Laserul de la Magurele, cel mai mare proiect stiintific din Romania, pus in pericol de lipsa unui aviz de la Apele Romane. "Incepe sa ticaie ceasul" - Nicolae Zamfir, managerul proiectului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 26 august 2014, 16:54 Actualitate | Esenţial


Stadiul la care era constructia ELI-NP in iunie 2014
Foto: ELI-NP.ro
​Cel mai mare proiect stiintific din Romania si cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale se ridica, teoretic, langa Bucuresti, la Magurele. Insa proiectul celui mai puternic laser din lume, aprobat de Comisia Europeana, este pus in pericol de o autoritate a statului. Apele Romane nu a acordat, de 8 luni, aviz pentru inceperea forajelor necesare celor 1.000 de pompe geotermale care sa asigure energia centrului, a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir. “Degeaba avem laserul si sistemul gamma, daca nu avem cladirea”, a afirmat Zamfir, care a precizat ca “exista pericolul sa nu o avem din cauza unor autoritati care puteau sa sprijine aceste lucrari, nu sa puna bete in roate. Daca avizul de la Apele Romane va intarzia, probabil va urma o discutie la nivelul Comisiei Europene”. Vezi in articol ce spune ministrul Cercetarii, Mihnea Costoiu, despre aceasta intarziere.

In mai 2013 au inceput, la Magurele, lucrarile de construire a cladirii care va gazdui cel mai puternic laser din lume. Conform calendarului asumat de partea romana in fata Comisiei Europene, cladirea trebuie finalizata in iunie 2015, moment de la care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Tot proiectul aprobat si finantat de executivul european prevede ca energia necesara viitorului centru “va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”. (Sursa)

La doi ani dupa ce Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului ELI de la Magurele, si dupa ce Apele Romane au dat un aviz pentru aceste foraje, “avem o problema cu un impact destul de mare: Apele Romane cer un nou un aviz, fata de ce ne-au cerut la inceput, ceea ce treneaza constructia din octombrie anul trecut. Nu se poate in timpul jocului sa vii cu noi cerinte”. Avertismentul vine de la Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) si coordonatorul Extreme Ligh Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

Surse apropiate proiectului au declarat pentru HotNews.ro ca lucrarile de constructie au intarziat semnificativ si realizarea intregului proiect in Romania este in pericol. Contactat de HotNews.ro, managerul proiectului ELI in Romania, Nicolae Zamfir, a confirmat ca exista intarzieri in lucrarile de constructie si a explicat care este cauza acestora.

Cum trebuie sa arate cladirea ELI-NP de la Magurele - imagini din proiect


Nicolae Zamfir
Foto: Hotnews
La inceputul proiectului, in septembrie 2011, Apele Romane au emis avizul de Gospodarire a Apelor pentru investitia Infrastructura de Cercetare ELI-NP. Fara avizul de la aceasta institutie, proiectul astfel gandit nu ar fi fost aprobat prin hotarare de guvern, “unde trebuie sa te duci cu toate avizele clare”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir. Intre timp, “Apele Romane cer un nou un aviz, fata de ce ne-au cerut la inceput, ceea ce treneaza constructia din octombrie anul trecut”, a explicat oficialul.

Acesta a precizat pentru HotNews.ro ca forajele pentru aceste pompe trebuia sa inceapa anul trecut in octombrie, insa din cauza faptului ca Apele Romane nu isi dau din nou avizul pentru foraje, acestea nu au inceput nici acum.

Merge foarte greu. Am facut tot ce ni s-a spus, dar acum iar ne baga in birocratie. (…) Ne blocheaza cu tot felul de cereri suplimentare care ne mananca timp. Ne-au cerut statie pilot, am facut o statie pilot. Ne-au cerut studii facute de INHGA, am comandat aceste studii. Dar muncitorii nu pot sa inceapa forajele pentru pompele geotermale, ceea ce are repercusiuni pe viitor cu termenul de finalizare. Trebuia sa inceapa forajele anul trecut in octombrie. Am convenit impreuna sa reprogramam forajele pentru data de 1 august. Dar de la 1 august sunt intre diferitele institutii, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) si Administratia Nationala Apele Romane”, a explicat pentru HotNews.ro managerul ELI Romania.

Potrivit lui Zamfir, “este o perioada extrem de critica, daca nu avem acum sprijin”, pentru ca, din cauza amanarii forajelor, termenul de iunie 2015 pentru finalizarea intregii constructii ar putea fi depasit. “Increderea mea este ca, daca s-ar incepe acum forajele geotermale, s-ar termina in iunie constructia, deci la timp. Dar suntem la limita. Degeaba avem laserul si sistemul gamma, daca nu avem cladirea. Si eu sper sa o avem. Dar exista pericolul sa nu o avem din cauza unor autoritati care puteau sa sprijine aceste lucrari, nu sa puna bete in roate. Daca avizul de la Apele Romane va intarzia, probabil va urma o discutie la nivelul Comisiei Europene. Acum este jumatate din cladire gata”.

Acum incepe sa ticaie ceasul si depinde de constructor de aici inainte daca poate recupera aceasta intarziere”, cauzata de o autoritate din subordinea Guvernului care a intarziat deja cu 8 luni acordarea unui aviz important pentru cel mai mare proiect stiintific din tara. Intrebat daca nu are in vedere sa depuna o contestatie fata de taraganarea procedurilor de catre autoritate, Nicolae Zamfir a afirmat: “Contestatia se face in contenciosul administrativ, la judecatorie, or, nu ne permitem sa dam in judecata, pentru ca atunci se blocheaza totul si atunci chiar ca nu se mai termina constructia”.

 • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere de la Apele Romane, pe care il va publica imediat ce il va primi
Mihnea Costoiu, ministrul Cercetarii: Nu se pune problema ca proiectul sa aiba un risc de a pierde finantarea

Mihnea Costoiu
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat ca stie de aceasta intarziere, dar ca nu se pune problema ca proiectul ELI-NP sa fie in pericol sa isi piarda finantarea europeana. “Este o intarziere, dar compensata cu alte lucrari care au fost executate pe parcurs. Adica constructorul nu a stat pe durata acestei intarzieri. E adevarat ca exista o problema, stiu de ea. Noi suntem in contact cu Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, care a facut un studiu deja pentru foraje si asteptam avizul”, a afirmat pentru HotNews.ro ministrul delegat pentru Cercetare.

Costoiu a declarat ca “s-ar putea sa fie nevoie de o alta solutie tehnica”, pentru ca o parte dintre specialisti spun ca nu se poate fora atat de adanc, pentru ca am putea avea de-a face cu o contaminare. Intrebat daca nu este ilegal sa schimbi un aviz care in urma cu 3 ani a fost acordat, ministrul a raspuns ca asteapta raspunsul de la Apele Romane.

Dar noi vorbim despre executia unui proiect tehnic aprobat in 2011. In 2013, cand a inceput lucrul fizic, nu am avut cunostinta de aceasta problema. Ulterior, Apele Romane a revenit cu aceste solicitari. Sper sa vina avizul sau o schimbare de solutie cat mai rapid”, a afirmat pentru HotNews.ro Mihnea Costoiu.

Ministrul a precizat ca proiectul este in grafic, “deci nu se pune problema ca proiectul sa aiba un risc de a pierde finantarea”.

Alte probleme: “Proiectantul general raspunde foarte greu la solicitari de schimbari, de detalii de executie”

Dincolo de avizul de la Apele Romane, realizarea celei mai importante platforme de cercetare din Romania a intampinat si alte probleme. Una dintre primele dificultati a fost la sistemul de amortizare care protejeaza laserul de vibratii. "Protectia impotriva vibratiilor se va realiza prin faptul ca platforma pe care se vor instala laserii, de suprafata de peste 2500 m2, va fi complet decuplata de restul cladirii si va sta pe cateva sute de amortizoare", explica in urma cu doi ani, pentru HotNews.ro, managerul proiectului ELI-NP.

Am avut cateva probleme cu sistemul anti-vibratii propus de antreprenor, iar pe de alta parte comunitatea stiintifica a avut intalniri in luna aprilie si a cerut unele modificari de asezare a spatiilor. Iar toate acestea au dus la niste intarzieri”, a explicat acum Nicolae Zamfir pentru HotNews.ro. Potrivit oficialului, in prezent “s-au rezolvat problemele la sistemul anti-vibratie, dar cu oarecare intarziere, din cauza faptului ca comanda sistemului de amortizoare s-a facut mai tarziu. Si acolo s-a facut o reprogramare, pentru ca se modifica unele dintre activitati, si s-a decalat termenul de finalizare din martie 2015 in iunie 2015”.

Acesta a precizat ca si “proiectantul general raspunde foarte greu la solicitari de schimbari, de detalii de executie. Aceasta este o alta problema pe care o avem de 1 an de zile de la proiectantul Hachiko Design”.

Laserul si Sistemul Fascicul Gamma merg in timp. Au cerut si ei cateva schimbari, sunt unele cereri facute de cei ce realizeaza laserii si sistemul gamma pentru optimizare, a fost vorba de mutat un perete, pentru ca proiectul cladirii a fost facut inainte de a avea laserul efectiv - care si el se construieste in premiera acum - asa ca mai sunt detalii si modificari care apar pentru optimizare. Dar acum sunt toate de acord cu proiectul si nu ar mai fi probleme mari”, a afirmat Zamfir.

Construirea cladirii de la Magurele, care va adaposti laserul, trebuie finalizata pana in iunie 2015, moment din care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Caini, praf si gropi pe drumul (Centura Sud) spre mega-laserul de la Magurele
Foto: Hotnews
Acestea nu sunt singurele impedimente in dezvoltarea celui mai mare proiect stiintific realizat vreodata in Romania. In urma cu doua saptamani, HotNews.ro a scris pe larg cum isi bate joc Guvernul de laserul de la Magurele - care este izolat de lumea civilizata de drumurile impracticabile. Citeste aici ce se intampla cu infrastructura rutiera pana la locul ce se doreste a deveni "un cluster tehnologic"

Despre ELI-NP

Comisia Europeana a aprobat in urma cu doi ani finantarea unuia dintre cele mai importante proiecte stiintifice internationale, care va avea o componenta semnificativa in Romania. Proiectul paneuropean de cercetare stiintifica se numeste Extreme Light Infrastructure (ELI), iar Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere.

Dintre cei trei piloni ai proiectului, Romaniei i-a revenit partea cea mai complexa. La Magurele, la Institutul de Fizica Nucleara, se va dezvolta cel mai puternic laser din lume, aceasta fiind componenta din Romania a proiectului - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).  

In 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania pe perioada 2011-2015, urmand ca finantarea totala a proiectului din tara sa se ridice la 356,2 milioane EUR.

La acea data, Romania s-a angajat in fata Executivului European sa termine constructia de la Magurele in iunie 2015. “Energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”, declara in urma cu doi ani coordonatorul proiectului in Romania, Nicolae Zamfir.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14728 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  ... (Marţi, 26 august 2014, 18:02)

  rerenenegate [utilizator]

  Astia de la Apele Romane nu stiu ca e proiect finantat public, si nu prea au cum sa dea mita.
  • +18 (18 voturi)    
   conteaza? (Marţi, 26 august 2014, 18:19)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   sa puna mana de la mana "entelctuatlii" aia sa dea spaga.. altfel cum isi plateste pesedistul de la apele romane cotizatia pentru campania lui victor viorel?
   • -11 (13 voturi)    
    ai probleme (Marţi, 26 august 2014, 22:44)

    costel.ionescu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    care enetelectuali ? nu de alta dar vezi doar pesedu.
    • +12 (12 voturi)    
     vad bine. (Miercuri, 27 august 2014, 0:34)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui costel.ionescu

     vad un guvern psd aflat la conducere de mai mult de 2 ani cu o majoritate parlamentara care ii permite sa treaca orice lege si un avocat al poporului care e al oricui numai al poporului. practic, pot face orice.. se mai sperie doar cand incep ambasadorii straini sa faca scandal.
  • +10 (10 voturi)    
   nici macar (Marţi, 26 august 2014, 22:47)

   costel.ionescu [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   prin "public", in cazul asta = bani ai C.E. de fapt. iar privind lucrurile cum spui tu -- e si mai grav, fiindca din banii publici ai statului rroman poti fura, nu e bai! dar din bani europeni... nu prea.
  • +5 (5 voturi)    
   Solutia este una singura: incompetentul ... (Miercuri, 27 august 2014, 11:05)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   ... din fruntea Apelor Romane sa fie dat afara: nu se poate ca azi sa dai avizul, iar ulterior sa te razgandesti... Din doua una: ori ai fost incompetent atunci cand ai dat avizul initial, ori ti-ai dat seama ulterior ca ai dat un aviz care nu trebuia dat ... si prin urmare iti recunosti incompetenta!
  • +2 (2 voturi)    
   Si un mic detaliu suplimentar (Miercuri, 27 august 2014, 13:40)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   P$D(partidul care a lansat Knowledge Based Economy in Romania cu celebrele lozinci "Moarte intelectualilor" si "Noi muncim, nu gandim") si micul megaloman Plagiator nu au cum sa sprijine un proiect destinat dezvoltarii stiintei in Romania. Singurul proiect sprijinit de ei este redescoperirea apei calde si a caloriferului.
   • +1 (1 vot)    
    ai uitat un slogan (Joi, 28 august 2014, 12:08)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Adeptii lui Ilici au devenit celebri si prin lozinca "MOARTE PENRU CEI CU CARTE!"
 • +23 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 august 2014, 18:12)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  Spaga - transa 2! (Marţi, 26 august 2014, 19:36)

  Adrian.. [utilizator]

  Sa-i spuna careva acestui Zamfir ca spaga din transa 1 nu este suficienta, acum s-a schimbat conducerea la Ape Romane si trebuie sa cotizeze si la ei, saracii.

  Si sa se roage sa nu se mai schimbe iar in decembrie ca apoi va trebui sa dea transa 3!
 • +8 (10 voturi)    
  Estimati concetateni (Marţi, 26 august 2014, 20:37)

  rutger [utilizator]

  din Romanica ! unde e spaguta aia, mai ales ca e an electoral ? Propun sa se ia cativa firfirei din acciza de 7 centi si sa-i miluiasca si pe astia cu avizele, poate nu ne mai facem de rusine prin EU ! Tradatorii de la psd sunt in stare de orice sa ne trimita in spatiul rusoasiatic ! Sa le dam votul care-l merita !!
  • +3 (7 voturi)    
   stimate tovaras (Marţi, 26 august 2014, 22:50)

   costel.ionescu [utilizator] i-a raspuns lui rutger

   de unde ai venit cu spatiul rusoasiatic nu-nteleg. si nu vad ce legatura are asta cu articolul.

   dar daca toti i-ai mentionat, sa stii ca rusii au facut deja celelalte doua ELI-uri, iar al 3-lea e in lucru. [exista un ELI in Cehia si unul in Ungaria -- care isi au echivalent in Rusia, iar la noi e al treilea]. iar coordonatorul este acelasi Gerard Mourou. Diferenta e ca rusii nu au facut tam-tam din chestia asta si de 3 ani publica articole. Iar o covarsitoare parte din echipamente a fost facuta in Rusia, mai putin "schemele optice". Deci strict la subiect, rusii au facut cum au facut, dar le-a iesit.
 • +12 (12 voturi)    
  da mi se pare corect... (Marţi, 26 august 2014, 20:53)

  liviu_ [utilizator]

  nu avem nevoie de cercetare... tot ce ne trebuie sunt cateva biserici in plus si 2-3 perechi de moaste si problema tarii e rezolvata
  • +3 (3 voturi)    
   neee, nu-i suficient... (Miercuri, 27 august 2014, 11:10)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ... mai trebuie canonizat si Sfantul Dottore Plagiatore ca sa aiba enoriasii Bisericii Adorarea lui Victoras la ce sa se inchine... ;)
 • +5 (5 voturi)    
  ăștia dela Apele Române, plagiatori ca Ponta (Marţi, 26 august 2014, 21:31)

  visio [utilizator]

  habar nu au cu ce se mănâncă treaba cu laserul...în orice societate civilizată, infractorii sunt în pușcării; când românul votează plagiatori, boculeți, căcărăi, tăriceni, etc...se alege praful...
 • +5 (5 voturi)    
  mda..clasic (Marţi, 26 august 2014, 22:37)

  mircearh [utilizator]

  Cineva nu si-a luata spaga. Nemernicii care ne conduc ar prefera sa vada tara in flacari decat sa isi faca treaba onest pentru o zi ( sau un aviz ). Huo!
 • +1 (9 voturi)    
  WOW! 1000 pompe geotermale.... (Marţi, 26 august 2014, 22:40)

  CetateanulRoman [utilizator]

  pe ce suprafata? Ce volum de teren va fi influentat termic? Exista pe undeva un caz similar? Si nu in Sahara.... Pompele geotermice sint (sau ar trebui sa fie) reversibile. Vara pompeaza caldura in pamint si iarna o scot. Dar 1000 de pompe... Sigur au un impact major asupra climatului zonal.
  Cred ca simpla spaga nu poate fi explicatia. Pur si simplu nimeni nu are curajul sa semneze asa ceva. Nu stiu cine a facut proiectul. Sint sigur ca e plin de asigurari ca totul e ok, cam ca la CERN ( LHC), Rosia Montana...
  Exista undeva o fundamentare stiintifica, un studiu ce poate fi accesat si de public?
  • +2 (8 voturi)    
   Unde dai si unde crapa (Marţi, 26 august 2014, 23:14)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   In Suedia si Norvegia, majoritatea gospodariilor
   au instalatie (pompa) geotermala. Estimativ peste
   15 milioane. Oare nu din cauza lor avem chestia asta cu incalzirea globala? :)
   • +2 (4 voturi)    
    cum ai calculat peste 15 mil? (Miercuri, 27 august 2014, 9:23)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Populatia celor doua tari mentionate impreuna e undeva la 14,6 mil. In plus folosesc tehnologia in zone cu ape termale. Ar fi de ris sa incerce in permafrost, nu crezi? In cazul asta e vorba de o suprafata redusa fara activitate termala.
    Si daca vrei neeaparat sa vorbesti despre influente globale ale tehnologiilor "curate" cauta "global dimming" - si ai sa vezi ca "unde dai si unde crapa" tehnologiile curate folosite in Europa (incepind cu reducerile de particole ale motoarelor) au crescut masiv cantitatea de radiatie solara/mp in Sahara. De unde agitatia atmosferica traita in ultimii ani si extremele observate.
    Daca pare eco nu e neeaparat si bun, asa ... la gramada. Asta e un motiv pentru care de multe ori idei de tehnologii curate sint trase in derizoriu de ecologisti de ocazie.
    Nu stim nimic despre puterea instalata. Presupun ca e vorba de a asigura racirea componentelor. PT ocasa medie e nevoie de o bucla de cam 150 m (120~200 m). cu un schimbator de caldura si apa din retea ar fi asigurat apa calda pt foarte multe apartamente (un calcul minimalist arata ca ar putea avea 89000 BTU putere instalata). Poate e o idee mai buna. Paote aici interesul e sa se vinda 1000 de pompe si sa se ingroape 200km de teava!
    • +2 (2 voturi)    
     OK (Miercuri, 27 august 2014, 11:55)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     Sorry, 15 milioane de oameni. Adica, 14,6 milioane.
     Nu exclusiv ape termale. Majoritatea extrag energie termica reziduala, dat fiind temperatura relativ constanta a apelor subterane, al pamintului sub 3m, a raurilor etc.
     Sigur, eu am glumit, dar doar pe jumatate.
     Energia geotermala nu este nici pe departe asa de "curata" ca de ex. energia solara.
     Pana ce extragem cantitati mici din interiorul Pamintului, nu se observa. Dar pe scara mare
     devine poluare.
  • +3 (5 voturi)    
   poate fi o Rosia Montana (Miercuri, 27 august 2014, 10:01)

   BenGuest [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   In articol apare cuvantul contaminare. Si precizarea ca va fie cea mai mare cladire alimentata geotermal. Or fi tari care folosesc la greu pompele astea dar nu sunt ingramadite 1000 si la o adancime foarte mare. Cand o sa te manance pielea dupa ce faci dus o sa privesti altfel problema.
   Daca poate afecta apa din Bucuresti e clar ca nimeni n-are curaj sa semneze asa ceva. Poate ca studiile nu arata prea bine, nu vorba de spaga aici. In Cehia sau Ungaria cum au rezolvat alimentarea cu energie pt. proiectele lor?
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Miercuri, 27 august 2014, 15:23)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   si in plus fata de asta, proiectul ala are o autorizatie emisa fara aviz de la Apele Romane?
   N-as crede.
   Poate ca vor sa schimbe avizul existent si Apele Romane nu il schimba (pe cel initial).
   Suna mai logic?
   Inainte de a arunca totul pe Apele Romane, cum s-a facut proiectul ala fara un studiu de fundamentare impreuna cu Apele Romane?
   1000 de pompe puse gramada intr-o zona influenteaza pe cativa zeci de km patrati ce se intampla cu apele alea?
   Nu cumva s-au trezit cam tarziu cei cu proiectul si ca orice proiect romanesc au pus carul invers?
 • +4 (6 voturi)    
  Propunere (Marţi, 26 august 2014, 23:22)

  VASCO [utilizator]

  Apelez la vajnicii luptători pentru promovarea valorilor naţionale de la antena 3 la domnul Radu Tudor specialist în probleme speciale, să rezerve, cu maximă urgenţă, în prag de precampanie prezidenţială un documentar de trei episoade privind acest proiect demn de cartea recordurilor alături de tricolorul intins peste arăturile de la Clinceni. Nu sunt un fan al antenelor, dar cu aceasta documentare poate mai spală din păcate iar domnul Ciuvică atacă dur băsisti de la apele murdare româneşti care boicotează
  această unică şansă de a ne ocupa locul ce ni se cuvine în lumea sţiinţei mondiale.
 • +6 (6 voturi)    
  Asta e Vacoi de Muls (Miercuri, 27 august 2014, 2:52)

  Parzivall [utilizator]

  Bani publici, nepublici.....alea 1000 de foaraje trebuie executate de cineva, centura la fel, etc etc....prin secolul viitor o sa fie gata tarasenia...cand n-o sa mai conteze.
  Romanistanul Pontanesc in plina ascensiune.
 • -4 (4 voturi)    
  Cu tot (Miercuri, 27 august 2014, 9:48)

  mopsu [utilizator]

  respectul, aceste "cercetari " nu ne folosesc noua celor ce sustinem cu taxe acest stat hot, mai buna era ideea de a termina odata o autostrada est- vest, ca nici superlaseristii nu au pe ce merge. Rusine, santem niste ratati jalnici care fac lasere ca sa ce ?
 • +4 (4 voturi)    
  Tara ne vrea prosti (Miercuri, 27 august 2014, 10:15)

  vodatepes [utilizator]

  Orice proiect trebuie sa aiba toate avizele astfel CE nu iti aproba finantarea iar Guvernul la fel nu aproba fara toate avizele. Acum incep uni cetateni sa isi puna problema de mediu si altele ( spagi) ar trebui sa plateasca cu capul cine a dat avizele respective pentru neglijenta in serviciu si sa plateasca din buzunarul propriu. CE iti poate taia finantarea si ramii cu bani cheltuiti respectiv cu o gaura la bugetul statului.Alo DNA-ul ce faceti. Uite o piine buna de mincat.Ia intrati pe fir si sa vedeti coruptia in floare la acest proiect.DLAF-ul ce faceti? Asteptati ca CE sa va sesizeze? Cred ca atunci cand s-a depus cererea de finantare la CE au fost trecut acolo tot felul de aprobari , avize , facilitati pe care le are locatia( vezi cai de acces care acum sunt varza). Cred ca s-au delcarat chesti in fals ducand in eroare CE. Deci DLAF si DNA aveti de lucru la greu.
 • +1 (1 vot)    
  numai un naiv putea cere "sprijinul Guvernului"! (Joi, 28 august 2014, 12:07)

  hot news [utilizator]

  Nu este vorba de birocratie, ci de sabotaj deliberat, oamenii lui ilici nu au nicun interes sa se realizeze Proiectul de la Magurele.
  Cu cat Romania este mai izolata si mai saraca, cu atat este mai usor de pacalit electoratul cu sacosa rosie cu zahar si ulei!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by