​Cel mai mare proiect stiintific din Romania si cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale se ridica, teoretic, langa Bucuresti, la Magurele. Insa proiectul celui mai puternic laser din lume, aprobat de Comisia Europeana, este pus in pericol de o autoritate a statului. Apele Romane nu a acordat, de 8 luni, aviz pentru inceperea forajelor necesare celor 1.000 de pompe geotermale care sa asigure energia centrului, a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir. “Degeaba avem laserul si sistemul gamma, daca nu avem cladirea”, a afirmat Zamfir, care a precizat ca “exista pericolul sa nu o avem din cauza unor autoritati care puteau sa sprijine aceste lucrari, nu sa puna bete in roate. Daca avizul de la Apele Romane va intarzia, probabil va urma o discutie la nivelul Comisiei Europene”. Vezi in articol ce spune ministrul Cercetarii, Mihnea Costoiu, despre aceasta intarziere.

Stadiul la care era constructia ELI-NP in iunie 2014Foto: ELI-NP.ro

In mai 2013 au inceput, la Magurele, lucrarile de construire a cladirii care va gazdui cel mai puternic laser din lume. Conform calendarului asumat de partea romana in fata Comisiei Europene, cladirea trebuie finalizata in iunie 2015, moment de la care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Tot proiectul aprobat si finantat de executivul european prevede ca energia necesara viitorului centru “va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”. (Sursa)

La doi ani dupa ce Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului ELI de la Magurele, si dupa ce Apele Romane au dat un aviz pentru aceste foraje, “avem o problema cu un impact destul de mare: Apele Romane cer un nou un aviz, fata de ce ne-au cerut la inceput, ceea ce treneaza constructia din octombrie anul trecut. Nu se poate in timpul jocului sa vii cu noi cerinte”. Avertismentul vine de la Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) si coordonatorul Extreme Ligh Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

Surse apropiate proiectului au declarat pentru HotNews.ro ca lucrarile de constructie au intarziat semnificativ si realizarea intregului proiect in Romania este in pericol. Contactat de HotNews.ro, managerul proiectului ELI in Romania, Nicolae Zamfir, a confirmat ca exista intarzieri in lucrarile de constructie si a explicat care este cauza acestora.

Cum trebuie sa arate cladirea ELI-NP de la Magurele - imagini din proiect

Nicolae Zamfir

Nicolae Zamfir

Foto: Hotnews

La inceputul proiectului, in septembrie 2011, Apele Romane au emis avizul de Gospodarire a Apelor pentru investitia Infrastructura de Cercetare ELI-NP. Fara avizul de la aceasta institutie, proiectul astfel gandit nu ar fi fost aprobat prin hotarare de guvern, “unde trebuie sa te duci cu toate avizele clare”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir. Intre timp, “Apele Romane cer un nou un aviz, fata de ce ne-au cerut la inceput, ceea ce treneaza constructia din octombrie anul trecut”, a explicat oficialul.

Acesta a precizat pentru HotNews.ro ca forajele pentru aceste pompe trebuia sa inceapa anul trecut in octombrie, insa din cauza faptului ca Apele Romane nu isi dau din nou avizul pentru foraje, acestea nu au inceput nici acum.

Merge foarte greu. Am facut tot ce ni s-a spus, dar acum iar ne baga in birocratie. (…) Ne blocheaza cu tot felul de cereri suplimentare care ne mananca timp. Ne-au cerut statie pilot, am facut o statie pilot. Ne-au cerut studii facute de INHGA, am comandat aceste studii. Dar muncitorii nu pot sa inceapa forajele pentru pompele geotermale, ceea ce are repercusiuni pe viitor cu termenul de finalizare. Trebuia sa inceapa forajele anul trecut in octombrie. Am convenit impreuna sa reprogramam forajele pentru data de 1 august. Dar de la 1 august sunt intre diferitele institutii, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) si Administratia Nationala Apele Romane”, a explicat pentru HotNews.ro managerul ELI Romania.

Potrivit lui Zamfir, “este o perioada extrem de critica, daca nu avem acum sprijin”, pentru ca, din cauza amanarii forajelor, termenul de iunie 2015 pentru finalizarea intregii constructii ar putea fi depasit. “Increderea mea este ca, daca s-ar incepe acum forajele geotermale, s-ar termina in iunie constructia, deci la timp. Dar suntem la limita. Degeaba avem laserul si sistemul gamma, daca nu avem cladirea. Si eu sper sa o avem. Dar exista pericolul sa nu o avem din cauza unor autoritati care puteau sa sprijine aceste lucrari, nu sa puna bete in roate. Daca avizul de la Apele Romane va intarzia, probabil va urma o discutie la nivelul Comisiei Europene. Acum este jumatate din cladire gata”.

Acum incepe sa ticaie ceasul si depinde de constructor de aici inainte daca poate recupera aceasta intarziere”, cauzata de o autoritate din subordinea Guvernului care a intarziat deja cu 8 luni acordarea unui aviz important pentru cel mai mare proiect stiintific din tara. Intrebat daca nu are in vedere sa depuna o contestatie fata de taraganarea procedurilor de catre autoritate, Nicolae Zamfir a afirmat: “Contestatia se face in contenciosul administrativ, la judecatorie, or, nu ne permitem sa dam in judecata, pentru ca atunci se blocheaza totul si atunci chiar ca nu se mai termina constructia”.

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere de la Apele Romane, pe care il va publica imediat ce il va primi

Mihnea Costoiu, ministrul Cercetarii: Nu se pune problema ca proiectul sa aiba un risc de a pierde finantarea

Mihnea Costoiu

Mihnea Costoiu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat ca stie de aceasta intarziere, dar ca nu se pune problema ca proiectul ELI-NP sa fie in pericol sa isi piarda finantarea europeana. “Este o intarziere, dar compensata cu alte lucrari care au fost executate pe parcurs. Adica constructorul nu a stat pe durata acestei intarzieri. E adevarat ca exista o problema, stiu de ea. Noi suntem in contact cu Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, care a facut un studiu deja pentru foraje si asteptam avizul”, a afirmat pentru HotNews.ro ministrul delegat pentru Cercetare.

Costoiu a declarat ca “s-ar putea sa fie nevoie de o alta solutie tehnica”, pentru ca o parte dintre specialisti spun ca nu se poate fora atat de adanc, pentru ca am putea avea de-a face cu o contaminare. Intrebat daca nu este ilegal sa schimbi un aviz care in urma cu 3 ani a fost acordat, ministrul a raspuns ca asteapta raspunsul de la Apele Romane.

Dar noi vorbim despre executia unui proiect tehnic aprobat in 2011. In 2013, cand a inceput lucrul fizic, nu am avut cunostinta de aceasta problema. Ulterior, Apele Romane a revenit cu aceste solicitari. Sper sa vina avizul sau o schimbare de solutie cat mai rapid”, a afirmat pentru HotNews.ro Mihnea Costoiu.

Ministrul a precizat ca proiectul este in grafic, “deci nu se pune problema ca proiectul sa aiba un risc de a pierde finantarea”.

Alte probleme: “Proiectantul general raspunde foarte greu la solicitari de schimbari, de detalii de executie”

Dincolo de avizul de la Apele Romane, realizarea celei mai importante platforme de cercetare din Romania a intampinat si alte probleme. Una dintre primele dificultati a fost la sistemul de amortizare care protejeaza laserul de vibratii. "Protectia impotriva vibratiilor se va realiza prin faptul ca platforma pe care se vor instala laserii, de suprafata de peste 2500 m2, va fi complet decuplata de restul cladirii si va sta pe cateva sute de amortizoare", explica in urma cu doi ani, pentru HotNews.ro, managerul proiectului ELI-NP.

Am avut cateva probleme cu sistemul anti-vibratii propus de antreprenor, iar pe de alta parte comunitatea stiintifica a avut intalniri in luna aprilie si a cerut unele modificari de asezare a spatiilor. Iar toate acestea au dus la niste intarzieri”, a explicat acum Nicolae Zamfir pentru HotNews.ro. Potrivit oficialului, in prezent “s-au rezolvat problemele la sistemul anti-vibratie, dar cu oarecare intarziere, din cauza faptului ca comanda sistemului de amortizoare s-a facut mai tarziu. Si acolo s-a facut o reprogramare, pentru ca se modifica unele dintre activitati, si s-a decalat termenul de finalizare din martie 2015 in iunie 2015”.

Acesta a precizat ca si “proiectantul general raspunde foarte greu la solicitari de schimbari, de detalii de executie. Aceasta este o alta problema pe care o avem de 1 an de zile de la proiectantul Hachiko Design”.

Laserul si Sistemul Fascicul Gamma merg in timp. Au cerut si ei cateva schimbari, sunt unele cereri facute de cei ce realizeaza laserii si sistemul gamma pentru optimizare, a fost vorba de mutat un perete, pentru ca proiectul cladirii a fost facut inainte de a avea laserul efectiv - care si el se construieste in premiera acum - asa ca mai sunt detalii si modificari care apar pentru optimizare. Dar acum sunt toate de acord cu proiectul si nu ar mai fi probleme mari”, a afirmat Zamfir.

Construirea cladirii de la Magurele, care va adaposti laserul, trebuie finalizata pana in iunie 2015, moment din care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Caini, praf si gropi pe drumul (Centura Sud) spre mega-laserul de la Magurele

Caini, praf si gropi pe drumul (Centura Sud) spre mega-laserul de la Magurele

Foto: Hotnews

Acestea nu sunt singurele impedimente in dezvoltarea celui mai mare proiect stiintific realizat vreodata in Romania. In urma cu doua saptamani, HotNews.ro a scris pe larg cum isi bate joc Guvernul de laserul de la Magurele - care este izolat de lumea civilizata de drumurile impracticabile. Citeste aici ce se intampla cu infrastructura rutiera pana la locul ce se doreste a deveni "un cluster tehnologic"

Despre ELI-NP

Comisia Europeana a aprobat in urma cu doi ani finantarea unuia dintre cele mai importante proiecte stiintifice internationale, care va avea o componenta semnificativa in Romania. Proiectul paneuropean de cercetare stiintifica se numeste Extreme Light Infrastructure (ELI), iar Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere.

Dintre cei trei piloni ai proiectului, Romaniei i-a revenit partea cea mai complexa. La Magurele, la Institutul de Fizica Nucleara, se va dezvolta cel mai puternic laser din lume, aceasta fiind componenta din Romania a proiectului - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).

In 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania pe perioada 2011-2015, urmand ca finantarea totala a proiectului din tara sa se ridice la 356,2 milioane EUR.

La acea data, Romania s-a angajat in fata Executivului European sa termine constructia de la Magurele in iunie 2015. “Energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”, declara in urma cu doi ani coordonatorul proiectului in Romania, Nicolae Zamfir.

Citeste si: