Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca unul dintre obiectivele Romaniei la summitul crucial al NATO din septembrie (Tara Galilor) este "o prezenta clara din punct de vedere militar a NATO in Romania", fara a spune insa daca e vorba despre o noua baza NATO sau prezenta unor forte aliate pe teritoriul Romaniei. Un obiectiv similar fusese enuntat de presedintele Traian Basescu in luna iulie, sub formula "adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei pe teritoriul UE", fara a detalia insa.

Distributia geografica a fortelor NATOFoto: CEPA

Premierul Ponta a mai spus ca alte obiective urmarite de Romania la summitul NATO sint "un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securitatii si a parteneriatului din aceasta regiune", precum si "un sprijin foarte clar spre noii candidati la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia".

Ponta a mai spus intr-o conferinta de presa la Ministerul de Externe ca "obiectivele Romaniei au fost stabilite intre toate institutiile statului", anuntind ca Executivul va fi reprezentat la summitul NATO din 4-5 septembrie prin ministrul Apararii, Mircea Dusa, si ministrul de Externe, Titus Corlatean.

In acest moment, cele mai multe trupe NATO sint dispuse in American de Nord si Europa de Vest (cite 1,5 milioane), in timp ce in statele din Europa Centrala si de Est sint dizlocati doar 300.000 de militari aliati.

Reamintim ca Romania este reprezentata la NATO de seful statului, Traian Basescu. Presedintele a detaliat intr-o declaratie publica din iulie cele 8 obiective majore ale Romaniei la summitul NATO. Iata care sint cele mai importante:

  • Adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei pe teritoriul Uniunii Europene
  • Reflectarea in documentele summitului a importantei strategice a Marii Negre.
  • Incurajarea parcursului catre NATO a Georgiei si a Muntenegrului
  • Asumarea de catre toate statele membre NATO a alocarii a 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de aparare.
  • Redefinirea relatiei NATO - Federatia Rusa
  • Adancirea cooperarii cu partenerii estici, fie ca vorbim de Republica Moldova, de Ucraina, de Georgia - adancirea cooperarii intre NATO si aceste state.
  • NATO sa isi asume un rol mult mai important in garantarea securitatii energetice a Europei si in prevenirea si lupta impotriva atacurilor cibernetice.

Summit-ul NATO din 4-5 septembrie este considerat unul crucial pentru viitorul Aliantei Nord-Atlantice, pentru ca vine pe fondul actiunilor destabilizatoare ale Federatiei Ruse in vecinatatea NATO. Multi politicieni, lideri de opinie si strategi militari au cerut o pozitie mai dura a NATO fata de Federatia Rusa si un sprijin mai consistent atit pentru statele din imediata vecinatate a Rusiei (Polonia, statele Baltice, Romania), cat si pentru statele afectate direct de presiunile Rusiei (Moldova, Ucraina, Georgia).