Dan Voiculescu, George Copos, George Becali, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Padure si Dinu Patriciu sunt personajele unuia dintre cele mai de succes documentare romanesti: "Kapitalism - reteta noastra secreta", in regia lui Alexandru Solomon. La patru ani de la lansarea memorabilului film, HotNews.ro a inventariat parcursurile pe care le-a avut fiecare dintre cei 7 protagonisti. Citeste mai jos de unde au pornit si ce s-a intamplat intre timp cu magnatii care i-au povestit regizorului cum au facut primul milion de euro. Vezi ce spune regizorul Alexandru Solomon despre evolutia "personajelor" sale, dupa terminarea documentarului.- UPDATE 2 aprilie 2015: Ioan Niculae a fost condamnat definitiv 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Numarul miliardarilor din filmul "Kapitalism - reteta noastra secreta” care sunt in inchisoare a ajuns la 5 din 7. Ceilalti doi sunt George Padure si Dinu Patriciu, care a decedat in 2014
- UPDATE 4 martie 2015: Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv la 5 ani si sase luni de inchisoare cu executare. Numarul miliardarilor din filmul "Kapitalism - reteta noastra secreta” care sunt in inchisoare a ajuns la 4 din 7
In aprilie 2010 se lansa in cinematografele romanesti unul dintre cele mai bune filme ale anului: "
Kapitalism, reteta noastra secreta", de Alexandru Solomon - "un documentar agresiv, dar cu bun-simt si imaginatie formala, despre noii imbogatiti ai Romaniei",
scria la acea vreme Iulia Blaga. La 5 ani de la inceperea filmarilor, procesele si arestarea a 3 dintre magnatii intervievate au tinut prima pagina a ziarelor zile intregi.
Alexandru Solomon, regizorul documentarului, a declarat pentru HotNews.ro, via e-mail, ca in urma cu 5 ani arestarea a 3 dintre persoanele pe care le intervieva "
parea de domeniul fictiunii. Stiam ca o parte dintre ei au dosare pe rol, dar n-as fi crezut ca vor ajunge la inchisoare".
"
Senzatia mea este ca se incheie o epoca, ca un anume fel de a face business 'de tranzitie' nu mai este posibil. Poate ca generatia marilor capitalisti nascuti si hraniti de retelele nomenklaturii si ale securitatii - cu ramificatiile lor interlope - se apropie de termen. Asta nu inseamna ca cei care vin din urma sunt mai buni. Si ramane de vazut daca elita politico-economica va lasa justitia sa functioneze la parametrii acestia de acum inainte", a afirmat pentru HotNews.ro regizorul Alexandru Solomon.
Intrebat de la care dintre cei 7 se astepta cel mai putin sa aiba parcursul pe care l-a avut in acest rastimp, Alexandru Solomon a raspuns: "
Nu faceam pronosticuri in ceea ce-i priveste atunci cand lucram la film. Mi se pare ca nu parcursul lor este surprinzator, ci faptul ca - dupa ani de zile - s-au dat sentinte si multe alte procese sunt pe rol si avanseaza. In egala masura, ma uluieste felul in care inalti functionari, magistrati si oameni de afaceri continua sa practice 'reteta noastra secreta' si isi risca astfel libertatea (din obisnuinta?! sau pentru ca asta a devenit a doua lor natura?!)".
Vezi mai jos ce s-a intamplat intre timp cu magnatii care i-au povestit regizorului cum au facut primul milion de euro
Dan Voiculescu (68 de ani) este protagonistul uneia dintre cele mai cunoscute scene din documentar. Este vorba despre reactia lui Voiculescu atunci cand este intrebat, intr-un interviu realizat in 1991 de o televiziune din Canada, cat valoreaza compania Crescent.
Vezi aici scena introdusa de Alexandru Solomon in documentarul sau.
https://www.youtube.com/watch?v=RKrdqSZE4g4
Daca unul ca Ponta va ajunge presedinte atunci va fi sfarsitul inceputului curateniei generale printe hoti.
Ponta a declarat ca DNA va trebui "controlat politic".Declaratia este inregistrata.
Pentru video aici:
https://www.youtube.com/watch?v=bNl2RikUmpA
care fie vorba intre noi sunt bine mersi desi au furat si fura si ei La Greu cand se va face un FILM?
Din momentul in care se taie cordonul de alimentare de la bugetul de stat pentru subventii, contracte avantajoase, returnari de taxe si altele, dintr-o data ei nu mai stiu sa faca afaceri; intra in executare silita pentru neplata impozitelor, intra in insolventa ca sa isi fenteze creditorii.
Oameni de afaceri sunt cei care cladesc ceva pe puterea lor, fara sa bage mana pana la cot in bugetul de stat, in buzunarele furnizorilor si ale bancilor.
A construit vreunul ceva de la zero, fara bani furati de undeva?