Ordonanta de urgenta care le permite alesilor locali sa-si schimbe partidul timp de 45 de zile a fost publicata marti in Monitorul Oficial, dupa ce a fost aprobata de guvern in urma cu cinci zile.

Ordonanta, care are un singur articol, prevede ca, prin derogare de la Legea privind statutul alesilor locali, "in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor".

Optiunea cu privire la partidul politic trebuie insotita de acceptarea acestuia de catre respectiva formatiune politica,

Ordonanta de urgenta este semnata de premierul Victor Ponta si vicepremierii Gabriel Oprea si Liviu Dragnea.

Pentru a justifica caracterul urgentei acestei ordonante, sunt invocate "disfunctionalitatile" legislatiei in vigoare, care nu "ofera solutii legale pentru 'rupturile politice' aparute pe parcursul mandatului autoritatilor locale", o referire la ruperea USL, la inceputul acestui an.

Laura Stefan noteaza, pe contul ei de Facebook, ca demisia primarilor/presedintilor de consilii judetene/consilierilor locali sau judeteni se depune fie la consiliul local, fie la consiliul judetean."Cu alte cuvine partidul de la care pleaca habar n-o sa aiba ca i-a plecat membrul ".

Sorin Ionita afirma, tot pe Facebook, ca "va fi o cale de atac a actului migrator" si "se va ajunge la Curtea Constitutionala, care e posibil sa anuleze prevederi din ordonanta iar oamenii astia sa ramana fara functie, pentru ca au calcat alaturi cu drumul".

"Asa ca domnule / doamna primar de comuna la al 4lea mandat si care vreti sa mai continuati, eu zic sa va ganditi de trei ori inainte sa puneti baza pe inovatiile juridice Ponta-Dragnea, ca ati vazut ce fiasco a iesit la puciul din 2012. Sau cand v-ati luat ca oile dupa ce ziceau presedintii de CJ, v-ati bagat in consilii de administratie si ati ajuns pe lista ANI", adauga acesta, fara a oferi detalii suplimentare legate de calea de atac.

Proiectul de act normativ a starnit reactii negative din partea Ambasadei SUA, a partidelor de Opozitie si a societatii civile.

Ambasada SUA arata intr-o declaratie remisa presei ca "suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales" in privinta proiectului de OUG care permite migratia politica a alesilor locali. "Ne-am exprimat in trecut ingrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonante de urgenta", se mai arata in declaratia de presa a Ambasadei SUA.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a facut un apel la Guvern si la "responsabilitate" pentru a nu emite ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata.

UDMR a precizat ca nu va vota ordonanta, atunci cand aceasta va ajunge in Parlament, iar Opozitia a cerut Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala Ordonanta, singura cale de a bloca intrarea acesteia in vigoare.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, saptamana trecuta, ca analizarea ordonantei de urgenta a Guvernului va constitui o prioritate pentru institutia pe care o conduce.