​Portofoliul care revine Romaniei, prin comisarul european desemnat Corina Cretu, este unul dintre cele mai importante, prin prisma alocarilor de fonduri europene.

Corina CretuFoto: Parlamentul European

Politica regionala reformata a Uniunii Europene, aflata in gestiunea directa a acestui portofoliu, are alocati 351,8 miliarde de euro, care sa fie investiti in regiunile statelor membre in perioada 2014-2020, insumand peste o treime din Cadrul Financiar Multianual al UE.

Romania are alocati din fondurile structurale si de coeziune 21,8 miliarde de euro in perioafa 2014-2020, cea mai mare parte din acesti bani depinzand de portofoliul pentru care a fost desemnata Corina Cretu.

Astfel, colegul Corinei Cretu de partid, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precum si seful ei pe linie politica, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD, vor merge la Bruxelles sa primeasca diferite aprobari, sfaturi sau indicatii de la ea, in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene.

In noua Comisie Europeana, Romania a primit un portofoliu aproape la fel de important ca in Comisia Barroso II, unde Dacian Ciolos gestioneaza agricultura si dezvoltarea rurala, un domeniu greu atat prin prisma fondurilor europene gestionate cat si prin cea a aprobarilor europene in acest domeniu.