Bacalaureatul de anul viitor incepe in 8 iunie 2015, cu examenul oral la limba romana, potrivit calendarului de bacalaureat 2015. Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national - 2015. O noutate a BAC-ului de anul viitor este obligatia ca membrii comisiei sa verifice, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa fiecare proba scrisa. Se schimba, de asemenea, programa de bacalaureat pentru matematica. Elevii nu vor avea voie nici anul viitor cu telefoane mobile in examen, dar nici cu orice tip de mijloace de comunicare ce permit conectarea la internet si la Facebook.

Calendarul examenului de bacalaureat 2015Foto: edu.ro

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial joi, 4 septembrie, Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national - 2015. Ordinul nr. 4.430 din 29 august 2014 este semnat de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015

25 - 29 mai 2015 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 - 10 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

10 - 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

15 - 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale - proba D

22 - 26 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

29 iunie 2015 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

6 iulie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

6 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

7 - 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie2015 Afisarea rezultatelor finale

Examenul de Bacalaureat 2015 se va desfasura conform Metodologiei care a functionat si anul acesta si respectand ordinul de ministru publicat joi in Monitorul Oficial.

Se schimba programa de bacalaureat pentru Matematica, dar si pentru Limba si literatura Italiana materna. Fata de programa de examen aplicata anii trecuti, programa de examen de Matematica pentru BAC 2015 prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Stiintele Naturii fac 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 4 ore cum era trecut in programa pana acum.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre o actualizare a programei de examen la programa scolara pentru clasa a XII-a si ca apare aceasta modificare pentru ca Bacalaureatul 2015 este primul la care nu mai intra elevi veniti de pe ruta progresiva, adica elevi care au intrat la scoala profesionala si apoi s-au indreptat spre liceu, pentru a ajunge la BAC.

De asemenea, noua programa de examen prevede o modificare si la filiera Tehnologica: astfel, elevii de clasa a IX-a de la tehnologic au 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 2 cu cat erau trecuti in programa de examen pana acum.

Ministerul Educatiei a mentinut si pentru 2015 diferentierea pe 4 niveluri a examenului de Matematica, pe care a introdus-o fara niciun fel de dezbatere sau anunt in urma cu doi ani, cand a decis ca elevii de la tehnologic - cu cele mai slabe rezultate la BAC - sa aiba subiecte diferite de ale celorlalti. In consecinta, si in 2015 programele de la examenul de Matematica se diferentiaza in functie de filiera, profilul si specializarea absolvite, astfel:

  • programa M_mate-info pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica si pentru filiera vocationala, profilul militar, specializarea matematica-informatica;
  • programa M_st-nat pentru filiera teoretica, profilul real, specializarea stiinte ale naturii;
  • programa M_tehnologic pentru filiera tehnologica: profilul servicii, toate calificarile profesionale; profilul resurse naturale si protectia mediului, toate calificarile profesionale; profilul tehnic, toate calificarile profesionale;
  • programa M_pedagogic pentru filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare.

Camerele video se mentin si bacalaureatul de anul viitor. Comisiile judetene de bacalaureat asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor in care se desfasoara probele examenului de bacalaureat national, a salilor in care se descarca si multiplica subiectele, precum si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise, se arata in ordin.

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile de BAC judetene "verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda ori in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tentative de frauda, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv", prevede ordinul ministrului educatiei.

Daca in urma acestor verificari se constata nereguli, comisia de bacalaureat din centrul de examen este obligata sa "ia masurile care se impun, care pot merge pana la eliminarea candidatilor din examen".

Profesorii din comisiile din centrele de examen si de evaluare, inclusiv persoanele de contact si informaticienii, trebuie sa fie selectati din alte scoli decat cele din care provin candidatii la BAC arondati acestor centre.

Ordinul prevede ca nu vor fi nominalizate in comisiile de bacalaureat persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit in mod corespunzator atributiile, care au savarsit abateri, au fost sanctionate.

Inventarul lucrurilor si faptelor interzise la BAC - Ce nu au voie sa faca absolventii in examen

Absolventilor de liceu le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose - pe care sunt obligati sa le lase in sala de depozitare din liceul in care sustin bacalaureatul. Candidatii care refuza sa depoziteze aceste obiecte "nu vor fi primiti in examen".

De asemenea, absolventilor de liceu le este interzis sa aiba in salile de examen, "in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor".

Candidatii de la Bacalaureat nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio si nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce "permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul".

Absolventilor li se interzice sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.

Candidatii la BAC care incalca regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele interzise si indiferent daca acestea au fost introduse in sala de examinare de catre ei, de catre alti candidati, profesori din comisie sau de alte persoane.

Incalcarea acestor reguli reprezinta tentativa de frauda, iar absolventii respectivi nu mai pot participa la urmatoarele probe ale Bacalaureatului si sunt declarati "eliminati din examen". De asemenea, cei "eliminati din examen" nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, notele pe care le-au obtinut la examenele bac-ului pe care le-au sustinut anterior eliminarii, nici cele de la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

Absolventii de liceu "eliminati din examen" nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea august-septembrie 2015

13 - 17 iulie 2015 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

18-19 august 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

20 - 21 august 2015 Evaluarea competentelor digitale - proba D

24 august 2015 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

25 august 2015 Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

28 august 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

31 august 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestatiilor

3 septembrie 2015 Afisarea rezultatelor finale

La fel ca in anii trecuti, ordinul prevede ca "la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice".

Descarca de mai jos toate documentele ce reglementeaza organizarea Bacalaureatului 2015:

Compara cu ordinul de organizare a Bacalaureatului de anul trecut

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 11 ani - Sesiunea iunie-iulie

  • BAC 2014: 60,65% Descarca de aici dosarul MEN cu rezultatele la BAC 2014
  • BAC 2013: 56,4%
  • BAC 2012: 44,3%
  • BAC 2011: 45,72% * Acesta este anul in care au fost introduse camere video in examen
  • BAC 2010: 69,30%
  • BAC 2009: 81,47%
  • BAC 2008: 78,26%
  • BAC 2007: 82,08%
  • BAC 2006: 80,48%
  • BAC 2005: 84,66%
  • BAC 2004: 84,61%

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 11 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2014 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 22,27% (inainte de solutionarea contestatiilor) / 23,78% dupa solutionarea contestatiilor
  • BAC 2013 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 20,36% (inainte de solutionarea contestatiilor) / 21,5% dupa solutionarea contestatiilor (Sursa)
  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8% * Acesta este anul in care au fost introduse camere video in examen
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%