Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, dupa o declaratie de presa privind situatia din Ucraina, ca urmatoarea sedinta a CSAT va avea loc pe 3 septembrie si nu are ca subiect Ucraina, seful statului mentionand ca acesta va pregati Summit-ul NATO.

"Consiliul Suprem de Aparare al Tarii va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergator Summit-ului NATO din 4-5 septembrie. Fata de situatia actuala, nu se impune convocarea CSAT, este fortata", a precizat presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca va mai avea sedinte de lucru pe tema Ucrainei, seful statului a mentionat ca va mai avea astfel de sedinte, in componenta reuniunii de joi.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat ca acesta este atributul presedintelui.

Intrebat daca se impune convocarea CSAT in urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlatean a precizat ca, desi nu este un risc de securitate direct la adresa Romaniei, "s-ar impune" o convocare a CSAT.

"E atributul presedintelui, e cazul sa anunte Presedintia", a mai spus Corlatean.

"Va trebui sa examimam toate datele care sunt disponibile pana la acest moment. Cert este ca avem confimarea ca Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate (...) Presedintele Ucrainei, domnul Porosenko, a spus in termeni foarte clari ca asistam la o invazie rusa in Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident ca va trebui sa ne uitam asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este ca situatia pare a fi extrem, extrem de grava. Nu merge in directia in care am sperat, in care noi ne-am exprimat la nivelul UE si NATO in termeni foarte fermi, respectiv o actiune reala, concreta si onesta a Federatiei Ruse, in primul rand de stopare a oricarui sprijin, ajutor militar pentru separatisti si, pe de alta parte, o actiune in sensul dezescaladarii. Nu asta e directia in care se merge", a spus Corlatean, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologii din R. Moldova si Ucraina.

Seful diplomatiei a mai spus ca regimul de sanctiuni stabilit la nivelul comunitatii euroatlantice este in continuare "extrem de justitificat".

"E atributul presedintelui si e cazul sa anunte Presedintia o reuniune a CSAT. Cert este ca asa cum decurg lucrurile, chiar daca nu exista un risc de securitate direct asupra Romaniei, iata ca evolutiile merg in directia gresita. Eu cred ca situatia e indeajuns de grava. Maine (vineri - n.r.) o vom discuta in cadrul reuniunii ministrilor de Exterme ai statelor membre ale UE, convocata de Presedintia italiana, in Italia. Lucrurile sunt extrem de grave si eu cred ca o reactie si o analiza la nivelul institutiei nationale de securitate CSAT s-ar impune", a precizat Corlatean.