Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, arestata preventiv in dosarul de evaziune la comercializarea de soft

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 9 septembrie 2014, 18:42 Actualitate | Esenţial


Irina Socol
Foto: Agerpres
Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, a fost arestata, marti, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor, anunta Mediafax.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa de instanta pentru Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al Siveco Romania.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii au aratat ca Irina Socol este cea care a pus bazele mecanismului evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, vizati si ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele si au prezentat pe larg modul in care acestea au fost comise.

Socol si Crusti au fost retinute marti dimineata, dupa ce au fost audiate in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.

Ceilalti suspecti din dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice vor fi cercetati in libertate, dupa ce, la audierile de luni, majoritatea lor si-au recunoscut faptele, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

In cazul unuia dintre suspecti a fost dispusa cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

In acest dosar, politistii si procurorii au perchezitionat, luni, sediile mai multor firme, printre care si cel al societatii Siveco. Potrivit Politiei Romane, perchezitiile au fost facute la sapte adrese din Bucuresti si din judetele Ilfov si Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspectilor si sediile unor societati comerciale.

"In fapt, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei compani producatoare de programe informatice ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a aratat intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica de la mai multe firme de tip "fantoma". In lantul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantoma", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar apartine unor cetateni de etnie roma din Sintesti.

Servicii legate de educatie, banci sau farmaceutica, comandate fictiv de Siveco de la firme fantoma

Procurorii prezinta, in referatul prin care au propus arestarea presedintelui Siveco, Irina Socol, o lista detaliata a comenzilor de prestari servicii ridicate la perchezitii de la sediul companiei, o parte a acestora fiind pentru solutii informatice in domeniile educatie, bancar si farmaceutic, scrie Mediafax.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti prezinta pe larg, in referatul cu propunerea arestarii preventive a presedintelui Siveco, comenzile de prestari servicii ce au fost ridicate cu ocazia perchezitiei facute la sediul la Siveco Romania.

Astfel, Siveco a facturat la societatea Eurovip servicii de monitorizare si evaluare incidente pentru 45 lectii realizate in proiectul SEI 5 destinat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (45 lectii x 1.200 euro/lectie = 54.000 de euro) si servicii de monitorizare si evaluare incidente pentru 45 lectii realizate in proiectul SEI 5 destinat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (50 lectii x 1.200 euro/lectie = 60.000 de euro), precum si servicii de validare a ofertei tehnice pentru Calcul performanta financiara si analiza la Eximbank, servicii de validare a ofertei tehnice pentru implementarea unei solutii de Enterprise Content Management in cadrul EASA (European Aviation Safety Agency).

Pentru aceeasi firma, Siveco a facturat servicii de validare a fiselor de proiect pentru depunere de proiecte pe FS POSDRU - la Ministerul Transporturilor, servicii de testare si monitorizare a rezolvarii incidentelor pentru sistemul Learning Content Management System AEL - destinat Ministerului Educatiei din Cipru, servicii de validare a ofertei tehnice pentru implementarea unei platforme eLearning in cadrul Distrigaz Sud si servicii de validare a cazurilor si scenariilor de test pentru Sistemul Informatic de Management Informatic al Stocurilor - S YMS - destinat CNE Cernavoda.

Pe numele societatii Future Soft Service, Siveco a facturat servicii de validare a cazurilor de test actualizate rezultate in urma modificarilor legislative dezvoltate in SIUI implementat la CNAS pentru modulul Farmacii, servicii de validare a cazurilor de test actualizate rezultate in urma modificarilor legislative dezvoltate in SIUI implementat la CNAS pentru modul Recuperare ambulatorie, servicii de validare a documentatiei cuprinzand cerintele software actualizate pentru urmatoarele module ale Sistemului de procesare a cererilor de finantare pentru dezvoltare rurala din cadrul Agentiei de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit si servicii de validare a urmatoarelor documente pentru proiectele KB3 si KB4: raport 20 - Dezvoltarea si implementarea unui program de finantare a parteneriatelor intre comunitatile legale.

Tot pentru Future Soft Service, Siveco a facturat servicii de validare a documentatiei referitoare la modelul de date si de proces pentru proiectul SAFIR - servicii de consultanta pentru consolidarea si dezvoltarea sistemului informatic pentru administrarea prestatiilor sociale, servicii de validare a specificatiilor de testare actualizate pentru componenta de management al documentelor(SIVADOC) din cadrul Sistemului Informatic Integrat in implementare la ARBDD, servicii de validare a documentatiei referitoare la ghidul de utilizare al sistemului informatic national de semnalari (SINS) si servicii de validare a documentului de teste pentru BDNE (in limba franceza).

"Dupa cum se poate observa, avand in vedere caracterul complex si tehnic, pentru prestarea acestor servicii este nevoie de persoane cu cunostinte din domenii diverse. Or, asa cum am aratat, reprezentantii societatilor prestatoare nu aveau astfel de cunostinte, fapt de altfel recunoscut de acestia, care au aratat ca nu au prestat serviciile facturate catre Siveco Romania", noteaza anchetatorii, care mai arata ca toti cei audiati "au recunoscut faptul ca toate serviciile facturate catre Siveco sunt fictive" si ca "serviciile respective au fost prestate de catre angajatii Siveco, dar scriptic acestea cu fost inregistrate ca fiind prestate de cele sapte societati in scopul de a diminua impozitul pe profit si TVA de plata".

Procurorii mai arata ca, "practic, este fictiv tot lantul de achizitii din spatele societatilor care au facturat catre Siveco Romania", pentru ca, "din moment ce societatile prestatoare nu au avut angajati, inculpatii nu au cunostintele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alti prestatori reali de servicii nu au fost identificati, este evident ca toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate catre Siveco, sunt fictive".

Anchetatorii mai precizeaza, in documentul citat, ca la locuintele inculpatilor, si la sediile societatilor prestatoare, cu ocazia perchezitiilor, nu au fost identificate calculatoare care sa contina programele informatice create si testate pentru Siveco Romania.

19930 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Doamne ajuta! (Marţi, 9 septembrie 2014, 20:32)

  Ricochet [utilizator]

  Orice contract de UN SFERT DE MILION de euroi pentru un nenorocit de program software, cu a fost SIUI-l sanatatii, nu poate sa fie decat un jaf.
  Cand asemenea contracte se aduna, mereu si mereu, totul se aglutineaza sub forma unei mafii numite SIVECO.
  Sa speram ca va sfarsi la puscarie.
  • +7 (7 voturi)    
   Well .. este vorba de un sfert de ... MILIARD Euro (Miercuri, 10 septembrie 2014, 5:30)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   Well .. sa actualizam cifra ... este vorba de sfert de MILIARD de euro.

   Ar mai trebui actualizati beneficiarii ... in principal este Hewlett-Packard pe unde a trecut suma intreaga, SIVECO a primit in jur de 40 de milioane ... well ... pana acum ... well ... in zece ani ...

   stop

   Dr Duta

   stop

   referendum

   stop stop

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
 • +11 (11 voturi)    
  siveco a facturat, dar astept (Marţi, 9 septembrie 2014, 20:48)

  __alex__ [utilizator]

  sa aflu si cui a cotizat. Tanti Socol sper sa aiba mintea sa spuna cui si cit, ca de 'protectia' lui ponta va benefica precum varanul si o s-o prinda pensia prin puscarii.

  La multi ani, sugativa bugetara!
  • +6 (6 voturi)    
   La scoala unde am fost eu profesor ... (Miercuri, 10 septembrie 2014, 9:17)

   Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   In 2009, a venit un kit cu DVD-uri educationale de la Siveco, facut pe banii statului si facturat scolii la peste 100 milioane bani vechi. Am vazut factura din greseala si m-am blocat. Acesta a fost unul din multele pachete educationale si cu soft de la Siveco. Facturile au fost platite de Ministerul Educatiei pentru scoli. Daca pachetul a fost livrat in aceleasi conditii in toate scolile cu retele AEL, va ganditi ce bani a incasat Siveco, pe niste HTML si Flash-uri cu lectii aducationale. Chiar asa mult costau acele Softuri si lectii? Imi pare bine ca s-au luat la puricat. Succes in investigatii. Oriunde au licitat au castigat, si au inceput sa participe la concursuri de soft, sa se laude ca le folosesc altii in Africa si America Latina, probabil acolo unde au platit niste spagi - sistemul educational AEl, pentru cine nu a lucrat cu el , este incet , nu e user fiendly: e contra-performant.. Pacat de programatorii care au facut treaba buna acolo (unii dintre ei). Asa cum zicea cineva - sa vedem cui i s-a cotizat. Astept sa cada capete. Eu mi-am dat demisia din invatamant in acea perioada: statul spargea bani pe Siveco si taia din salariile profesorilor si asa mizerabile.
 • +4 (6 voturi)    
  Vestea buna pt HN (Marţi, 9 septembrie 2014, 21:13)

  feisbuk [utilizator]

  Siveco va avea articole platite cu toptanul. Ca deh, jegul trebuie curatat temeinic.
 • +11 (11 voturi)    
  Uita-te in partea stanga a paginii (Marţi, 9 septembrie 2014, 21:24)

  fLoreign [utilizator]

  Hot Science - Powered by Siveco!

  Trebuia odata si odata sa le vina randul, dupa atatea proiecte aburitoare de la AEL Educational incoace. Poate si altii voiau sa faca un ban cinstit, dar nu puteau de ei. Si iata ca banul lor nu era cinstit!!!
 • +9 (9 voturi)    
  Asta e o stire tare (Marţi, 9 septembrie 2014, 21:38)

  Maniu [utilizator]

  Nu cred ca a existat vreun Posdru prin invatamantul superior pe unde Siveco sa nu fi cules caimacul.
  • +1 (1 vot)    
   Asa este! (Miercuri, 10 septembrie 2014, 14:33)

   Raurici [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   Poate se uita DNA si pe la e-learning-ul de la Univ. din Pitesti sau Lucian Blaga din Sibiu unde exista programul inainte de "instalare" si vorbim de 1 mil de euro fiecare !!!!
 • +6 (6 voturi)    
  Limbajul "SI" (Miercuri, 10 septembrie 2014, 0:31)

  marvio [utilizator]

  Abia achuma intzeleg shi io dhe ce sa kiama limbaju' ala "SI": phai vine dhe la SI-veco si dhe la SI-nthesti!
  • -1 (1 vot)    
   dupa cum scrii (Miercuri, 10 septembrie 2014, 12:15)

   cian [utilizator] i-a raspuns lui marvio

   ... cred ca ai facut scoala prin internet-cafe-uri. sau ai studiat folosind dvd-urile educationale siveco?
 • +3 (3 voturi)    
  Celelalte firme "serioase" din IT ... (Miercuri, 10 septembrie 2014, 9:34)

  Carcalete [utilizator]

  ...ce au ciugulit si ele de la stat au gasit alte metode ....

  Si mai igenioase.

  Taves bahtalo Rromania !!!
 • +3 (3 voturi)    
  siveco (Miercuri, 10 septembrie 2014, 10:30)

  caesar22 [utilizator]

  Tanti Socol a cotizat la toti guvernantii. Contractul pentru SIUI a fost semnat prin 2004 sau 2005. Atunci a fost de doar vreo 100 de milioane de euro. Ce a mai facut apoi Duta a fost doar un maruntis


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version