Inaltpreasfintitul Ilarion Alfeyev, Mitropolit de Volokolamsk, "ministrul de externe" al Patriarhiei Ruse, se va afla luni, 8 septembrie, la Iasi, unde va sustine la Universitatea Al. I. Cuza conferinta Lumea duhovniceasca a Sfantului Isaac Sirul. Editura Doxologia este detinuta de Mitropolia Moldovei. Este a doua vizita a unui influent personaj rus in Romania in ultimele luni, dupa ce ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, a avut o serie de intalniri cu membri ai clerului din Moldova.

Ilarian AlfeyevFoto: Arhiva personala

Ilarion Alfeyev, considerat unul dintre cei mai influenti prelati ortodocsi rusi, va prezenta prezenta lucrarile sale publicate la Editura Doxologia ("Lumea duhovniceasca a Sfantului Isaac Sirul" si "Taina credintei. Introducere in Teologia dogmatica ortodoxa"), anunta editura Doxologia, pe pagina sa de internet.

Potrivit sursei citate, mitropolitul Ilarion Alfeyev de Volokolamsk este un membru de marca al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, presedinte al Departamentului de relatii externe al Patriarhiei Ruse, si un cunoscut teolog rus contemporan, istoric bisericesc si apreciat compozitor.

Iata mai jos prezentarea CV-ului acestuia, potrivit Editurii Doxologia

Grigorii V. Alfeyev (pe numele sau de mirean) s-a nascut la 24 iulie 1966 in Moscova. Din 1972 pana in 1982 a studiat vioara, pianul si compozitia, iar in perioada 1983-1986 a urmat cursurile Conservatorului din Moscova. Intre 1984-1986 a fost inrolat in armata sovietica. In ianuarie 1987 a intrat ca frate in "Manastirea Duhului Sfant" din Vilnius (Lituania), iar pe 19 iunie a fost tuns monah cu numele Ilarion. In acelasi an, pe 21 iunie a fost hirotonit diacon si preot pe 19 august. In 1989 a absolvit Seminarul Teologic din Moscova. Pana in 1991 a slujit in Catedrala "Buna Vestire" din Kaunas. In acelasi an a absolvit Academia Teologica din Moscova, obtinand titlul de Master in teologie.

In perioada 1991-1993 a predat Omiletica, Teologie Dogmatica, Studiul Noului Testament si Limba greaca la Academia Teologica din Moscova, la Institutul Teologic "Sfantul Tihon" si la Universitatea "Sfantul Ioan Teologul".

Intre 1993 si 1995 a studiat la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), sub coordonarea Episcopului Kallistos Ware. In 1995 a sustinut teza de doctorat "Sfantul Simeon Noul Teolog si traditia ortodoxa", primind titlul de Doctor in filosofie.

In perioada 1995-2001 a fost secretar pentru relatii inter-crestine din cadrul Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii din Patriarhia Moscovei. A predat la scolile teologice din Smolensk si Kaluga (Rusia), "Sfantul Vladimir" si "Sfantul Gherman" (Statele Unite ale Americii) si in cadrul Universitatii Cambridge (Marea Britanie).

In anul 1999, a obtinut titlul de Doctor in teologie la Institutul "Saint Serge" din Paris.

La 27 decembrie 2001 a fost ales episcop, fiind hirotonit pe 14 ianuarie 2002 de Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii.

A fost episcop-vicar al Eparhiei de Suroj (Marea Britanie), insa la recomandarea Mitropolitului Antonie, Sfantul Sinod l-a numit, la doar cateva luni mai tarziu, la 17 iulie 2002, conducator al Reprezentantei Bisericii Ortodoxe Ruse la Institutiile Europene din Bruxelles.

La 7 mai 2003 a fost numit Episcop al Vienei si al Austriei, administrator al Episcopiei din Budapesta si Ungaria, pastrandu-si si functia din capitala Europei.

In februarie 2005, a fost numit profesor invitat al Universitatii din Fribourg (Elvetia).

In februarie 2006 a fost conducatorul delegatiei Patriarhiei Moscovei la a noua Adunare a CMB in Porto Alegre.

La 10 octombrie 2007, a participat la Comisia teologica internationala ortodoxa-romano-catolica Internationala de la Ravenna.

La 5 octombrie 2008 a luat parte la "Biblia maraton", emisiune organizata de postul de televiziune italian RAI Uno. El a citit capitolul doi din Cartea Genezei, imediat dupa Papa Benedict al XVI-lea, care a citit primul capitol.

La 31 martie 2009 a fost numit episcop de Volokolamsk, Vicar al Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii si presedinte al Departamentului de Relatii Externe al Bisericii. Cateva zile mai tarziu, pe 19 aprilie, a primit rangul de arhiepiscop de la Patriarhul Kirill in timpul Sfintei Liturghii de Pasti in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova.

In septembrie 2009, la invitatia cardinalului Walter Kasper, l-a vizitat pe Papa Benedict al XVI-lea si pe mai multi oficiali ai Curiei Romane.

Pe 1 februarie 2010 a fost ridicat la rangul de Mitropolit.

Mitropolitul Ilarion este membru al comitetelor executive si centrale din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, al Prezidiului Comisiei "Credinta si Ordine", precum si in numeroase dialoguri teologice bilaterale.

Mitropolitul Ilarion este un membru permanent al Comisiilor comune internationale pentru Dialogul Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica, intre Biserica Ortodoxa si Biserica Anglicana, intre Biserica Ortodoxa si Alianta Mondiala a Bisericilor Reformate. Este, de asemenea, implicat in dialogul interreligios intre religiile majore ale lumii.

Mitropolitul Ilarion este autorul a mai mult de 600 de carti si studii mult apreciate in domeniile teologiei dogmatice, teologiei patristice si istoriei bisericesti (publicate in limbile rusa, engleza, franceza, italiana, greaca, germana, sarba, finlandeza, poloneza, japoneza, romana) precum si a numeroase compozitii muzicale intre care amintim Patru poeme de Federico Garcia Lorca - pentru voce si pian (1984); Dumnezeiasca Liturghie - pentru cor mixt (2006); Priveghere de toata noaptea - pentru cor mixt (2006); Patimile Mantuitorului dupa Evanghelia dupa Matei - pentru solisti, cor si orchestra (2006); Oratoriul de Craciun - pentru cor barbatesc, cor mixt si orchestra (2007); Memento - pentru orchestra (2007) etc.