Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat marti ca draftul Master Planului General de Transport, care urmeaza sa fie aprobat de Comisia Europeana, prevede ca in intervalul 2014-2020 sa se construiasca aproape 600 de kilometri de autostrada, transmite Agerpres.

Strategia nationala pentru autostraziFoto: Hotnews

"Cu siguranta nu vom avea 3.000 de km de autostrada, ca nu avem ce sa facem cu ei, sa spunem, chiar 3.000. In draftul (Master Planului - n.r.), care nu este 100% aprobat de Comisia Europeana (...), sa spunem, in intervalul acesta 2014 - 2020 ne vom apropia de inca 600 de km de autostrada. Ne-ar trebui 2.500 de km de drum expres si in jur de 3.000 de drumuri transregionale modernizate si 140 km de sosele de ocolire si o parte de drumuri de iesire spre punctele de frontiera. Vom vedea dupa ce avem acest document. Se va supune dezbaterii publice, s-ar putea sa se modifice unele lucruri daca se justifica. Va fi aprobat in Guvern ca document operational si se va transforma in Programul Operational al Guvernului Romaniei vizand dezvoltarea sistemului rutier, feroviar, naval, aerian. Si atunci vom sti fata de disponibilitatile pe care le avem de la Comisia Europeana pentru drumuri, pe exercitiul acesta, vom avea 6 miliarde de euro, pentru cai ferate vor fi 3,5 miliarde euro", a spus Rus, la Palatul Parlamentului.

El a explicat ca saptamana viitoare vor fi discutii finale cu Comisia Europeana pe tema Master Planului.

"Saptamana viitoare, cred ca 16, 17, 18, vom avea discutii finale cu Comisia Europeana si vom avea acest document. Prima prezentare a acestui document va fi aici in Parlament, la Comisa de transporturi, urmand sa il prezentam publicului", a declarat Rus.

Ministrul a precizat ca la baza deciziilor privitoare la infrastructura stau exclusiv criterii stiintifice, si in niciun caz politice.

"Nu are nicio legatura Sudul cu Nordul si Vestul cu Estul. Sistemul rutier face parte din infrastructura economica a unei tari, in consecinta, acolo unde se justifica, pe criterii stiintifice, existenta unei autostrazi va fi autostrada, acolo unde se justifica drum expres cu patru benzi, va fi drum expres, acolo unde este drum interregional, este drum interregional si asa mai departe. Asta tine de nevoia de interconectivitate intre zonele de dezvoltare, de optimizarea timpilor in care te poti deplasa dintr-un punct in altul, de optimizarea confortului cu care te deplasezi intr-un loc in altul. La baza acestor decizii stau exclusiv criterii stiintifice, si in niciun caz politice sau de alta natura", a raspuns Ioan Rus, intrebat daca are in plan construirea de autostrazi in partea de sud si Moldova.

El a mai explicat ca Master Planul de Transport nu este un document pe care il face ministerul.

"Master Planul este un document pe care nu il face Ministerul Transporturilor, este contractat de mai multi ani catre o firma specializata, care se ocupa de asa ceva si este fundamentat pe chestiuni legate de traficul zilnic pentru o anumita zona, de nevoia de conectivitate intre doua zone de dezvoltare, de timpii de intarziere, adica in cat timp poti sa ajungi din punctul A in punctul B in Romania fata de aceeasi distanta intre doua puncte in UE. Pe acest lucru s-a fundamentat un master plan, care este avizat de principiu de UE si urmeaza in zilele urmatoare sa avem avizul final al Comisiei Europene pe acest document. El se va supune dezbaterii si informarii publice. Intre ceea ce s-a gandit Ministerul Transporturilor de-a lungul anilor, in ultimii 10 ani, cum sa arate sistemul rutier, feroviar, aerian, naval romanesc si ceea ce este in acest master plan diferentele sunt infinit mici, nesemnificative", a aratat Rus.