Premierul Victor Ponta a apreciat drept "foarte echilibrat" si "corect" discursul insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti despre OUG care permite migratia politica a alesilor locali, dupa ce oficialul american pledase ieri pentru o procedura parlamentara transparenta.

Ziaristii l-au intrebat miercuri pe primul ministru cum comenteaza "criticile" formulate de Dean Thompson.

"Serios? Asa ati inteles dvs?", a replicat Victor Ponta.

"Am vazut la televizor, multumesc reprezentantului SUA, care a raspuns de fiecare data foate echilibrat, foarte corect", dar mesajul sau "a fost distorsionat in presa", a apreciat premierul.

Acesta a notat ca oficialul american a vorbit despre "posibilitatea dezbaterilor" - "aici are dreptate" - iar actul normativ va merge saptamana viitoare la Senat, pentru a fi dezbatut, dupa care va merge la Camera Deputatilor, iar dupa aceea "politrucii Iohannis si Blaga, la ordinul lui Basescu, sa conteste la Curtea Constitutionala si Curtea sa ne spuna ce sa facem".

De notat insa ca actul normativ, o ordonanta de urgenta, produce efecte si pana la votarea sa ca lege de catre Parlament, astfel incat primarii si consilierii locali pot migra fara teama de a-si pierde mandatele.

"Imi dorec un singur lucru. ca oamenii care au votat USL in 2012 sa aiba in continuare o administratie USL pana in 2016", a sustinut el.

Noul insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a declarat marti intr-un interviu acordat gandul ca ingrijorarea partii americane fata de Ordonanta de urgenta care le permite alesilor locali sa-si schimbe partidul timp de 45 de zile nu tine de substanta actului legislativ ci mai degraba fata de procedura prin care aceasta a fost adoptata, aratand ca "ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba de schimbat legi". Intrebat daca autoritatile romanesti responsabile au oferit ambasadei explicatii dupa trimiterea pozitiei sale, Thompson a precizat nu a avut ulterior discutii cu partea romana.

"Cum am spus in declaratia noastra, inainte de miscarea facuta de Guvern, am avut discutii cu toate partiel implicate. Am discutat cu oameni din Guvern, am dicutat cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe directii diferite. Si, repet, declaratia noastra nu a luat vreo pozitie pe substanta problemei de fata, referindu-se mai degraba la procedura si la faptul ca noi credem ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba de schimbat legi", a declarat Dean Thompson, intrebat daca a fost contactat de premierul Victor Ponta sau vicepremierul Liviu Dragnea cu privire la aceasta Ordonanta.