Primul caz de "boala limbii albastre" s-a confirmat la Braila, intr-o gospodarie din localitatea Ulmu, unde din zece probe ridicate una a fost cu rezultat pozitiv, a declarat luni purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, lt. col. Stefan Stoian, citat de Agerpres.

"Conform Programului de supraveghere serologica pentru bluetongue (boala limbii albastre) pe anul 2014, au fost recoltate si expediate catre laboratorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila, zece probe de ser sanguin de la bovine, apartinand mai multor proprietari din comuna Ulmu, judetul Braila. In urma efectuarii examenului pentru detectia anticorpilor antivirus bluetongue s-a constatat ca proba recoltata de la o bovina de pe raza unitatii administrativ teritoriale Ulmu a reactionat pozitiv", a afirmat lt. col. Stefan Stoian.

Masurile luate de ISU au vizat plasarea sub supraveghere oficiala a gospodariei, izolarea animalului si interzicerea deplasarii animalelor din si in gospodaria respectiva.

Celelalte animale ale proprietarului unde a fost depistata bovina au fost izolate in gospodarie si tratate.

"Se monitorizeaza permanent zona din jurul focarului prin inspectii clinice periodice ale rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine etc), de catre medici veterinari desemnati de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila. Detinatorii de animale au obligatia de a observa permanent rumegatoarele pe care le detin si de a anunta aparitia oricarei modificari a starii de sanatate a acestora medicului veterinar", a spus lt. col. Stefan Stoian.