Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede amnistierea in cazul mamelor care au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului calculate in mod gresit.

Proiectul prevede ca sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a legii in discutie sa se restituie esalonat, pe o perioada de cinci ani, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.

Proiectul de lege initiat de Guvern pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului a fost adoptat, cu amendamente, cu 315 voturi pentru, 6 abtineri si 3 voturi impotriva.

Initiatorul a modificat articolul 16, alin. 3 al OUG astfel incat, pe perioada concediului pentru cresterea copilului, sa se permita parintilor primirea sau realizarea unor venituri suplimentare anuale, in cuantum de 1.500 de lei.

Aceasta prevedere a fost amendata in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, amendament insusit si de plen, in sensul majorarii veniturilor realizate de mame de la 1.500 la 3.000 de lei.

"Guvernul a initiat acest proiect pentru ca de doi ani tot reparam greseli si nedreptati facute de Guvernele anterioare. O mamica pe timpul concediului de ingrijire a copilului poate sa incaseze si venituri suplimentare. In Comisia de munca a fost adoptat un amendament prin care nivelul veniturilor unei mame aflate in concediu de crestere a copilului se majoreaza de la 1.500 de lei la 3.000 de lei intr-un an. Astfel o mama va putea beneficia de un ajutor suplimentar, putand in acelasi timp sa fie acasa alaturi de copil, dar sa si poata munci. As vrea sa va rog sa votam acest proiect pentru ca mamicile care au incasat venituri si de buna voie, avand o atitudine civica, si-au declarat veniturile, sa poata de acum incolo sa poata obtine si venituri suplimentare. Este vorba de 8.000 de mame care au achitat integral plus cele 12.000 care sunt in curs de plata pe care vrem sa le restituim banii platiti catre bugetul de stat. Este o masura reparatorie si o viziune care sa vina in sustinerea familiei si copilului", a spus, in plenul Camerei, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Deputatul Gheorghe Ialomitianu a subliniat ca PDL sustine proiectul de lege doar daca prin acesta Guvernul 'nu va introduce noi impozite si taxe'.

Deputatul PNL Cristina Pocora considera ca 'legea are un caracter pur electoral', dar a fost votata de deputatii liberali pentru ca 'mamele nu au nicio vina' pentru greselile de calcul.

"Este un segment cu un numar de mamici de al caror vot Victor Ponta are nevoie. Nu avem in fata o lege prin care sa sustinem mamele. Este o amnistiere (n.r. fiscala) a acestor persoane, dar nu ne vindeti aceasta lege ca marea revolutie pe care o faceti dvs in sustinerea mamei si a copilului. Asta nu este o politica activa", a spus Pocora.

Ea a precizat ca nu este de acord cu 'discriminarea introdusa prin restituirea in timp de cinci ani a banilor platiti deja de unele mame, in vreme ce altele, care nu platit, vor fi amnistiate'. Amendamentul propus de Pocora ca mamele care au platit deja sa isi primeasca banii inapoi in 6 luni a fost respins de plen.