Noua Comisie Europeana va avea o componenta inclinata usor la centru-dreapta, cu portofoliul economiei la un comisar socialist, supravegheat insa de popular-europeni. Ungaria, ajunsa copilul-problema al UE, a primit un portofoliu minor, insa Bulgaria a primit o reprezentare inalta in Comisia Europeana, in timp ce Romaniei i-a revenit un domeniu aproape la fel de important ca in precedenta Comisie.

Jean Claude JunckerFoto: Hotnews
  • Componenta politica. Viitoarea Comisie Europeana are 14 membri din partea Partidului Popular European (PPE), inclusiv presedintele Jean Claude Juncker, 8 din partea Partidului Socialistilor Europeni, 5 din partea Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa si unul de la Conservatori.
  • Experienta politica. Comisia propusa de Juncker include 5 fosti prim-ministri (prinre care insusi presedintele ales al executivului european), 4 fosti vicepremieri, 19 fosti ministri, 7 comisari care revin in executivul comunitar si 8 fosti membri ai Parlamentului European.
  • Gender balance. Comisia Juncker este formata din 9 membri-femei si 19 membri-barbati, iar dintre cei 7 vicepresedinti, 3 sunt femei.
  • Comisarul-"caine de paza". Comisia Juncker are si un Prim-vicepresedinte caruia i-a fost incredintata sarcina de "caine de paza (watch dog, in engleza)". Postul e ocupat de olandezul Frans Timmermans, care este socialist. Juncker l-a prezentat pe Timmermans drept mana sa dreapta, ceea ce reflecta negocierea stransa intre PPE si PES pentru posturile din executivul comunitar. Olandezul socialist se va ocupa de agenda unei mai bune legiferari "garantand faptul ca fiecare propunere a Comisiei este intr-adevar necesara si ca obiectivele nu pot fi atinse de statele membre". Prin rolul de watch dog el "va sustine Carta drepturilor fundamentale si statul de drept in toate activitatile Comisiei". Timmermans va coordona activitatea a 2 comisari europeni: Justitie, protectia consumatorului si egalitate de genuri, precum si Migratie afaceri interne si servicii de audit. Timmermans, care vine din tara care se opune constant aderarii Romaniei la spatiul Schengen, va avea in responsabilitate si aspecte care tin de statul de drept in tarile-membre UE.
  • Deficitele pe mana socialistilor. Socialistii europeni au crezut ca si-au vazut visul cu ochii: portofoliul Afaceri economice si financiare, impozitare si vama, prin francezul (cu origini romanesti) Pierre Moscovici. Oficial, el "va asigura faptul ca politicile in materie de impozitare si uniune vamala devin parte integranta a unei uniuni economice si monetare, aprofundate si veritabile, contribuind la buna functionare a cadrului global de guvernanta economica al UE". Miza o reprezinta procedurile de deficit excesiv, socialistii urmarind o relaxare a politicii de austeritate. Activitatea lui Moscovici va fi, insa, coordonata indeaproape de doi vicepresedinti de la PPE: Kristalina Gheorghieva - buget si Valdis Dombrovskis - moneda euro. In plus, Juncker a introdus un nou portofoliu, acela pentru Stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor  de capital, in responsabilitatea britanicului Jonathan Hill. Conservatorul britanic va fi cel care se va asigura faptul ca, in punerea in aplicare a noilor norme de supraveghere si rezolutie in domeniul bancar, "Comisia va fi in continuare activa si vigilenta".
  • Portofoliul Romaniei. Romania a primit un portofoliu foarte important, cel al politicii regionale, ocupat de Corina Cretu, care are in gestiune peste o treime din bugetul total al UE. In Comisia Barroso II, Romania avea, insa, un portofoliu ceva mai greu, cel al Agriculturii si dezvoltarii rurale - prin Dacian Ciolos. Revenind la portofoliul primit de Romania, transpare aici si o doza de ironie, avand in vedere ca tara noastra este ultima in UE la absorbtia fondurilor structurale si de coeziune, adica acelea care vor face obiectul muncii comisarului roman Corina Cretu.
  • Ungaria. Ungaria a fost retrogradata puternic, de la Politici sociale si ocuparea fortei de munca la Educatie, Cultura si cetatenie. Retrogradarea vine pe fondul derapajelor de la democratie ale premierului ungur Viktor Orban, criticate de la Bruxelles. Ca o ironie a sortii, Ungaria primeste portofoliul cetateniei, in conditiile in care guvernul conservator de la Budapesta deruleaza o actiune contriversata prin care acorda cetatenie ungara in masa etnicilor maghiari din tarile vecine.
  • Bulgaria. In Comisia Barroso II, Kristalina Gheorghieva este comisar european pentru ajutor umanitar, un portofoliu mic, dar cu bataie diplomatica internationala, prin prisma relatiilor pe care acest comisar si le formeaza in special in tarile din "lumea a treia", carora UE le ofera asistenta. Gheorghieva a fost pastrata si in Comisia desemnata Juncker, pe o pozitie si mai puternica: vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil, printre altele, cu bugetul si resursele umane. Kristalina Gheorghieva este membra a partidului de centru-dreapta GERB in Bulgaria, aflat in PPE.