Mai sunt 2 saptamani pana cand incepe scoala, iar licitatia pentru manualele scolare inca nu este finalizata. Pentru moment, decizia este la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care va anunta daca anuleaza licitatia sau daca procedura poate fi continuata. In primul caz, Ministerul Educatiei va trebui sa lanseze o noua licitatie, iar elevii de clasele I si a II-a nu vor avea manuale noi anul acesta. In cazul in care licitatia "are verde", Ministerul poate semna contractul cu firmele castigatoare, iar manualele digitale vor fi publicate pe www.manuale.edu.ro, de unde vor putea fi folosite de elevi, invatatori si parinti din septembrie. Surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca CNSC va lua o decizie in maximum o saptamana.

Pe 15 septembrie incepe scoala. Pentru elevii claselor a II-a, acest an scolar marcheaza o premiera: ei vor invata dupa o programa scolara noua. Curriculumul a fost publicat si aprobat de Ministerul Educatiei din 2013, insa se aplica pentru prima data anul acesta. O premiera mult mai dezbatuta, pe care o asteapta elevii, invatatorii si parintii, o reprezinta introducerea de manuale printate noi si de manuale digitale, realizate conform noilor programe.

Desi au ramas mai putin de doua saptamani pana la inceperea scolii, nici profesorii, nici parintii nu au certitudinea ca elevii vor invata anul acesta dupa manuale noi. Licitatia de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, inceputa pe 19 aprilie 2014 si intens criticata de o parte a editorilor, nu este nici pana in prezent finalizata. Dupa numeroase amanari, modificari si contestatii la procedura de licitatie, pe 4 august 2014 Ministerul Educatiei a anuntat castigatorii: elevii de clasa I vor avea de ales, la disciplinele Comunicare in limba romana si Matematica si explorarea mediului, intre manualele elaborate de CD Press, pe de o parte, si de Editura Litera si Siveco, pe alta parte. La clasa a II-a, atat la Comunicare in limba romana, cat si la Matematica si explorarea mediului a fost declarat un singur castigator: CD PRESS. Detalii aici

Editurile care au participat la licitatie si care nu au castigat au criticat puternic rezultatele si au anuntat ca au depus 17 sesizari la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, la Consiliul Concurentei si la DNA.

In acest moment, decizia cheie este la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care judeca contestatiile aduse licitatiei. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca CNSC va anunta decizia in acest caz in cel mult o saptamana. Deciziile CNSC sunt obligatorii pentru ambele parti, dar pot fi atacate in instanta.

In cazul in care CNSC decide anularea procedurii, Ministerul Educatiei trebuie sa lanseze o noua licitatie, respectand observatiile aduse de Consiliu; Ministerul mai are si posibilitatea sa atace in instanta verdictul CNSC. In aceasta ipoteza, elevii nu vor avea manuale noi in acest an scolar si celor de la clasele I si a II-a li se va preda conform unor programe noi, dar cu suport fizic (manuale) vechi, ca si pana acum.

In cazul in care CNSC respinge contestatiile si decide continuarea procedurii, Ministerul Educatiei poate incheia contractul cu castigatorii pe care i-a desemnat si imediat manualele digitale pot fi urcate pe www.manuale.edu.ro, de unde vor putea fi folosite de elevi, invatatori si parinti in acest an scolar, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.Aceleasi surse au precizat pentru HotNews.ro ca Ministerul planuieste lansarea in acest an scolar de noi licitatii de manuale scolare pentru clasa a III-a, dar si noi licitatii pentru manualele de clasele I si a II-a - care fac deja obiectul acestei licitatii in curs, pentru ca pofesorii sa poata alege in septembrie 2015 intre mai multe variante de manuale digitale si pentru a asigura manuale si la disciplinele la care nu s-a prezentat nicio oferta sau unde nu a fost niciun castigator (de exemplu, limbile moderne).

De altfel, si ministrul Remus Pricopie a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, in luna martie 2014, ca “in functie de rezultate nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a”. Iata ce declara ministrul, in urma cu jumatate de an:

  • Nu ma intereseaza sa avem o licitatie din care sa iasa castigatoare 3 proiecte si apoi sa inchidem licitatia si sa nu mai aiba posibilitatea altcineva sa revina. Deocamdata am lansat primul call. Dar in functie de rezultate nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a.
  • Ma intereseaza sa avem cat mai multe manuale de calitate din care profesorii, parintii si la un moment dat si elevii - daca vorbim de elevii mai mari - sa aleaga. Asta inseamna ca noi vom aproba un prim set de manuale dupa ce se termina aceasta licitatie, dar daca in urma primei licitatii sunt manuale care au fost refuzate pentru anumite greseli le vom da timpul necesar sa le corecteze si vor avea posibilitatea sa reaplice.
  • Prin urmare, avand in vedere acest sistem deschis, care nu este un sistem unde unii vor fi declarati castigatori si apoi toti ceilalti perdanti pentru urmatorii 5 ani. Un sistem deschis, in care sa poti sa revii in anumite momente ale anului scolar pentru a prezenta oferta de manuale pentru anul urmator.

In ceea ce priveste suportul pe care elevii vor studia manualele digitale, ministrul Remus Pricopie detalia la aceeasi conferinta de presa ca nu vor fi cumparate tablete. “Eu cred ca mai intai trebuie sa ajungem sa avem un nivel satisfacator de material educational in format software si numai dupa aceea putem sa vorbim si despre hardware. (…) Insa ne vom asigura ca in clasele I si clasele a II-a vom avea un calculator si un videoproiector pentru ca in aceasta prima faza manualele digitale vor fi folosite in clasa. Aceasta va fi conditia. Sigur ca ele pot fi folosite si acasa, dar in principal ele vor fi folosite in clasa”, declara ministrul. Detalii aici

Dar tot in ipoteza in care CNSC decide continuarea procedurii, editurile pot contesta hotararea in instanta, iar Ministerul Educatiei are libertatea sa decida ca nu semneaza inca contractele cu firmele desemnate castigatoare, pana la decizia finala a instantei.

Surse autorizate au declarat pentru HotNews.ro ca unele oferte de manuale digitale au fost eliminate din competitie pentru neconformitate cu caietul de sarcini pe partea digitala, desi punctajele acordate de expertii IT din cadrul ministerului care au evaluat aceste manuale le-au situat ca respectand caietul de sarcini.

Alte surse HotNews.ro au spus ca, pe de alta parte, exista presiuni din partea unei edituri care a pierdut licitatia si care in prezent furnizeaza cea mai mare parte a manualelor scolare din invatamantul primar, presiuni pentru ca licitatia sa fie amanata, pentru ca si anul acesta manualele sale sa fie comandate de scoli si, in consecinta, sa fie platite in continuare de Ministerul Educatiei.

Pe langa solutionarea problemei manualelor digitale, una dintre marile asteptari ale acestui an este aparitia programelor scolare pentru clasele a III-a si a IV-a.Ordinul nr. 3.371 din 12 martie 2013 al ministrului Educatiei, care a fost publicat in Monitorul Oficial pe 5 aprilie 2013, prevede un nou plan-cadru pentru elevii claselor a III-a si a IV-a, care se va aplica incepand cu anul scolar 2015-2016. In consecinta, Ministerul trebuie sa finalizeze si sa aprobe anul acesta programe noi de invatamant pentru clasele a III-a si a IV-a, avand in vedere ca in septembrie 2015 vor trece in clasa a III-a elevii care acum sunt clasa a II-a si invata, in premiera, dupa un curriculum nou.

Istoria manualelor digitale

Cel care a lansat ideea introducerii de manuale digitale in invatamantul romanesc a fost chiar actualul ministru al Educatiei, Remus Pricopie. La scurt timp dupa ce a preluat mandatul de ministru, Pricopie a declarat pentru HotNews.ro ca septembrie 2014 este un termen optimist pentru ca elevii sa aiba manuale conform unui curriculum nou pe masa, un termen mai realist fiind septembrie 2015. Tot in ianuarie 2013, proaspatul ministru, pe atunci, vorbea despre “combinatii intre manualul clasic si instrumente informatice” si spunea ca “nu tableta in sine ma intereseaza, ci ma intereseaza in special softurile care ruleaza pe aceasta tableta”.

Doua luni mai tarziu, in martie 2013, Remus Pricopie declara ca spera ca "din toamna sa deschidem platforma manuale.edu.ro pe care sa incercam, pe masura ce avem manualele digitale, sa facem o biblioteca cu toate manualele din Romania aprobate digital, inclusiv manualele alternative". Detalii aici In aceeasi zi, Ministerul a lansat primul manual digital realizat in Romania: "Lectia verde - Creeaza-ti mediul!”.

In aprilie 2013, Ministerul Educatiei a publicat planurile cadru finale pentru invatamantul primar: adica materiile obligatorii si numarul de ore alocat fiecarei discipline pe saptamana, pentru elevii din clasele pregatitoare, I, a II-a, a III-a si a IV-a. Planurile cadru pentru clasa pregatitoare si clasa I s-au aplicat din septembrie 2013, la clasa a II-a se aplica din acest an scolar si la clasele a III-a si a IV-a se aplica din anul 2015-2016.

Din aprilie 2013 incep si discutiile aprinse in ce priveste introducerea de noi manuale. Uniunea Editorilor ii cere Ministerului Educatiei sa blocheze achizitia de manuale pentru clasa I. "Desi exista programa, nu exista metodologia de achizitie si evaluare pentru a produce manuale fizice si digitale", a declarat atunci presedintele UER. Acesta a sustinut ca termenul stabilit de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, pentru realizarea acestor manuale, respectiv septembrie 2013, este insuficient.

In replica, Ministerul a anuntat printr-un comunicat de presa ca "are in curs de aprobare" aceasta metodologie si ca manualele noi vor fi introduse incepand cu anul scolar 2013-2014, pentru clasa I, ca urmare a realizarii de noi programe scolare. Ministerul Educatiei a anuntat ca bugetul destinat cumpararii de manuale scolare retiparite a fost de 20.000.000 lei pentru anul scolar 2013-2014. Detalii aici

Premierul Victor Ponta declara in aprilie 2013 ca il sustine “in totalitate” pe ministrul Pricopie “in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu baronii manualelor. Am vazut ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice". "O sa piarda unii care sunt obisnuiti sa faca aceleasi manuale de 10-15 ani. Nu mai au nicio legatura cu realitatea in care traim, dar ei tot incaseaza bani de la parinti si de la scoli”, a continuat premierul. Detalii aici

In mai 2013, Pricopie afirma ca din septembrie 2013 copiii vor avea manual in format clasic, pe masa, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele in format digital. In iunie 2013, Intel a semnat cu Guvernul un protocol prin care va furniza consultanta pentru introducerea in scoli a predarii cu laptop si tableta.

In luna august a anului trecut, secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas, declara pentru HotNews.ro ca licitatia pentru noile manuale dupa care vor invata elevii de clasa I va fi lansata in luna septembrie 2013.

In septembrie 2013, Remus Pricopie anunta ca digitalizarea scolilor va face obiectul unui proiect pe fonduri structurale care este pregatit la minister si ca digitalizarea scolilor se va face in doua faze: mai intai vor exista in toate clasele I si a II-a videoproiectoare si PC-uri, iar apoi etapa cea mai costisitoare va consta in punerea unei tablete in fiecare banca. Detalii aici

In luna octombrie, Uniunea Editorilor din Romania isi exprima “ingrijorarea ca nici la anul nu vor fi manuale noi pe bancile elevilor” (Sursa).

In noiembrie 2013, Ministerul Educatiei a publicat Calendarul si caietul de sarcini pentru elaborarea manualelor digitale destinate claselor I si a II-a. Potrivit acestuia, in septembrie 2014 elevii trebuie sa aiba manuale digitale.

In martie 2014, Ministerul Educatiei Nationale a anuntat ca deschide procedurile aferente licitatiei pentru manualele de clasa I si clasa a II-a, iar ministrul afirma ca, "in functie de rezultate, nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a".

Uniunea Editorilor din Romania critica documentatia publicata de Ministerul Educatiei pentru elaborarea de noi manuale si sustine ca aceasta "este imprecisa si incompleta in zona manualelor digitale”.

Ministerul Educatiei a demarat in cele din urma in sambata dinaintea Pastelui, la 1 dimineata, licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a.

Citeste mai jos cum s-a desfasurat scandalul manualelor digitale, de la momentul lansarii licitatiei si pana astazi: