Procurorii DIICOT si politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime Constanta (SCCOPM) au destructurat o grupare care importa marfuri din China folosind la autoritatea vamala documente comerciale falsificate in scopul diminuarii taxelor vamale si a taxei pe valoarea adaugata, relateaza Agerpres.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta, politistii SCCOPM, cu sprijinul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti si al Jandarmeriei Romane, au efectuat marti 17 perchezitii la domiciliile membrilor gruparii, la sediile sociale ale firmelor implicate si la punctele de lucru din Bucuresti si Ilfov.

Totodata, au fost ridicate acte in legatura cu importurile efectuate de la o societate de comisionariat vamal din portul Constanta Sud-Agigea.

In urma perchezitiilor au fost ridicate si sigilate acte privind operatiunile comerciale derulate, sisteme informatice, sume de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in cauza se efectueaza cercetari fata de 14 persoane, dintre care 12 cetateni de origine araba si doi romani, toti domiciliati in Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, folosirea la autoritatea vamala de acte falsificate si evaziune fiscala.

Procurorii sustin ca membrii gruparii au introdus in Romania, in cursul anului 2014, prin portul Constanta Sud-Agigea, folosind mai multe societati comerciale controlate de catre acestia, peste 150 de containere cu marfuri generale din China, iar pentru efectuarea formalitatilor vamale de import au folosit la autoritatea vamala competenta facturi falsificate in care valoarea marfurilor era mult diminuata.

Marfurile astfel introduse in Romania erau comercializate in general in centre comerciale en-gros de pe raza municipiului Bucuresti si judetului Ilfov.

Prin aceasta modalitate, membrii gruparii au diminuat substantial valoarea taxelor vamale aferente importurilor, precum si a taxei pe valoarea adaugata, creand bugetului consolidat al statului un prejudiciu estimat la peste un milion de euro.

Zece persoane au fost ridicate in baza mandatelor de aducere emise pe numele lor, urmand a fi conduse la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta.

Actiunea a avut suportul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii Constanta.