Asistentul adjunct al secretarului de stat american pentru Europa si Euroasia, Hoyt Yee, a atras atentia in cadrul unui seminar organizat la Palatul Parlamentului, ca adoptarea de ordonante de urgenta fara dezbatere publica poate crea incertitudine, alungand investitorii si ducand, in cele din urma, la stagnarea cresterii economice. Hoyt Yee a precizat ca schimbarile bruste ale regulilor jocului pot afecta serios unele afaceri, in timp ce altele sunt favorizate.

Hoyt YeeFoto: Lucian Crusoveanu / Ambasada SUA

"Folosirea ordonantelor de urgenta care ocolesc consultarea publica si procesul de evaluare. Ele creeaza incertitudine, sperie investitorii straini si stagneaza cresterea economica", a declarat Yee la un seminar dedicat analizei impactului reglementarilor legislative asupra mediului de afaceri. La seminar a participat si premierul Victor Ponta.

"Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent si predictibil este ca atunci cand Guvernul ia in considerare noi reglementari si noi legi, sa evalueze mai intai un posibil impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora. Schimbarile bruste ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, in timp ce pe altele le pot favoriza, prin crearea unor conditii inegale pe care afacerile serioase incearca sa-l evite", a precizat Hoyt Yee.

Acesta a dat exemplul Legii audiovizualului care a fost adoptata fara o evaluare de impact. Hoyt Yee consdera ca legea distorsioneaza piata, fiind favorizate institutiile mari in negocierile cu firmele de publicitate, in timp ce firmele mici sunt afectate. "Astfel de masuri discriminatorii pot contribui la modul in care este perceputa coruptia si pot diminua competitivitatea", a a precizat Yee.