Emigrarea romanilor in Marea Britanie este benefica pentru economia Romaniei, deoarece mentine redusa rata somajului din tara, a sugerat presedintele Traian Basescu intr-un interviu pentru postul BBC Radio 4, citat de The Telegraph.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Traian Basescu a declarat ca exodul cetatenilor romani in Marea Britanie a echilibrat balanta de plati a tarii, in conditiile in care acestia trimit bani inapoi acasa.

"Realitatea ca o parte dintre cetatenii romani decid sa isi gaseasca tot mai mult un loc de munca in afara tarii este un lucru care ne ajuta foarte mult, mentinand rata somajului la un nivel rezonabil", a spus seful statului.

El a adaugat ca banii trimisi in tara de muncitorii romani au sustinut economia: "In timpul perioadei de criza, remiterile romanilor din strainatate ne-au mentinut practic echilibrata balanta comerciala externa".

Presedintele roman a mai afirmat ca imigrantii romani nu depind de ajutoarele sociale si sunt hotarati sa se sustina singuri, dar ca este putin probabil ca ei sa revina in tara pana cand salariile din Romania nu ajung la nivelul celor din restul Europei.

"As vrea sa se inteleaga lucrul acesta: de indata ce conditiile economice din Romania o vor permite, vom fi pregatiti sa ii chemam inapoi. Romania are nevoie de acesti oameni", a declarat el pentru BBC Radio 4.

"Sunt oameni care inteleg ca statul nu este cel care are obligatia - ca in perioada regimului comunist - de a avea grija de viata fiecaruia. Am fi fericiti sa-i avem inapoi acasa - probabil de indata ce salariile din Romania se vor apropia de nivelul celor din Marea Britanie, Franta, Italia sau Spania", a adaugat Traian Basescu.

Potrivit The Telegraph, numarul romanilor si bulgarilor care traiesc in Marea Britanie se ridica in prezent la 177.000 - de peste cinci ori mai mare fata de acum sapte ani.