Ucraina si Statele Unite efectueaza exercitiul Sea Breeze, la care participa, intre alte state, si Romania, in sectorul de nord-vest al Marii Negre, in perioada 8-10 septembrie, a anuntat centrul pentru presa al Marinei ucrainene, citat de agentia Interfax Ucraina, preluata de Mediafax.

Exercitiul se concentreaza asupra tehnicilor de efectuare a unor operatiuni internationale in vederea mentinerii sigurantei navigatiei in regiuni afectate de crize, potrivit sursei citate.

In afara de Ucraina si Statele Unite, in exercitiu sunt implicate Spania, Canada, Romania si Turcia, anunta Marina ucraineana, precizand ca 12 nave si vase logistice apartinand NATO iau parte la aceste manevre, dar si cinci nave ucrainene de razboi si doua ambarcatiuni apartinand Pazei de Coasta ucrainene. Marina mai anunta ca, in cadrul exercitiilor, furnizeaza avioane si elicoptere.

Georgia, Norvegia, Suedia si Franta trimit observatori la aceste manevre navale, potrivit aceleiasi surse.

Echipajele isi vor consolida competentele in supravegherea marinei comerciale in zone desemnate, vor cauta si repera nave intruse si isi vor consolida abilitatile de verificare si salvare.

Exercitiul se desfasoara sub supervizarea adjunctului Comandantului pentru antrenamente de lupta al Marinei ucrainene, capitanul rangul I Oleksii Neijpapa, si a capitanul US Navy James Aiken, adjunctul directorului exercitiului.

Exercitiul nu implica si o faza la uscat, a precizat serviciul de presa al Marinei ucrainene, adaugand ca nu sunt avute in vedere vizite in portul Odesa ori alte porturi ucrainene.

Exercitiul face parte din programul de cooperare bilaterala militara Ucraina-Statele Unite, iar manevrele navale sunt efectuate in spiritul Programului Parteneriatul pentru Pace. Incepand din 1997 si pana in 2013, 11 exercitii Sea Breeze au efectuate.