Monica Macovei, candidat independent la presedintie, a fost primita joi de Avocatul Poporului, caruia i-a cerut public, intr-o declaratie in fata institutiei, sa atace la Curtea Constitutionala (CCR) viitoarea ordonanta de urgenta care permite migratia alesilor locali, dupa ce actul normativ va fi adoptat de guvern.

Monica Macovei si sustinatorii eiFoto: Hotnews

Insotita de un grup de sustinatori, Monica Macovei a protestat fata de PSD in fata sediului Avocatului Poporului, aratind ca PSD este responsabil pentru proiectul de OUG. "Am venit sa depun o cerere la Avocatul Poporului pentru ca, in cazul in care se va adopta aceasta OUG, sa o conteste la CCR", a spus Macovei.

Ea a motivat neconstitutionalitatea proiectul prezentat de Dragnea prin faptul ca Legea alesilor locali se supenda 10 zile, nefiind vorba de o aplicare pentru totdeauna a prevederilor. "Se vorbeste de suspendarea legii pentru 10 zile, deci nu e vorba de o modificare pentru viitor si pentru totdeauna a legii. Aceasta contravine ideii de lege si de stat de drept. In al doilea rind, o lege nu poate fi suspendata numai zece zile, cit sa-ti faci tu treaba, sa-ti aduci primarii, sa le dai banii si sa aduci voturile oamenilor, dupa care sa pui inapoi legea in vigoare", a spus Macovei.

Totodata, ea a aratat ca o eventuala modificare a Legii alesilor locali se poate face doar printr-o lege aprobata de Parlament, nu printr-o OUG.

De asemenea, Monica Macovei a explicat ca o varianta acceptabila ar putea fi declansarea de alegeri locale anticipate in cazurile in care alesii locali vor sa plece la alte partide. "Stop comertului cu primari, pentru ca acest comert inseamna comert cu oameni".

"Protestul meu e fata de PSD", a spus Macovei.

UPDATE. La iesirea de la discutii, Monica Macovei a precizat ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a "a promis ca va analiza cererea" ei.

"Mi-a raspuns ca va reflecta, va studia practica, intelege argumentele mele, va studia si practica Curtii Constitutionale. II voi trimite si recomandarile Comisiei de la Venetia privind ordonantele de urgenta", a spus Macovei.

Candidatul independent i-a mai spus Avocatului Poporului ca ii va cere sa conteste la Curtea Constitutionala si ordonanta de urgenta prin care a fost modificata Legea educatiei.

De asemenea, ea s-a declarat pentru modificarea actualului sistem, astfel incat Avocatul Poporului sa nu mai fie ales de catre Parlament, ci direct de catre cetatenii cu drept de vot. "Atunci cand voi deveni presedinta, voi cere ca Avocatul Poporului sa fie ales de popor, sa nu mai fie ales de partidele politice. Sa fie ales de popor si sa reprezinte poporul in toate deciziile pe care le ia", a mai spus eurodeputatul PDL.