Patriarhul Daniel cere Senatului sa ia masuri pentru amanarea intrarii in vigoare a Legii cimitirelor, sustinand ca actul normativ va determina, in timp, pierderea caracterului confesional al cimitirelor apartinand cultelor, transmite Mediafax.

PF Daniel a transmis, in acest sens, o scrisoare presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

In document, seful BOR reclama instabilitatea cimitirelor detinute de operatorii economici, asociatii sau fundatii, precum si faptul ca un obiectiv de interes public local a fost lasat in gestiunea unor "entitati efemere si fara responsabilitate comunitara".

El critica, de asemenea, riscul permanent de tulburare a pacii confesionale in perimetrul cimitirelor private, din cauza inexistentei obligatiei de a crea sectoare confesionale in acestea, asa cum au obligatia autoritatile publice locale si cultele in cimitirele pe care le detin.

Potrivit acestuia, legea va conduce la transformarea comunelor, a oraselor si, implicit, a bugetelor locale in garanti pentru cimitirele private din cuprinsul lor, intrucat preiau cimitirele private in cazul falimentului operatorului economic si al dizolvarii asociatiei sau a fundatiei, fara a se stabili clar daca, odata cu transmiterea cimitirului, sunt transmise si eventuale datorii.

Patriarhul mai arata ca, intrucat intre motivele care determina pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci, inclusiv in cimitirele existente ale cultelor, nu se afla si acela al parasirii cultului, legea afecteaza autonomia cultelor, deoarece incalca prevederile referitoare la cimitire cuprinse in statutele, codurile canonice sau reglementarile acestora si va duce, in timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor apartinand cultelor.

In scrisoare se mentioneaza, pe de alta parte, ca obligatia ca administratorul cimitirului sa asigure functionarea si intretinerea salii de ceremonii funerare si a spatiului tehnic la temperaturi de pana la 15 grade Celsius constituie conditii deosebit de impovaratoare pentru credinciosi si unitatile de cult, mai ales pentru cele din localitatile rurale.

Scrisoarea a fost discutata marti in Biroul Permanent al Senatului, vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) precizand, la finalul sedintei, ca documentul a fost trimis grupurilor parlamentare.

"Aceasta lege a fost adoptata si promulgata. Termenul de intrare in vigoare este de 90 de zile. Suntem in interiorul acestui termen. Cu o astfel de scrisoare nu poate sa genereze o lege de prorogare de la termenul de intrare in vigoare a Legii decat daca este rodul initiativei legislative. Aceasta solicitare a fost trimisa catre toate grupurile parlamentare sa vedem cine isi asuma aceasta solicitare si trimite un proiect de lege de prorogare a termenului pe o anumita perioada", a spus el.

Intr-un comunicat din august, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane enumera, printre motivele pentru care a cerut amanarea intrarii in vigoare a Legii cimitirelor, ca aceasta nu obliga la separare confesionala intr-un cimitir privat si parasirea cultului nu duce la pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci.

Legea 102 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare va intra in vigoare in 90 de zile de la adoptare, respectiv in data de 9 octombrie 2014.