sa ne furnizeze competentele evaluatorilor. Licitatia a fost profund viciata, deliberat sau in urma unor abateri grave", a continuat directorul editurii Ascendia Design, care a participat la licitatie si nu se afla printre castigatori, pana la reevaluarea Ministerului

Problemele ridicate de editorii care nu au fost desemnati castigatori ai licitatiei in primul anunt al Ministerului Educatiei:
 • Utilizarea unor criterii eliminatorii inexistente in caietul de sarcini al licitatiei". Federatia Editorilor din Romania precizeaza ca Centrul National de Evaluare si Examinare (organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei - n.red.) a invocat, in majoritatea comunicarilor de respingere a ofertelor trimise participantilor, "doua praguri eliminatorii, care nu sunt prevazute in caietul de sarcini si nici in alte documente ale licitatiei". Ele sunt prevazute in ordinul de ministru 5559/2013, "care nu se regaseste printre documentele licitatiei", sustine FER. Potrivit editorilor, in cadrul clarificarilor cerute de posibili ofertanti, Centrul National de Evaluare si Examinare a raspuns: "Ofertele castigatoare vor fi acele oferte care respecta cerintele din caietul de sarcini si care se clasifica in ordinea punctajelor pe primele 6 locuri." Caietul de sarcini nu contine nicio trimitere la OMEN 5559/2013 sau la praguri eliminatorii, subliniaza Federatia Editorilor.
 • "Greseli de calcul care au calificat eronat doi dintre castigatori (Siveco+Litera in doua cazuri si CD Press intr-un alt caz)". Editorii anunta ca au refacut calculele evaluatorilor, pe baza documentelor oficiale emise de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), si ca "Siveco+Litera nu s-ar afla printre castigatori nici in cazul manualului de comunicare pentru clasa I, nici in cazul manualului de matematica pentru clasa I". Tot in urma calculelor federatiei, "manualul de matematica pentru clasa a II-a ramane fara niciun castigator (pierde CD Press, altfel declarat unic castigator de CNEE)".
 • "Tolerarea preturilor suspecte de dumping". Federatia Editorilor sustine ca "un punct controversat este acceptarea de catre CNEE a ofertelor de pret aflate mult sub pretul estimat de autoritatea contractanta, desi au fost sesizari chiar la sedinta de deschidere a ofertelor. De exemplu: manualul de comunicare in limba romana pentru clasa I a fost estimat de CNEE la un pret de 8,22 lei. Editurile cu traditie in domeniu au avut oferte de pret in jurul sumei de 8 lei (acoperind cu greu costurile). Cativa ofertanti au venit cu preturi neobisnuit de mici, cu mult sub baremul de 70% prevazut de legislatie ( Siveco+Litera au ofertat un pret de numai 4,74 lei, iar recordul a apartinut  CD Press, cu numai 4,65 lei). Pretul include atat partea de print (drepturi de autor, cheltuieli de editare, tipar full-color, 120 de pagini, format mare, brosat, doua volume etc.), cat si doua CD-uri cu manualul digital". Potrivit FER, "Comisia era obligata de lege sa ceara justificari acelor ofertanti care au propus preturi aflate sub 70% din valoarea estimata de autoritatea contractanta. CNEE si MEN n-au comunicat daca s-a facut aceasta analiza. Solicitam, in spiritul transparentei ca explicatiile ofertantilor in cauza sa fie facute publice, precum si motivele acceptarii lor de catre comisie, in cazul in care comisia a dispus aceasta verificare".
 • "Eliminarea abuziva a aproape tuturor ofertelor, pe motive tehnice minore". Editorii atrag atentia ca "acele firme care au ofertat cele mai mici preturi (deci care au avut, astfel, cele mai mici cheltuieli pentru a asigura calitatea manualului)" sunt "singurele care au trecut fara greseala evaluarea tehnica". "Restul ofertelor (printre care cele ale unor edituri prestigioase si firme de IT cu un portofoliu digital consistent) au fost respinse. Motivele sunt de ordinul ridicolului. De exemplu: 0,5% din imaginile utilizate in manualul de comunicare pentru clasa I au dimensiuni peste cei 500k ceruti de in caietul de sarcini. Ce inseamna 0,5%? 12 imagini din 2396. Acele imagini au dimensiuni mai mari pentru ca folosesc mai multe culori si sunt apelate in cazul ecranelor cu densitate mare de pixeli (retina display). Dimensiunea lor in pixeli, daca tii la calitatea imaginilor, este una foarte mare, de aici si trecerea peste limita (aleatorie) de 500k. Mentionam ca incarcarea locala a unor imagini mai mari de 500k nu este de natura sa incetineasca in vreun fel utilizarea manualului digital. Alte oferte au fost respinse pe criterii asemanatoare: daca nu erau imaginile prea mari, atunci au fost fisierele audio (mp3) sau video (mp4), nedeschiderea unor fisiere etc", se arata in comunicatul Federatiei Editorilor din Romania.
 • "Nerespectarea calendarului asumat". "Ministerul Educatiei si CNEE nu sunt la prima abatere de la calendarul auto-impus al licitatiei. Probabil cea mai grava este intarzierea nejustificata si, consideram noi, ilegala a anuntarii rezultatelor, care ar fi trebuit sa aiba loc pe 28 iulie si, in fapt, a fost facuta numai pe data de 4 august. CNEE nu a oferit nicio explicatie in aceasta privinta. Nu intelegem de ce a fost nevoie de 18 zile pentru a se evalua doar 9 proiecte de manuale, celelalte fiind eliminate abuziv din start, pe motive tehnice (si de pret) si nemaifiind supuse analizei de continut. Suspectam ca aceste criterii eliminatorii au fost introduse dupa sedinta de deschidere a ofertelor, deoarece la deschiderea plicurilor nicio oferta nu a fost eliminata pentru neindeplinirea baremului de 43 puncte pentru pret, criteriu invocat abia acum", avertizeaza editorii.
 • "Netransparenta cu privire la numele si calificarile evaluatorilor". Editorii sustin de asemenea ca nu cunosc cine anume au fost evaluatorii si solicita CNEE sa publice lista si CV-urile evaluatorilor "pentru a ne asigura ca evaluarea nu a fost facuta superficial sau neavizat". "Argumentele tehnice de respingere primite de unii ofertanti indica, din pacate, acest lucru. O buna parte din observatiile evaluatorilor nu sunt reproductibile pe proba martor a ofertantilor. Iar restul se incadreaza in zona celor care pot fi foarte usor corectate si care nu sunt de natura sa prejudicieze utilizarea intregului manual", se mai arata in comunicatul remis HotNews.ro.
 
Care sunt celelalte firme care au participat la licitatia de manuale digitale

21 de firme au participat la licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale, lansata de Ministerul Educatiei. Vezi mai jos toate companiile care au depus oferte in cadrul licitatiei pentru manuale scolare, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro:

1. Centrul de Carte Straina SITKA SRL
2. S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.
3. Editura Corvin Deva
4. Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.
5. Pearson Education Limited
6. S.C. Norand SRL
7. S.C. Aramis Print SRL
8. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
9. SC CD Press SRL
10. SC Didactica Publishing House SRL
11. T3 INFO SRL
12. SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL
13. Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA
14. Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL
15. Fisher International
16. Corint Junior SRL
17. S.C. Educational Center SRL
18. Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL
19. Editura Didactica si Pedagogica
20. Ascendia Design SRL
21. Intuitext


Care sunt materiile pentru care fiecare editura in parte a realizat manuale tiparite si digitale cu care s-a prezentat la licitatie si care sunt preturile per manual la care fiecare companie s-a angajat

Manualul de Comunicare in limba romana - Clasa I /pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei, cantitatea maxima de manuale pentru aceasta disciplina este de 678.000, conform acordului cadru, iar valoarea integrala estimata de minister este de 5.491.800 lei. Ofertanti:

 • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei / manual
 • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,5 lei
 • SC CD Press SRL: 4,78 - 4,65 lei (doua preturi pentru ca a depus doua oferte de manuale / ambele oferte au fost declarate castigatoare - n.red.)
 • Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta de asemenea castigatoare)
 • Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
 • Corint Junior SRL: 8 lei
 • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 7,3 lei
 • Editura Didactica si Pedagogica: 7,45 lei
 • Intuitext: 5,39 lei

Manualul de Comunicare in limba romana pentru minoritati - Clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei. Ofertanti:

 • Editura Corvin Deva: 11,5 lei / manual
 • S.C. Norand SRL: 10,5 lei
 • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Comunicare in limba materna maghiara - Clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei. Ofertanti:

 • Editura Corvin Deva: 11,50 lei/manual (oferta castigatoare)
 • S.C. Norand SRL: 10,80 lei
 • T3 INFO SRL: 12 lei

Manualul de Comunicare in limba romana - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei
Ofertanti:

 • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,9 lei/manual
 • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,2 lei
 • SC CD Press SRL: 5,35 lei (oferta castigatoare)
 • Corint Junior SRL: 9,6 lei
 • Ascendia Design SRL: 8,99 lei
 • Intuitext SRL: 6,47 lei

Manualul de Comunicare in limba romana pentru minoritati - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei
Ofertanti:

 • Editura Corvin Deva: 11,5 lei/manual
 • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Comunicare in limba materna maghiara - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei
Ofertanti:

 • Editura Corvin Deva: 12,1 lei/manual
 • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Matematica si explorarea mediului - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei
Ofertanti:

 • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei/manual
 • Editura Corvin Deva: 8,10 - 6,95 lei
 • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,40 lei
 • SC CD Press SRL: 4,78 lei (oferta castigatoare)
 • SC Didactica Publishing House SRL: 7,22 lei
 • SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL: 6 lei
 • Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta castigatoare)
 • Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
 • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 6,80 lei
 • Intuitext: 5,39 lei

Manualul de Matematica si explorarea mediului - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei
Ofertanti:

 • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 9,55 lei/manual
 • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,10 lei
 • SC CD Press SRL: 5,35 lei (oferta castigatoare)
 • SC Didactica Publishing House SRL: 8,22 lei
 • Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL: 9,70 lei
 • Corint Junior SRL: 9,30 lei
 • Intuitext: 6,47 lei

Manualul de Limba moderna - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei
Ofertanti:

 • Centrul de Carte Straina SITKA SRL: 7,24 - 6,04 lei/manual
 • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.: 7,80 lei
 • Pearson Education Limited: 8,10 lei
 • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,70 lei
 • SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL: 7 lei (oferta castigatoare)
 • Fisher International: 8,10 lei
 • S.C. Educational Center SRL: 7,90 - 8,05 lei

Manualul de Limba moderna - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei
Ofertanti:

 • Centrul de Carte Straina SITKA SRL: 8,50 lei/manual
 • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.: 9 lei
 • Pearson Education Limited: 9,72 lei
 • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
 • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 8,50 lei
 • Fisher International: 9,72 lei
 • S.C. Educational Center SRL: 9,59 - 9,68 lei
 • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Religie - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 6,10 lei
Ofertanti:

 • Corint Junior SRL: 6,05 lei/manual
 • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Religie - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 7,72 lei
Ofertanti:

 • Corint Junior SRL: 7,70 lei/manual
 • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta
Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8434 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  cat mai rezista oare CSNC? (Joi, 11 septembrie 2014, 11:04)

  pehash [utilizator]

  nu trece saptamana sa nu apara un scandal in care CNSC le da peste nas celor care castiga licitatii "cu dedicatie", apoi iese Victor Viorel sa scoata un porumbel cu "boala contestatiilor". nu m-ar mira sa vedem un OUG prin care se suspenda legea de functionare a CNSC pe timpul licitatiilor importante.
 • +3 (3 voturi)    
  Siveco din nou??? (Joi, 11 septembrie 2014, 11:57)

  MariusNi [anonim]

  Normal e ca o firma care a fost prinsa cu evaziune fiscala sau mita sa fie eliminata complet din orice licitatii publice. Asta se intampla peste tot in lume. Numai la noi politicienii vor sa perpetueze aceasta stare de lucru astfel incat Siveco va fi abonata multi de acum inainte de si directorul ei poate sa infunde puscaria.
 • +1 (1 vot)    
  corectii necesare (Joi, 11 septembrie 2014, 12:20)

  SApostol [utilizator]

  Buna ziua!

  Va rog sa corectati numele firmei INSOFT. Corect este INSOFT Development & Consulting. Acum lipseste litera "m".

  De asemenea va rog sa reformulati fraza: "Ce manuale a vrut sa faca fiecare editura in parte...". Conform procedurii cerute, toti ofertantii au realizat deja acele manuale tiparite si digitale. Nu a fost vorba de un demo sau de documente, ci de manualele propriu-zise. Castigatorii vor multiplica acele manuale intr-un anumit tiraj.

  Silviu Apostol
  INSOFT Development & Consulting
 • +1 (1 vot)    
  //\\ (Joi, 11 septembrie 2014, 12:38)

  LiviuP01 [utilizator]

  Daca s-a primit spaga pentru a favoriza o licitatie, ce, sunt fraieri acum sa o dea inapoi si sa faca un lucru corect?
  Daca intra SIVECO mai mult la apa poate ies la suprafata toate neregulile facute.
  Chiar nu bate la ochi? Atat SIVECO cat si CDpress, au avut sau au contracte cu ministerul condus de Pricopie. Nu ia nimeni la cercetat acele contracte?
 • 0 (2 voturi)    
  Tichie de margaritar ... (Joi, 11 septembrie 2014, 13:17)

  UltimulStingeLumina [utilizator]

  le trebuie scolilor cu pereti cazuti si buda in curte. Copiilor care merg kilometrii intregi pe jos, se incalzesc la sobe de teracota (in cazul cel bun) si se spala pe maini la galeata, exact manuale digitale le trebuie!
  Onor partidul nu-si mai poate plati datoriile electorale in contracte-pomana de bazine de inot in sate fara canalizare si a gasit jucarie noua: manualele digitale.
  Urmate evident de contractele de furnizare tablete/pc-uri/laptop-uri.
  Ca doar trebuie sa traiasca si ei din ceva. Din banii mei si pe spinarea copiilor!
  • +1 (1 vot)    
   generalizezi gresit (Joi, 11 septembrie 2014, 18:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui UltimulStingeLumina

   ideea este buna. un manual digital inseamna pe termen lung costuri mai mici pentru intregul sistem si mai putini copii cocosati de ghiozdane. si daca le-ar da la toti tablete? o tableta AllView (asamblata in Romania) ar costa cam 200 de lei - 50 de euro - si ar trebui sa tina 3-4 ani. ar fi suficient un buget de aproximativ 10 milioane euro pentru a 'echipa' cu tablete o intreaga generatie care incepe azi ciclul primar. toata lumea ar avea de castigat...
   10 milioane euro o fi mult? bugetul total al 'educatiei' este de aproape 2 mld euro.

   daca azi avem o problema cu coruptia, atunci trebuie sa rezolvam aceasta problema, nu sa blocam proiecte cu potential pentru educatie.
 • +1 (1 vot)    
  de ce? (Joi, 11 septembrie 2014, 14:38)

  Dedalus [utilizator]

  Licitatia este de fapt inutila, deaorece daca e vorba doar despre trecerea in format epub, asta poate face orice student.

  Cred ca ar fi trebuit mai intai sa existe o baza de texte prezentate de autori si acelea sa fie doar aprobate de minister.

  Apoi s-ar fi contractat o firma IT pe o suma foarte mica (gen 30,000 EUR total) ce ar fi trecut pur si simplu acele texte si lustratii in epub..

  Autorii ar fi primit direct drepturile de autor si gata.

  Nu inteleg de ce a fost nevoie de o licitatie in care sa participle editurile.

  Snt 90% convins ca de fapt ministeul isi acopera ipsa de capacitate adminitrativa si de viziune cu o licitatie inutila, pentru un serviciu inutil si compliat aiurea .
  =======
  Daca e vorba de pdf, e si mai rau, pentru ca pdf de fapt nu reprezinta un manual digital, ci doar o forma de prezentare pe ecran in loc de forma de pezentare pe hartie.
  • 0 (0 voturi)    
   eh (Joi, 11 septembrie 2014, 16:03)

   radul [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   or avea si animatii :)

   poate facute intr-un flash obosit, au bagat de le-au cazut degetele la actionscriptu ala anacronic :)
  • 0 (0 voturi)    
   activitati multimedia interactive (Joi, 11 septembrie 2014, 20:01)

   vacantzioner [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Caietul de sarcini al acestei licitatii este in principiu public. Hotnews a publicat foarte multe amanunte, structurate si formulate in asa fel incat orice om sa inteleaga. In speta, nu e vorba doar de epub ci si de adaugarea versiunii digitale a manualului tiparit a activitati multimedia interactive adica joculete, filme, imagini, teste etc. Tehnologia solicitata este html5. Toate astea sunt bune si frumoase si chiar au un potential foarte mare in cresterea calitatii educatiei. Problema consta in modul neprofesionist si clar partinitor in care Ministerul a facut aceasta licitatie. CNSC-ul i-a prins pe picior gresit dupa ce majoritatea ofertantilor au facut contestatii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by